Archívum

Tapéta bordűr

Sokan ragaszkodnak még mindig a tapéta bordűr használatához. Szakemberek szerint most ez is újra divatba fog jönni. Hogyan ne hasson ódivatúnak mégsem? Mindig a helyiség stílusának és színeinek megfelelő mintát válasszunk, magassága pedig passzoljon a szoba belmagasságához. Közvetlenül a holkerléc alá helyezzük el, ne hagyjunk köztük helyet és ne is a holkerléc helyett tegyük fel! Így nem nyomja majd össze a teret sem.

Facebook

Tapétázott szekrény 2.

Tapétázzuk ki a megunt vagy régi szekrények belsejét, hogy egyedi bútordarabokká váljanak

Facebook

Azonos minták 2.

Azonos mintájú tapéta és textilek egy helyiségben: a végeredmény kifinomult és gazdag látvány

Facebook

Fürdőszobai tapéta

Tapéta a fürdőszobában? Igen!

Facebook

Klasszikus rácsminta

A lugas-rács mintázat (trellis) tökéletes klasszikus díszítő elem, textileken és tapétán egyaránt. Léptéke közepes vagy nagy. A minta állhat csak egyenes vonalakból, csak íves vonalakból, de ezek kombinációjából is. A ház bármely helyiségébe kerülhet, a hatás nem marad el.
Merész mintának mondható, amit visszafoghatunk azzal, ha a tone-on-tone vagy pasztell árnyalatok közül választunk. Azonban a kifejezetten élénk színek különleges karaktert adnak a helyiségnek. Aki igazán bevállalós, a mennyezetre is nyugodtan felteheti a tapétát.
Ez a minta is a természetet hozza be a lakásba, de kevésbé konkrét módon. A rácsozatot kertészek alkalmazták a futó növények megtámasztására, lugasok létrehozására és látványelemként is használták. Készülhetett fából, fémből, bambuszból. Természetes színében és festve (elsősorban fehér, zöld, fekete) is jól mutatott.
A minta nagyon jól kombinálható állati és növényi motívumokkal, toile mintával, akár másik rácsmintával is. A színek összhangjára kell nagyon ügyelni. Legjobb, ha azonos kollekcióból párosítunk hozzá mintákat. Az egyforma textil és tapéta használata egy helyiségben nagyon tradicionális és elegáns megoldás.
A rácsminta tökéletes például a gyarmati stílushoz, a chinoiserie-hez, a marokkói stílushoz. A vidéki stílusokhoz az a változat illik leginkább, ahol a rácsmintát apróleveles-virágos indák adják ki. A metálos változatok jól megállják a helyüket glamour stílus esetén. Megfelelő színben jó kiegészítő lehet a tengerparti stílushoz is.
Kérje lakberendező segítségét az ennyire merész minták megfelelő alkalmazásához.

Facebook

Virágminták

A lakberendezésben mindig fontos szerepet játszottak a virág- és növény motívumok. Vidéki ingatlanok esetén a külvilággal vontak párhuzamot a belső terekben, városi környezetben pedig pótolták a természetet. Szinte végtelen számú tapéta- és textilkínálatot találunk ebben a témakörben, de vannak köztük olyanok, melyek „örökzöldek”.
A rózsa a romantika, a nőiesség, a vidéki elegancia megtestesítője. Stílustól függően szinte minden léptékben találkozunk vele, az apró mintától az óriás posztertapétáig. Színvilágban nem feltétlenül követik a valódi virágok színskáláját, de ez egyáltalán nem zavaró. Fekete-fehér és stilizált (pl.: Macintosh rózsa) mintaként még a modern stílushoz is találunk megfelelő kiegészítőt.
A csak zöld vagy nagyrészt zöld növényeket ábrázoló minták a vidéki stílusok jellemzői, de akár egy gyerekszobában is jól mutatnak. A páfrányok, formára nyírt bokrok (topiary), zöldségek, borostyán jó példák erre. A dzsungelminta kifejezetten divatos már kb. 2-3 éve, szinte bármilyen helyiségben használják, a minta léptéke általában nagy. A zöld szín (árnyalattól függően) megnyugtató és természetközeliséget sugall. Ezek is megtalálhatók „színtelen” változatban, mely még szélesebb skálára emeli az alkalmazási lehetőségeket.
Töretlen népszerűségnek örvend a levendula, mint a provence-i stílus megtestesítője. A szín itt kötött: a lila árnyalatai. A minta léptéke kicsi vagy közepes. A vidékies hatás egyértelmű.
A gyümölcsminták között talán több olyat találunk, mely játékosabb összhatást nyújt. A pop art, a retro és a disco stílus is előszeretettel használta. Persze a teljes mértékben klasszikus stílusú változatok is éppolyan izgalmasak, gondoljunk például William Morris gránátalma és eper mintáira.
Természetesen számtalan más növényt is megtalálunk a minták között a fentieken kívül (pl.: tulipán, falevelek, pipacs, pitypang, hortenzia). A legnagyobb gyártók azonos textil és tapéta kollekciót készítenek, hogy színben és mintában is össze tudjuk hangolni a szoba berendezését.
Botanikai témájú enteriőr kialakításához is kérje lakberendező segítségét.

Facebook

Étkező fala

Ha az ebédlő a konyhában, vagy a nappaliban kap helyet, sokan választják azt a megoldást, hogy az étkező asztal rövidebb oldalát egészen a falhoz tolják és a család így üli körbe. Ennek hátránya, hogy az a falrész könnyen bepiszkolódhat. Nem csak az esetlegesen kifröccsenő étel okozta foltok miatt, hanem a kisgyerekek kezeinek nyomán is.
Mosható tapéta felrakásával nem csak a könnyebb tisztán tarthatóság valósul meg, de színt és fókuszpontot is tudunk adni a helyiségnek. Tapéta boltokban rengeteg mosható tapéta közül választhatunk, általában a kifejezetten vizes helyiségbe szánt termékek közül. Ezzel a módszerrel az étkező a helyiség szerves része lesz, nem fog kényszermegoldásnak tűnni, hogy oda került az asztal.
A táblafesték használata ugyancsak könnyen tisztítható felületet ad, a fekete szín viszont már jóval hangsúlyosabbá teszi a területet. A gyerekeknek remek szórakozást is nyújt. Ha mágneses alapozóval kombináljuk, családi mini kiállítást is rendezhetünk ezen a felületen.
A fa fali panel igazán elegáns megoldás a problémára. Már előre gyártva, készen is kapható, de asztalos egyedileg is elkészítheti. Fára való festékkel és/vagy lakkal kezelve lemosható lesz a felülete. Az egész szobában végigvitt panelezés tökéletesen klasszikus hatást eredményez.
A természetes kőburkolat impregnálás után víz- és kosztaszító lesz. Létezik olyan ultra vékony (1,5-2 mm) kőfurnér lap, mely akár át is világítható. A kőtapéta is jó megoldás lehet. Mindegyik ragasztással rögzíthető. Utóbbi kettő hajlítható, tehát íves felületre is alkalmas.
Az egyszínű, festett falhoz jól mutat egy mintásra homokfúvott üveglap is, ahol a mintát a fal színe emeli ki. Természetesen ezt kissé bonyolultabb rögzíteni, de a gyártó cégek a felszerelését is vállalják. Egy nagy, keretezett tükröt is a falra akaszthatunk e célból.
Kérje lakberendező segítségét további ötletekhez és a hasonló problémák megoldásához.

Facebook

Poszter tapéta

A most divatos egyedi poszter tapéta jól mutat klasszikus enteriőrben is, csak megfelelő képet kell választani hozzá

Facebook

Tapétázott szekrény

Tapétázzuk ki az unalmas szekrények belsejét, hogy egyedi bútordarabokká váljanak

Facebook

Paisley minta

A kasmír minta (paisley) egy csepp alakú, a végén visszahajló növényi minta. Kultúránként más neve is lehet, például: ciprusfa, mangó, mandula.
Keleti eredetű, mely Európába a Kelet India Társaság révén jutott el a 17. század második felében. Később az importált, illetve az indiai kolóniákról hazahozott selyem és gyapjú kasmír sálak révén lett igazán népszerű. Áruk igencsak magas volt.
Marseilles-ben kezdték el a nyomott kasmír mintás anyagok tömeggyártását, majd ezt követte nem sokkal később Anglia és Hollandia. A 18. század végi ipari forradalomban megjelent szövőgép azonban lehetővé tette a minta utánzását. A legnagyobb gyártó üzem a skóciai Paisley-ben volt, erről a városról kapta a nevét is. 1800-tól már öt színnel dolgoztak, míg más gyárak csak két színnel. 1860-tól már 15 színt használtak egyazon munkán, ami még mindig csak a negyede volt az eredeti importált szövetek színhasználatának. Paisley-ben nem csak szövött gyapjú textilként gyártották, hanem nyomott mintás pamutanyagként is. Ez utóbbi jóval olcsóbb volt, így még szélesebb réteghez jutott el. Az eredeti textilt még mindig nagy mennyiségben importálták, annyira keresett volt.
A 60-as években a beat nemzedék előszeretettel viselt kasmír mintás ruhákat. Napjainkra a paisley megőrizte ugyan keleties jellegét, de lépték- és színválasztéka miatt számos klasszikus stílushoz jól illik. Még a minta iránya sem kötött. Nem csak bútorszöveteken, de tapétán, szőnyegeken, kiegészítőkön is megjelenik.
Ha Önnek is tetszik ez a minta, kérje lakberendező segítségét az otthonához illő választáshoz.

Facebook