Archívum

Sötét falak 2.

Bátran használjunk a falakon sötét színeket: elegáns, látványos és meghitté teszi a teret

Facebook

A 2021-es év színei

A Pantone cég minden decemberben kihirdeti a következő év színét, ami hatással van a lakberendezésre is. 2021-ben az év divatszínei a 13-0647 számú Illuminating és a 17-5104 számú Ultimate Gray, melyek magyarul fényt árasztót és alapvető szürkét jelentenek.
A páros szürke tagja egy tökéletesen semleges árnyalat. A természetben megtalálható például a kavicsok, sziklák színében. Háttérként remekül funkcionál, mivel minden más színt erősít. A nevének megfelelően biztos alapot ad.
A páros sárga tagja egy meleg és erőteljes szín, ami pozitív hatásával felvillanyozza a teret és vidámságot csempész a hétköznapokba. A szürke mellett különösen erőteljesnek tűnik, holott valójában nem túlzottan élénk árnyalat.
Mindkét szín közepesen sötét, ami nagyon jól hasznosítható a lakberendezésben. Fehérrel kiegészítve őket visszafogottabb hatást érhetünk el. Azonban egy kevés feketét hozzájuk adva tovább erősíthetjük a sárga szín fényhozó hatását.
A kettő kombinációját bátran használhatjuk például konyhában, otthoni irodában, nappaliban vagy akár gyerekszobában is.
Kérje lakberendező segítségét, hogy otthonában stílusosan jelenjenek meg a 2021-es év színei.

Facebook

Szürke kikeverése

Szürke színt kétféleképpen állíthatunk elő:
– fekete és fehér összekeverésével – ekkor hideg szürke szín lesz a végeredmény
– két komplementer szín összekeverésével – ekkor semleges szürkét kapunk eredményül

Facebook

Glamour

Pár éve már nagyon divatos irányzat az úgynevezett glamour stílus. Nőies, modern irányvonal, aminek azonban vannak klasszikus jegyei is.
Az alapszínek semlegesek: fekete, fehér, bézs, szürke. Ezek monotonitását törik meg a fényvisszaverő felületek. A csillogást elsősorban fémes (arany, ezüst, rosegold, króm), üveg/kristály/tükör és magasfényű felületek használatával érik el. Lámpatestek, kisbútorok, képkeretek, tükrök stb. révén vihetjük be ezt leginkább a térbe.
Jellemző a textilek halmozása, a luxus érzetét keltő puhaság megteremtése. A barokk, klasszicista és rokokó stílusjegyek felismerhetők, de a bútorok egyszerűsítve hozzák vissza a klasszikus vonalvezetést és díszítést (pl.: cabriole lábforma, gombozott háttámla, címeres fiók fogantyú). Az ülőbútorok teljes kárpitozást kapnak, ahogyan az ágy is. Az összhatás elegáns, mégis hívogató. A díszpárnák mennyisége a kanapén, fotelekben és az ágyon a legnagyobb kényelmet sugallja. A bársony, a szőrme, a selyemfényű textilek tökéletesek ehhez a stílushoz.
A világítás terén a funkció mellett nagy hangsúlyt kap a látvány is. Még a legkisebb helyiségekbe is csillár kerül. Az üveg függők visszaverik a fényt. A kicsit sejtelmesebb, visszafogottabb hatásra törekedve fényáteresztő textillel burkolt lámpákat használhatunk. A gyertyák fontos szerephez jutnak, hiszen a romantikus felhang is hozzá tartozik a stílushoz.
A semleges alapot néhány színfolttal meg lehet törni. Ekkor a visszafogottabb, de nem feltétlenül pasztell árnyalatok jelennek meg, elsősorban a kékek, a lilák, a rózsaszínek közül. Bár az alkalmazott színek lehetnek csak meleg árnyalatok, mégis egyfajta hűvösség jellemzi az összhatást, talán éppen a csillogás mértéke miatt.
A modern csavart leginkább a műalkotások képviselik. A képek a falon, a kiállított szobrok és egyéb dísztárgyak általában teljesen kortárs darabok. Színük és csillogásuk integrálja őket a térbe.
Kevés, de meghatározó minta használata is feldobhatja a teret, ha ezt nem (csak) színekkel kívánjuk elérni. A damaszt minta, az örök klasszikus, ami itt is jó szolgálatot tesz. A geometrikus minták szintén illenek a glamourhoz (pl.: chevron, rácsozat, szabályos csíkozás).
Mivel a stílus bővelkedik a modernizált klasszikus jegyekben, ezért az eredeti antik berendezési tárgyak nem illenek ebbe a környezetbe. Nem keverednek a csillogó-villogó vadonatúj eleganciával, hanem versenyre kelnek vele, aminek a végeredménye zavaró lesz.
Kérje lakberendező segítségét a glamour stílus megvalósításához otthonában.

Facebook

Greige

A greige (grey+beige) szürkébe kevert barnával hozható létre. Hideg és meleg színpalettával is jól együtt működik, mivel tökéletesen semleges szín.

Facebook

Színpárok 30.

Színpárok: szürke-barna

Facebook

Színpárok 26.

Színpárok: kék-szürke

Facebook

Festékválasztás

Sokan esnek abba a hibába, hogy a falfesték kiválasztásakor megtetszik nekik valamelyik szín egy nagyon pici minta alapján, majd a kész festés után döbbennek rá, hogy tulajdonképpen nem is ezt akarták.
Falfestéket lehetőség szerint sose válasszunk pusztán egy pár négyzetcentiméteres minta alapján. Főként akkor ne, ha az csak egy nyomtatott színskála és nem a festék felhasználásával készült. A színek nagyban függenek a helyiség megvilágításától, a felület festékbeszívó képességétől, a rétegek számától, a környező színektől, stb. Ha tehetjük, mindig vigyünk haza mintát és a kifestendő helyiségben próbáljuk ki azokat. Várjuk meg, amíg a festék megszárad, hogy a végső árnyalatot lássuk. Amennyiben nem akarjuk magát a falat összekenni, fessünk le nagy fehér kartonlapokat (minimum A3 méret) a festékkel. Ragasszuk fel legalább két falra a szobában. Nézzük meg, hogyan változik a szín a nap folyamán. A reggeli fény kicsit sárgásabb, a déli fény mindig a legerősebb, a kora esti pedig kissé narancssárgás. A tájolás is sokat számít, hiszen ettől függ, hogy a helyiség mikor és mennyi ideig kap napfényt. Az északi fekvés kissé a kék felé, a nyugati pedig kissé a narancs felé tolja majd el a fények hatását. Az árnyékok sötétítik, szürkésebbé teszik a színeket. Mindez kihat arra, hogyan látjuk a falfesték színét. Tehát fontos, hogy ne az üzletben, lámpák megvilágítása mellett válasszunk színeket.
A legtöbb olyan festékgyártónál, ahol fix színválaszték van, mindegyikből lehet kapni mintadobozt is. Ezzel könnyítik meg a vásárlók számára a biztos választást. Csekély összegért kikerülhetünk egy nagyobb hibát, amit idő, munka és pénz helyrehozni.
NCS, RAL, Pantone, stb. színskálák alapján a legtöbb nagy festéküzletben és barkácsáruházban bármilyen színt percek alatt kikevernek nekünk. Kérjük a lehető legkisebb mennyiséget (általában 1 liter), ami bőven elegendő arra, hogy otthon kipróbáljuk az áhított színt. Így meggyőződhetünk róla, hogy a nyomtatott minta hűen tükrözte-e a színről alkotott elképzelésünket és valóban erre a hatásra törekedtünk-e.
Kérje lakberendező-színtanácsadó segítségét a falfesték kiválasztásához, hiszen ő profi a színek összehangolásában.

Facebook

Színpárok 23.

Színpárok: sárga-szürke

Facebook

Színpárok 21.

Színpárok: zöld-szürke

Facebook