Arhívum | szeptember 2014

Bőrbútorok

Klasszikus, elegáns és kényelmes bőrbútorok

Facebook

Kiegészítők a kertben 2.

Kerti kiegészítők vintage stílusban

Facebook

Kék

A színek közül a kék a legnépszerűbb, a legtöbb ember ezt vallja kedvenc színének. Ez az egyik alapszín. Komplementere a narancssárga.
Élettani hatásait tekintve a kék szín csökkenti a vérnyomást és a pulzusszámot, megnyugtat, meditálásra késztet, hűsít, csökkenti az étvágyat. Az égre, vízre, levegőre asszociálunk általa, ezért a könnyedség érzését nyújtja. A szimbolikában többek között az intelligenciát, hűséget, reményt, igazságot, tisztaságot és a mennyet jelenti. Segíti a kreativitást, tisztánlátást.
A kék hideg szín. A lakberendezésben világos árnyalatai növelik a térérzetet, légiessé teszik a helyiséget. Sötét árnyalatai komolyságot, stabilitást, értéket sugallnak. Északi fekvésű helyiségbe a melegebb árnyalatait használjuk, mert a közvetlen napfény hiánya miatt túl ridegnek tűnhet a szoba. Viszont ha a tájolás megfelelő, ideális szín lehet hálószobába, nappaliba, fürdőszobába, előszobába is. Mivel nem ételszín, étkezőbe, konyhába csak mértékkel használjuk. Fehérrel, bézzsel, homokszínnel és barnával kombinálva klasszikus, elegáns belső teret kaphatunk. Ez az a szín, amit nem lehet túlzásba vinni. Lehet kék a fal, vagy a bútorok/kiegészítők, de akár mindkettő is, ha összeválogatunk több árnyalatot.
A feng shui a kék világosabb árnyalatait a fa elemhez, a sötét árnyalatait a víz elemhez köti. A Jin, azaz a női oldal színe. Az 5. csakrához (torok) tartozik.
Az üzleti életben is gyakran használják. A sötétkék öltönyt viselő embereket általában megbízhatóbbnak gondolják. A nagy múltú cégek logóiban ez a leggyakoribb szín.
A kék különböző árnyalatait nem könnyű párosítani, mert a zöldes és lilás tónusai ütik egymást. Hangulatos kék enteriőr létrehozásához kérje színtanácsadó segítségét.

Facebook

Maradék tapéta

Pár ötlet a maradék tapéta felhasználására

Facebook

Növények – kicsit másképp

Klasszikus műkertészet a lakás díszítésére

Facebook

Ne a TV legyen a fókuszpontban

Ötletek a TV készülék elrejtésére

Facebook

Hasznos kiegészítők 1.

Hasznos kiegészítők a hálószobába

Facebook

Chinoiserie

A chinoiserie, azaz „kínaizáló” stílus főként a XVIII. századi Európában hódított. A kelettel folytatott élénk kereskedelem révén már a XVII. század elején számos bútor, használati- és dísztárgy, selyem érkezett a kontinensre. A chinoiserie divatjának elterjedése Franciaországban Madame Pompadournak (1721-1764) köszönhető. Mint a király szeretője, ő diktálta a divatot és a legtöbb megrendelés is tőle érkezett. Angliában Thomas Chippendale (1718-1779), zseniális tervező és bútorműves kiadott bútortervei és rajzai segítségével terjedt el.
A kínaizáló stílus a rokokó részeként jelent meg. A Kínából érkező porcelántárgyakat mindig nagy becsben tartották, áruk miatt az uralkodó osztály lakberendezéséhez tartoztak. 1709-ben megfejtették a porcelángyártás titkát, attól kezdve a kínai munkák utánzása volt a cél. A bútorok legfőbb jellemzője a lakktechnika. A lakkozás időigényes művelet, akár 30-50-100 réteg is felkerült egyetlen darabra. Legelterjedtebb a fekete, a vörös és a zöld lakkozás volt. Ezek legjobb utánzata a vernis Martin, de ez sem ért fel az eredetivel. Szívesen alkalmazták aranyozott díszítésekkel párosítva, a nagyobb kontraszt kedvéért. Megjelent Európában a papírtapéta is (eddig a falakra festés, vagy kárpitozás került). A chinoiserie legfőbb motívumai a madarak (papagájok, darvak), sárkányok, majmok, rácsminta, virágos ágak, kínai életképek és tájképek, mint a bútorok központi díszítőelemei. Divatos lett az áttört támlájú szék, a pagodaszerű felépítmény az ágyakon és szekrényeken, a rizspapírral borított paraván és a bambusznádat utánzó faragás. 
Ezekből a motívumokból egy lakberendező a mai szemnek is ízléses, érdekes enteriőrt tud létrehozni, elegáns és klasszikus megoldást adva a napjainkban is divatos keleti stílusra.
Facebook

Bejárati ajtó

A bejárati ajtó az otthonunk névjegye, ezért legyen dekoratív és stílusos

Facebook

Kiegészítők a kertben 1.

Kerti kiegészítők klasszikus stílusban

Facebook