Archívum

Tone-on-tone

Ha szükség van mintákra, de nem akarjuk, hogy túlságosan domináns legyen, a tone-on-tone a megoldás

Facebook

Angin

Az angin egy olyan pamut vagy lenvászon textil, mely nagyon sűrű szövésű (néha zsávolyszövéssel), ezért tartós. Eredetileg matracok és párnák behúzására használták, hogy a toll ne tudja átszúrni a felső huzatot, ágyneműt. Általában csíkos mintázatú, természetesen nyers színű alapon visszafogott színekkel (szürke, kék, barna, ritkábban piros vagy sárga). Ma már nem csak ipari szövet, hanem kedvelt lakberendezési textilfajta is. Előszeretettel használják például bútorszövetnek, díszpárna huzatként, függönynek vagy asztalterítőként.

Facebook

Saját munka 35.

Pályázatra terveztem: a klasszikus Halasi Csipke és motívumainak integrálása egy modern enteriőrbe

Facebook

Azonos minták 2.

Azonos mintájú tapéta és textilek egy helyiségben: a végeredmény kifinomult és gazdag látvány

Facebook

Kockás ősz

A skótkockás minta tökéletesen illik az őszi palettához

Facebook

Variációk 8.

Variációk egy témára: csillagászat

Facebook

Klasszikus rácsminta

A lugas-rács mintázat (trellis) tökéletes klasszikus díszítő elem, textileken és tapétán egyaránt. Léptéke közepes vagy nagy. A minta állhat csak egyenes vonalakból, csak íves vonalakból, de ezek kombinációjából is. A ház bármely helyiségébe kerülhet, a hatás nem marad el.
Merész mintának mondható, amit visszafoghatunk azzal, ha a tone-on-tone vagy pasztell árnyalatok közül választunk. Azonban a kifejezetten élénk színek különleges karaktert adnak a helyiségnek. Aki igazán bevállalós, a mennyezetre is nyugodtan felteheti a tapétát.
Ez a minta is a természetet hozza be a lakásba, de kevésbé konkrét módon. A rácsozatot kertészek alkalmazták a futó növények megtámasztására, lugasok létrehozására és látványelemként is használták. Készülhetett fából, fémből, bambuszból. Természetes színében és festve (elsősorban fehér, zöld, fekete) is jól mutatott.
A minta nagyon jól kombinálható állati és növényi motívumokkal, toile mintával, akár másik rácsmintával is. A színek összhangjára kell nagyon ügyelni. Legjobb, ha azonos kollekcióból párosítunk hozzá mintákat. Az egyforma textil és tapéta használata egy helyiségben nagyon tradicionális és elegáns megoldás.
A rácsminta tökéletes például a gyarmati stílushoz, a chinoiserie-hez, a marokkói stílushoz. A vidéki stílusokhoz az a változat illik leginkább, ahol a rácsmintát apróleveles-virágos indák adják ki. A metálos változatok jól megállják a helyüket glamour stílus esetén. Megfelelő színben jó kiegészítő lehet a tengerparti stílushoz is.
Kérje lakberendező segítségét az ennyire merész minták megfelelő alkalmazásához.

Facebook

Ananász

Június 27-e az ananász napja. Régen kuriózumnak számított Európában, ezért nagyon drága volt. A gazdagok – vagyonuk fitogtatására – kertészetektől bérelték a gyümölcsöt asztaldísznek a jelentős fogadásokra, ezzel lenyűgözve vendégeiket. A fogadás után az érintetlen gyümölcs visszakerült a kertészetbe.

Facebook

Virágminták

A lakberendezésben mindig fontos szerepet játszottak a virág- és növény motívumok. Vidéki ingatlanok esetén a külvilággal vontak párhuzamot a belső terekben, városi környezetben pedig pótolták a természetet. Szinte végtelen számú tapéta- és textilkínálatot találunk ebben a témakörben, de vannak köztük olyanok, melyek „örökzöldek”.
A rózsa a romantika, a nőiesség, a vidéki elegancia megtestesítője. Stílustól függően szinte minden léptékben találkozunk vele, az apró mintától az óriás posztertapétáig. Színvilágban nem feltétlenül követik a valódi virágok színskáláját, de ez egyáltalán nem zavaró. Fekete-fehér és stilizált (pl.: Macintosh rózsa) mintaként még a modern stílushoz is találunk megfelelő kiegészítőt.
A csak zöld vagy nagyrészt zöld növényeket ábrázoló minták a vidéki stílusok jellemzői, de akár egy gyerekszobában is jól mutatnak. A páfrányok, formára nyírt bokrok (topiary), zöldségek, borostyán jó példák erre. A dzsungelminta kifejezetten divatos már kb. 2-3 éve, szinte bármilyen helyiségben használják, a minta léptéke általában nagy. A zöld szín (árnyalattól függően) megnyugtató és természetközeliséget sugall. Ezek is megtalálhatók „színtelen” változatban, mely még szélesebb skálára emeli az alkalmazási lehetőségeket.
Töretlen népszerűségnek örvend a levendula, mint a provence-i stílus megtestesítője. A szín itt kötött: a lila árnyalatai. A minta léptéke kicsi vagy közepes. A vidékies hatás egyértelmű.
A gyümölcsminták között talán több olyat találunk, mely játékosabb összhatást nyújt. A pop art, a retro és a disco stílus is előszeretettel használta. Persze a teljes mértékben klasszikus stílusú változatok is éppolyan izgalmasak, gondoljunk például William Morris gránátalma és eper mintáira.
Természetesen számtalan más növényt is megtalálunk a minták között a fentieken kívül (pl.: tulipán, falevelek, pipacs, pitypang, hortenzia). A legnagyobb gyártók azonos textil és tapéta kollekciót készítenek, hogy színben és mintában is össze tudjuk hangolni a szoba berendezését.
Botanikai témájú enteriőr kialakításához is kérje lakberendező segítségét.

Facebook

Díszítő motívumok 2.

Klasszikus építészeti és bútor dekorációs motívumok: palmetta, voluta (csigavonal), meander

Facebook