Archívum

Fekete fém

Egyre divatosabbak a fekete fém kiegészítők a lakásban

Facebook

Glamour

Pár éve már nagyon divatos irányzat az úgynevezett glamour stílus. Nőies, modern irányvonal, aminek azonban vannak klasszikus jegyei is.
Az alapszínek semlegesek: fekete, fehér, bézs, szürke. Ezek monotonitását törik meg a fényvisszaverő felületek. A csillogást elsősorban fémes (arany, ezüst, rosegold, króm), üveg/kristály/tükör és magasfényű felületek használatával érik el. Lámpatestek, kisbútorok, képkeretek, tükrök stb. révén vihetjük be ezt leginkább a térbe.
Jellemző a textilek halmozása, a luxus érzetét keltő puhaság megteremtése. A barokk, klasszicista és rokokó stílusjegyek felismerhetők, de a bútorok egyszerűsítve hozzák vissza a klasszikus vonalvezetést és díszítést (pl.: cabriole lábforma, gombozott háttámla, címeres fiók fogantyú). Az ülőbútorok teljes kárpitozást kapnak, ahogyan az ágy is. Az összhatás elegáns, mégis hívogató. A díszpárnák mennyisége a kanapén, fotelekben és az ágyon a legnagyobb kényelmet sugallja. A bársony, a szőrme, a selyemfényű textilek tökéletesek ehhez a stílushoz.
A világítás terén a funkció mellett nagy hangsúlyt kap a látvány is. Még a legkisebb helyiségekbe is csillár kerül. Az üveg függők visszaverik a fényt. A kicsit sejtelmesebb, visszafogottabb hatásra törekedve fényáteresztő textillel burkolt lámpákat használhatunk. A gyertyák fontos szerephez jutnak, hiszen a romantikus felhang is hozzá tartozik a stílushoz.
A semleges alapot néhány színfolttal meg lehet törni. Ekkor a visszafogottabb, de nem feltétlenül pasztell árnyalatok jelennek meg, elsősorban a kékek, a lilák, a rózsaszínek közül. Bár az alkalmazott színek lehetnek csak meleg árnyalatok, mégis egyfajta hűvösség jellemzi az összhatást, talán éppen a csillogás mértéke miatt.
A modern csavart leginkább a műalkotások képviselik. A képek a falon, a kiállított szobrok és egyéb dísztárgyak általában teljesen kortárs darabok. Színük és csillogásuk integrálja őket a térbe.
Kevés, de meghatározó minta használata is feldobhatja a teret, ha ezt nem (csak) színekkel kívánjuk elérni. A damaszt minta, az örök klasszikus, ami itt is jó szolgálatot tesz. A geometrikus minták szintén illenek a glamourhoz (pl.: chevron, rácsozat, szabályos csíkozás).
Mivel a stílus bővelkedik a modernizált klasszikus jegyekben, ezért az eredeti antik berendezési tárgyak nem illenek ebbe a környezetbe. Nem keverednek a csillogó-villogó vadonatúj eleganciával, hanem versenyre kelnek vele, aminek a végeredménye zavaró lesz.
Kérje lakberendező segítségét a glamour stílus megvalósításához otthonában.

Facebook

Különböző fogantyúk

Tegyünk különböző fogantyúkat az alsó- és felső konyhaszekrényekre, vagy a fiókokra és ajtókra – mozgalmasabbá válik az összhatás

Facebook

Rokokó

A rokokó a XVIII. század eleji Franciaországban jött létre és az 1780-as évekig volt népszerű. Neve a rocaille szóból ered, mely egy kavics, cement és kagylóhéj keverékéből álló anyag. Az új stílus egyfajta lázadás volt a barokk merevsége ellen. XIV. Lajos halála után a nemesség egy szabadabb, játékosabb, díszesebb környezetre vágyott. XV. Lajos uralkodása alatt teljesedett ki, melyben nagy szerepe volt szeretőjének, Madame Pompadournak is.
A rokokó tulajdonképpen dekorációs stílus. Faragás és gipsz díszítés ékesített mindent, általában aranyozva. Tekeredő szőlőindák, virág- és gyümölcsfüzérek, C és S formájú díszítő elemek, kagylómotívumok kerültek a festmények/tükrök köré, a bútorokra (különösen a konzolokra, komódokra és asztalokra), a szobák falaira és mennyezetére is. A festészetben az életképek jöttek divatba, melyek a nemesek világról alkotott idealizált elgondolásait, vágyait tükrözték (pl.: A. Watteau, F. Boucher). A kissé szabadosabb témák sem jelentettek tabut, már nem csak a mitológiai alakokat ábrázolták ruha nélkül és/vagy pikáns helyzetekben. A pásztori idillt jeleníti meg a toile de Jouy minta, mely ekkor „született”. A rokokó fontos eleme volt a chinoiserie is, ami a távolkeleti kultúrát hozta el a királyi udvarokba. A bútorokat lakkozták, festett jelenetekkel díszítették, népszerű lett az aranyozott bronz és a különféle berakások. A színek finomodtak, a fehér és a pasztell árnyalatok számítottak divatosnak. Az európai porcelángyártás megalakulásának köszönhetően megjelentek a kis méretű szobrok és figurák. Ezek kandallópárkányra, vagy konzolasztalra kerültek, beltéri díszítő elemként. Témájuk általában a vidámság és a szerelem volt. A ruhákon a csipkedíszek, szalagok, masnik, hímzések sokaságát lehetett látni, a rizsporos paróka és kesztyű fontos kiegészítő volt. Megjelent a szalon intézménye, ahol összegyűlt a kiválasztott társaság és élénk szellemi életet folytatott. Ennek adott különleges körítést a rokokó stílus.
Mai szemmel nézve a rokokó talán kicsit „soknak” tűnik. Azonban visszafogva az aranyozás és a díszítés mennyiségéből, mintegy jelzés értékűen kezelve a jellemző vonásokat, átültethető napjaink enteriőrjeibe is. Ehhez kérje lakberendező segítségét.

Facebook

Mercury glass

A XIX. században nagy népszerűségnek örvendett az „ezüstözött” üveg (mercury glass), melyet a század elején Németországban fejlesztettek ki. Ezüstös csillogása miatt a valódi ezüst használati tárgyak helyett vásárolták azok, akik az utóbbit nem engedhették meg maguknak.
Neve ellenére nem tartalmaz sem tiszta ezüstöt, sem higanyt. A fújt üvegből dupla falú tárgyakat készítettek és a két réteg közé, egy kis lyukon át fecskendezték be az ezüst nitrátot, majd a lyukat lezárták. Például gyertyatartók, ajtógombok, kancsók, poharak, vázák készültek ezzel a módszerrel. Hamar népszerűek lettek Angliában, Franciaországban és Amerikában is. Rövid szünet után 1900 körül ismét divatos lett, köszönhetően az így készült karácsonyi díszeknek és mű gyümölcsöknek. A XX. században már a színes változatok is megjelentek.
A gyűjtők körében még mindig keresettek az eredeti darabok. Ha bejut a levegő a két üvegréteg közé, az ezüstös bevonat oxidálódik és foltos lesz. Ennek megelőzéséhez vigyázni kell arra, hogy az eredeti lyukon lévő pecsét (ólom, vagy viasz) ne sérüljön.
Saját kezűleg is készíthetünk ezüstözött üveg utánzatot. Egy szórófejes flakont töltsünk meg víz és ecet 1:1 arányú keverékével. A kívánt üveg tárgyat fújjuk be „tükör” festék spray-vel. Egy-két percig hagyjuk száradni, majd fújjunk rá az ecetes keverékből a felületre. Papírtörlővel nyomkodjuk végig. Ez nem csak felitatja a felesleget, de így alakul ki a kívánt repedezett tükrös hatás is. Hagyjuk teljesen megszáradni.
Ezek a dísztárgyak nagyon jól illenek az elegáns és a vidékies klasszikus stílusokhoz is. Ha bizonytalan, kérje lakberendező segítségét a dekorációhoz.

Facebook

Rose gold

A rose gold aktuális trend a klasszikus lakberendezésben is

Facebook

Saját munka 17.

Egy klasszikus stílusú lakás apró részletei: réz-porcelán akasztó, porcelán betétes villanykapcsoló, egyedi készítésű sárgaréz fogantyú

Facebook

Vörösréz

Újra divat a vörösréz a lakberendezésben

Facebook

Fókuszban a zuhanykabin

Az osztott fémkeretes zuhanykabin csodás fókuszpont egy karakteres fürdőszobában

Facebook

Vasalatok

Szokványos kivetőpántok helyett használjunk dekoratív, látszó vasalatokat

Facebook