Archívum

Szürke kikeverése

Szürke színt kétféleképpen állíthatunk elő:
– fekete és fehér összekeverésével – ekkor hideg szürke szín lesz a végeredmény
– két komplementer szín összekeverésével – ekkor semleges szürkét kapunk eredményül

Glamour

Pár éve már nagyon divatos irányzat az úgynevezett glamour stílus. Nőies, modern irányvonal, aminek azonban vannak klasszikus jegyei is.
Az alapszínek semlegesek: fekete, fehér, bézs, szürke. Ezek monotonitását törik meg a fényvisszaverő felületek. A csillogást elsősorban fémes (arany, ezüst, rosegold, króm), üveg/kristály/tükör és magasfényű felületek használatával érik el. Lámpatestek, kisbútorok, képkeretek, tükrök stb. révén vihetjük be ezt leginkább a térbe.
Jellemző a textilek halmozása, a luxus érzetét keltő puhaság megteremtése. A barokk, klasszicista és rokokó stílusjegyek felismerhetők, de a bútorok egyszerűsítve hozzák vissza a klasszikus vonalvezetést és díszítést (pl.: cabriole lábforma, gombozott háttámla, címeres fiók fogantyú). Az ülőbútorok teljes kárpitozást kapnak, ahogyan az ágy is. Az összhatás elegáns, mégis hívogató. A díszpárnák mennyisége a kanapén, fotelekben és az ágyon a legnagyobb kényelmet sugallja. A bársony, a szőrme, a selyemfényű textilek tökéletesek ehhez a stílushoz.
A világítás terén a funkció mellett nagy hangsúlyt kap a látvány is. Még a legkisebb helyiségekbe is csillár kerül. Az üveg függők visszaverik a fényt. A kicsit sejtelmesebb, visszafogottabb hatásra törekedve fényáteresztő textillel burkolt lámpákat használhatunk. A gyertyák fontos szerephez jutnak, hiszen a romantikus felhang is hozzá tartozik a stílushoz.
A semleges alapot néhány színfolttal meg lehet törni. Ekkor a visszafogottabb, de nem feltétlenül pasztell árnyalatok jelennek meg, elsősorban a kékek, a lilák, a rózsaszínek közül. Bár az alkalmazott színek lehetnek csak meleg árnyalatok, mégis egyfajta hűvösség jellemzi az összhatást, talán éppen a csillogás mértéke miatt.
A modern csavart leginkább a műalkotások képviselik. A képek a falon, a kiállított szobrok és egyéb dísztárgyak általában teljesen kortárs darabok. Színük és csillogásuk integrálja őket a térbe.
Kevés, de meghatározó minta használata is feldobhatja a teret, ha ezt nem (csak) színekkel kívánjuk elérni. A damaszt minta, az örök klasszikus, ami itt is jó szolgálatot tesz. A geometrikus minták szintén illenek a glamourhoz (pl.: chevron, rácsozat, szabályos csíkozás).
Mivel a stílus bővelkedik a modernizált klasszikus jegyekben, ezért az eredeti antik berendezési tárgyak nem illenek ebbe a környezetbe. Nem keverednek a csillogó-villogó vadonatúj eleganciával, hanem versenyre kelnek vele, aminek a végeredménye zavaró lesz.
Kérje lakberendező segítségét a glamour stílus megvalósításához otthonában.

Greige

A greige (grey+beige) szürkébe kevert barnával hozható létre. Hideg és meleg színpalettával is jól együtt működik, mivel tökéletesen semleges szín.

Színpárok 30.

Színpárok: szürke-barna

Színpárok 26.

Színpárok: kék-szürke

Festékválasztás

Sokan esnek abba a hibába, hogy a falfesték kiválasztásakor megtetszik nekik valamelyik szín egy nagyon pici minta alapján, majd a kész festés után döbbennek rá, hogy tulajdonképpen nem is ezt akarták.
Falfestéket lehetőség szerint sose válasszunk pusztán egy pár négyzetcentiméteres minta alapján. Főként akkor ne, ha az csak egy nyomtatott színskála és nem a festék felhasználásával készült. A színek nagyban függenek a helyiség megvilágításától, a felület festékbeszívó képességétől, a rétegek számától, a környező színektől, stb. Ha tehetjük, mindig vigyünk haza mintát és a kifestendő helyiségben próbáljuk ki azokat. Várjuk meg, amíg a festék megszárad, hogy a végső árnyalatot lássuk. Amennyiben nem akarjuk magát a falat összekenni, fessünk le nagy fehér kartonlapokat (minimum A3 méret) a festékkel. Ragasszuk fel legalább két falra a szobában. Nézzük meg, hogyan változik a szín a nap folyamán. A reggeli fény kicsit sárgásabb, a déli fény mindig a legerősebb, a kora esti pedig kissé narancssárgás. A tájolás is sokat számít, hiszen ettől függ, hogy a helyiség mikor és mennyi ideig kap napfényt. Az északi fekvés kissé a kék felé, a nyugati pedig kissé a narancs felé tolja majd el a fények hatását. Az árnyékok sötétítik, szürkésebbé teszik a színeket. Mindez kihat arra, hogyan látjuk a falfesték színét. Tehát fontos, hogy ne az üzletben, lámpák megvilágítása mellett válasszunk színeket.
A legtöbb olyan festékgyártónál, ahol fix színválaszték van, mindegyikből lehet kapni mintadobozt is. Ezzel könnyítik meg a vásárlók számára a biztos választást. Csekély összegért kikerülhetünk egy nagyobb hibát, amit idő, munka és pénz helyrehozni.
NCS, RAL, Pantone, stb. színskálák alapján a legtöbb nagy festéküzletben és barkácsáruházban bármilyen színt percek alatt kikevernek nekünk. Kérjük a lehető legkisebb mennyiséget (általában 1 liter), ami bőven elegendő arra, hogy otthon kipróbáljuk az áhított színt. Így meggyőződhetünk róla, hogy a nyomtatott minta hűen tükrözte-e a színről alkotott elképzelésünket és valóban erre a hatásra törekedtünk-e.
Kérje lakberendező-színtanácsadó segítségét a falfesték kiválasztásához, hiszen ő profi a színek összehangolásában.

Színpárok 23.

Színpárok: sárga-szürke

Színpárok 21.

Színpárok: zöld-szürke

Festékpaletta 10.

Pasztell festékpaletták lágy árnyalatai

New England stílus

New England stílusú enteriőrök (a természet ihlette natúr színek fehérrel és kékkel kombinálva, hajózással kapcsolatos kiegészítőkkel)