Arhívum | szeptember 2015

Asztalhoz padot

Az étkezőasztalhoz állított/épített pad előnye a több ülőhely kisebb területen

Facebook

Őszi erkély

Ahogyan egyre hűvösebbre fordulnak a napok, úgy töltünk egyre kevesebb időt az erkélyünkön. Pedig a szép, napos, őszi hétvégéken még jól esne egy kis lazítás odakint, a színes leveleket nézve. Még nem kell lemondanunk erről, de azért kevés előkészület szükséges hozzá.
A fedett és oldalról is védett lodzsánál kicsit könnyebb a dolgunk. Tegyünk a kinti székekre vastag párnát. A szék alá, a lábunk védelmében terítsünk le egy kisebb szőnyeget, vagy akár lábtörlőt. Egy kisebb teljesítményű hősugárzóval és egy vastag pléddel máris meleget varázsolhatunk. Ha fém asztal áll kint, tegyünk rá tányéralátétet és azon tároljuk a bögre forró csokoládét, vagy teát, így később hűl csak ki. Ha a lodzsa korlátja rácsos kivitelezésű, azaz a szél át tud fújni rajta, takarjuk el belülről egy mutatós szövettel, vagy gyékénnyel. Rögzítsük több helyen is, hogy a szél ne tudjon játszani vele.
Nyitott erkély esetén kicsit több előkészület szükséges. Viszonylag zárttá tehetjük a teret, ha a felettünk lévő erkély aljára függönyrudat erősítünk a két oldalsó szakaszra. Erre bármilyen kültéri szövetből akaszthatunk függönyt. Szél ellen kössük ki az alsó részét az erkély korlátjához. Ha elég nagy a helyünk, magas növésű cserepes növényekkel (pl. tuja) is felfoghatjuk a szelet. Legfelső emeleten lakóknak célszerű esővető műanyag tetőt felszereltetni. Ez védelmet nyújt a nap és a hó ellen is. Ehhez is tudunk rögzíteni bármit, ami a függöny szerepét betöltheti. A vastag takaró, párna és forró tea itt is fontos kellék.
Dekoráljuk az erkélyt/lodzsát az ősz színeivel. Felfűzött termésekből és színes falevelekből készítsünk girlandokat, amit a korláthoz tudunk kötözni. A viharlámpa gyertyatartók kiválóan alkalmasak a kültéri hangulatvilágításhoz. A szék legyen karfás a fokozottabb kényelem és a „kuckósság” miatt. Leteríthetünk kültéri műfüvet is, mely átengedi a csapadékot, gyorsan szárad és a kert érzését adja vissza. A kerámia tökök, színben harmonizáló textilek, bogyós ágak egy masszív vázában és a meleg papucs segítenek átélni az ősz legszebb élményeit, amit a természet csak nyújthat.
Kérje lakberendező segítségét erkélye átalakításához az őszi napokra!

Facebook

Festékpaletta 1.

Étvágygerjesztő színek 🙂

Facebook

Szobor a kertben

Az egyik leghatásosabb kerti fókuszpont a jól elhelyezett szobor

Facebook

Ágynemű

Az ágynemű és huzata a hálószoba fontos eleme, mind kényelmi, mind dekorációs szempontból. Ezért a minőség, a szín, a minta itt is sokat számít.
A párna és takaró kiválasztásakor fontos szempont, hogy milyen töltetet szeretnénk. Ha allergiásak vagyunk a tollra, akkor sem kell lemondanunk a puhaságról és melegségről. Számos más, antiallergén töltet létezik. Ilyen például a pamut, a gyapjú, a bambusz, a len, a szivacs. A párnák esetén egyre népszerűbbek a különféle magokkal (tönköly, meggy, köles) töltött változatok is.
A párna kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy megfelelően tartsa a fejet és a nyakat, különösen gerincbántalmak esetén. Léteznek kemény, félkemény és puha változatok is, ergonomikus formájuk szintén az egészséges testtartást segíti elő alvás közben. Van, aki nagypárnán, van, aki kispárnán szeret aludni és van, aki feltornyozza mindkettőt – ezt is gondoljuk át vásárláskor.
Paplanból célszerű kétfélét venni, egyet a meleg, egyet pedig a hideg évszakokra. A steppelt megoldás biztosítja, hogy a könnyű töltet ne mozdulhasson el benne. Amennyiben a pehelytollas változatot részesítjük előnyben, ügyeljünk a rendszeres szellőztetésére és pár évenként a töltet felfrissítésére is (törmelék eltávolítása, friss toll utánpótlás).
Fontos dekorációs elemek a díszpárnák. Az alvópárnákat tornyozzuk fel egymásra mindkét oldalon. A díszpárnák kerülhetnek ezek tetejére is, miután leterítettük az ágytakarót, vagy általuk megtámasztva előre is. A hengerpárnával, vagy még kisebb díszpárnákkal zárjuk a sort. Az ágytakarónak nem feltétlenül kell az egész ágyat befednie. Ha a paplan szélénél véget ér, azt visszahajtva az ágynemű is plusz színt visz az elrendezésbe és ily módon az alvópárnák huzata is látszódni fog. Franciaágynál a két ágynemű általában egyforma szett, de nem kell ragaszkodnunk a sablonokhoz. Ha a két ágynemű különböző mintájú, de azonos színű, még gazdagabb látványt érhetünk el.
A főhálót minden nap használjuk, így az ágy bevetése és megágyazása napi feladat. A vendégeinket viszont elkápráztathatjuk azzal, hogy egy drága hotelhez illő vendégszobával várjuk őket. Kérje lakberendező segítségét a tervezéshez.

Facebook

Színpárok 7.

Színpárok: barna-kék

Facebook

Utazóládák

Régi utazóládák újjászületése dohányzóasztalként

Facebook

Ezüstnemű

Régen a nemesi családok háztartásából nem hiányozhattak az ezüst étkészletek, tálalóedények, gyertyatartók és dísztárgyak. Nagyon sokan rendelkeznek manapság is a családban öröklődő darabokkal, melyek csak különleges ünnepek alkalmával kerülnek elő a szekrényből. Az ezüst hideg, – az aranyhoz képest – visszafogott csillogása sokkal kifinomultabb, fényűzőbb hangulatot ad a terített asztalnak, vagy otthonunknak.
A rendszeres használat általában tisztán is tartja az ezüst tárgyakat, de hosszabb tárolás után befeketedhetnek. Az ezüst tisztítására kaphatók különféle vegyszerek (pl. Szidol), de házi praktikákkal is könnyen megoldhatjuk ezt a problémát. Legelterjedtebb módszer az alufólia-szódabikarbóna-só-melegvíz kombinációja. A felületet lehetőség szerint ne dörzsöljük, inkább áztassuk a folyadékban az ezüst tárgyakat. Mosogatógépbe nem rakhatók!
Az örökölt ezüstnemű valódiságáról a fémjel alapján tájékozódhatunk. A legtöbb ezüst tárgyba beleütötték a gyártási évre, a gyártó cégre és a gyártási helyre vonatkozó jeleket, általában egy kevésbé látható részre, pl. a talp belső felére.
Itthon elterjedt anyag volt az úgynevezett alpakka, melyet ezüst helyett használtak, mivel jóval olcsóbb volt az előállítása. Ez nikkel, réz és cink ötvözete, mely jól megmunkálható anyagot eredményez – majd a végterméket bevonták ezüsttel. Tisztításához nem szabad súroló hatású szert alkalmazni, mert az megkarcolja a felületét.
Antik ezüst vásárlásakor, vagy saját készletünk felbecsültetéséhez kérjük ki szakember véleményét. Ezüst dísztárgyaink dekoratív elrendezésében és egy igazán ünnepi teríték megtervezésében lakberendező lehet segítségünkre.

Facebook

Kötött anyagok

Tökéletes őszi dekoráció a kötött anyagú kiegészítők

Facebook

Ajtókulcsok

Újonnan vásárolt beltéri ajtajához, vagy szekrényéhez igénytelen tucatkulcsot adtak? Készíttessen helyette egy klasszikus stílushoz illő minőségi másolatot.

Facebook