Archívum

Modern farmház stílus

Hazánkban is megjelent az úgynevezett modern farmház stílus, mely külföldön már évek óta töretlen népszerűségnek örvend. Nem mindig egyértelmű, miben is különbözik ez a hagyományos farmház stílustól.
Az eredeti, klasszikus változat legfőbb jegyei a natúr színpaletta, vintage kiegészítők, kevert bútortípusok a vidéki stílushoz illeszkedően, melyek nagy része antik vagy régiség, természetes faanyagok és rusztikus hangulat. Ezzel szemben a modern változat keveri a fenti elemeket az egyenes/egyszerű vonalakkal, ipari jellegű kiegészítőkkel, sokkal több fehér színt használ és jóval letisztultabb megjelenést kíván elérni. Sokkal kevésbé rusztikus. A faanyagok nem feltétlenül régiek, csak természetes színűek. A terek mindkét esetben tágasak, egybenyitottak, a belmagasság nagy. Megmarad a látszó gerendázat is. A használt fém kiegészítők gyakran feketék, de a galvanizált fém és a rozsdamentes acél is megjelenik. A bútorok újonnan készültek, megidézve a régiek stílusát és formáját, de sokkal egyszerűbb módon. Az összhatás rendezett, levegős és világos. A praktikusságé a vezető szerep.
A klasszikus farmház stílus több színt használ, melyek ugyan visszafogottak, de bátran vegyíthetők. A modern ezzel szemben a semleges színeket hozza összhangba és csak ritkán használ tényleges színt a palettában. Ha mégis, akkor az már általában jóval erőteljesebb (pl.: mustársárga, tintakék, fűzöld) és fókuszpontként funkcionál. A szürke és fehér árnyalatok dominálnak, mely most nagy divat, ettől is modernebbnek hat az enteriőr.
Kérje lakberendező segítségét otthonának új stílusjegyekkel történő átalakításához.

Pezsgőszín

A pezsgőszín egy elegáns, semleges, pasztell árnyalat, mely a bézshez áll a legközelebb. Tartalmaz sárgát és narancssárgát. Matt felületen használva vintage hatást, fényesebb felületeken alkalmazva luxus érzetet kelthetünk vele. Nevét az italról kapta.

Festékpaletta 19.

Nyarat idéző színpaletták

Magnólia

A magnólia szín kifejezetten falfestékként lett népszerű. Nevét a virágról kapta – halvány krémszín, nagyon enyhe rózsaszínes beütéssel. UK standard RGB 244 233 216

Famintázatok

A nem tömörfából készült, hanem csak famintázatú termékek (pl.: laminált padló és munkapult, kerámia járólap) esetén a gyártók az elnevezéssel próbálják segíteni a vásárlót abban, hogy az melyik valódi faanyagra hasonlít(ana) leginkább. A fantázianév általában két tagból áll: az egyik az igazi fa neve (pl.: tölgy), a másik legtöbbször a színre vonatkozik (pl.: mokka), de lehet utalás az eredetre (pl.: amerikai), vagy a felületre (pl.: rusztikus) is. Azonban szinte minden gyártónál más-más kinézete van még az azonos fafajtára utaló termékeknek is. Így a vásárló helyzete nem könnyű, ha szeretne egységességre törekedni és például a konyhájába azonos mintázatú laminált padlót és munkapultot választani.
A teljesség igénye nélkül lássunk néhány gyakori, mérsékelt égövi fafajtát és rövid jellemzésüket (nyers, kezeletlen felületre).
Tölgy: Színe sárgásbarna. Mintázata erőteljes, szinte férfias megjelenést ad a készterméknek. Magas csersav tartalma miatt nagyon tartós. Ez a leggyakrabban használt bútoripari faanyag.
Fenyő: Színe a fajtától függően a sárgásfehértől a vörösesbarnáig terjed. Mintázata markáns, jellegzetes, az erezetet sűrűn tarkítják csomók. Olcsó, könnyen megmunkálható, jól pácolható.
Bükk: Színe vöröses fehér (gőzölve hússzínű). Mintázata homogén, finom szövetű, erezete szinte alig látható. Jól esztergálható, gőzölve jól hajlítható.
Juhar: Színe fehér, néha sárgás árnyalattal. Mintázata egyenletes, világos színe miatt finom rajzolatú. Szálkamentesen hasítható, jól fehéríthető és pácolható.
Cseresznye: Színe vörösesbarna, ami idővel mélyül. Erezete dekoratív, a tölgyénél finomabb rajzolatú. Csiszolással könnyen fényezhető.
Dió: Színe szürkésbarna. Erezetét a lakkozás mutatja meg a legszebben. Jól faragható. A diógyökér mintázata dús, sokszínű és erőteljes. Egzotikumnak számít, ezért drága.
Amennyiben az azonos rajzolat és szín a fontos a fautánzatú termékek kiválasztásánál, javasolt egy mintát vinni az üzletbe, akár meglévő bútorból (például egy polcot), akár a kiválasztott másik termékmintát, hogy össze tudjuk hasonlítani őket.
A tökéletes összhang eléréséhez kérje lakberendező segítségét.

Greige

A greige (grey+beige) szürkébe kevert barnával hozható létre. Hideg és meleg színpalettával is jól együtt működik, mivel tökéletesen semleges szín.

Fenyőbútor

Nem feltétlenül kell lefesteni a régi fenyőbútorokat. Megfelelő környezetben elhelyezve (stílusok, színek) nagyon szépen mutat majd.

Ókori görög és római stílus

Az antik görög és római kultúra nem csak az ókorban volt meghatározó, de a történelem során többször is visszatért (reneszánsz, klasszicizmus, neoreneszánsz, neoklasszicizmus) az építészet és a művészetek révén a lakáskultúrában is.
A fennmaradt épületek, használati tárgyak azt mutatják, hogy a meghatározó színek a natúr, természetes palettából kerültek ki, ami a felhasznált anyagoknak köszönhető: például a márvány fehérsége és a mészkő krémszíne. A textileket növényi, állati és ásványi anyagokból kinyert festékekkel színezték. A falakra közvetlenül festették fel a tájképeket, életképeket. Az ülőbútorok kárpitozás nélküliek voltak, de párnákat már használtak. Az építészet és a szobrászat a vallási, a közéleti és a magánéleti területet egyaránt kiszolgálta. Jellegzetes építészeti elem volt a háromféle oszloprend: dór, ión, korinthoszi. A díszítő motívumok közül talán az akantuszlevél, a voluta és a meander a legismertebb. Az épületeket is színes díszítésekkel, aranyozással látták el, ami azonban az évszázadok során lekopott. A padlót gyakran apró mozaikkal burkolták, padlófűtést is alkalmaztak.
A mai, korszerű lakberendezési elveknek megfelelő otthonokba is becsempészhetjük az antik világ varázsát. A burkolatok között széles körű mozaik csempe választékot találunk. Természetes kövekből nem csak padlóburkolatnak való, de falra tehető ultra vékony kőfurnér és kőtapéta is kapható. Ha a lakás/ház kialakítása megengedi, használjunk könnyű, üreges ál-oszlopokat díszítő elemként. A kariatidával díszített bútorok, az antikolt fém kiegészítők (csaptelepek, lámpatestek, fogantyúk, stb.), a fehér gipsz szobrok, az amfora alakú vázák mind hangsúlyosabbá tehetik az erre a stílusra való törekvésünket. Maradjunk a bézsek, fehérek, barnák természetes kombinációjánál, amit egy kis arannyal fényűzővé tehetünk (például a fürdőben arany üvegmozaik díszítéssel). Kiegészítőként ezekhez bármilyen élénk szín jól mutat majd.
Kérje lakberendező segítségét klasszikus antik stílusú enteriőr kialakításához.

Saját munka 14.

Pályázatra terveztem: 56 nm-es tetőtéri lakás fiatal házaspár és 5 éves kislányuk számára
További képek itt: http://www.classicinteriors.hu/hu/referenciak/20-referencia/53-referencia12

Festékválasztás

Sokan esnek abba a hibába, hogy a falfesték kiválasztásakor megtetszik nekik valamelyik szín egy nagyon pici minta alapján, majd a kész festés után döbbennek rá, hogy tulajdonképpen nem is ezt akarták.
Falfestéket lehetőség szerint sose válasszunk pusztán egy pár négyzetcentiméteres minta alapján. Főként akkor ne, ha az csak egy nyomtatott színskála és nem a festék felhasználásával készült. A színek nagyban függenek a helyiség megvilágításától, a felület festékbeszívó képességétől, a rétegek számától, a környező színektől, stb. Ha tehetjük, mindig vigyünk haza mintát és a kifestendő helyiségben próbáljuk ki azokat. Várjuk meg, amíg a festék megszárad, hogy a végső árnyalatot lássuk. Amennyiben nem akarjuk magát a falat összekenni, fessünk le nagy fehér kartonlapokat (minimum A3 méret) a festékkel. Ragasszuk fel legalább két falra a szobában. Nézzük meg, hogyan változik a szín a nap folyamán. A reggeli fény kicsit sárgásabb, a déli fény mindig a legerősebb, a kora esti pedig kissé narancssárgás. A tájolás is sokat számít, hiszen ettől függ, hogy a helyiség mikor és mennyi ideig kap napfényt. Az északi fekvés kissé a kék felé, a nyugati pedig kissé a narancs felé tolja majd el a fények hatását. Az árnyékok sötétítik, szürkésebbé teszik a színeket. Mindez kihat arra, hogyan látjuk a falfesték színét. Tehát fontos, hogy ne az üzletben, lámpák megvilágítása mellett válasszunk színeket.
A legtöbb olyan festékgyártónál, ahol fix színválaszték van, mindegyikből lehet kapni mintadobozt is. Ezzel könnyítik meg a vásárlók számára a biztos választást. Csekély összegért kikerülhetünk egy nagyobb hibát, amit idő, munka és pénz helyrehozni.
NCS, RAL, Pantone, stb. színskálák alapján a legtöbb nagy festéküzletben és barkácsáruházban bármilyen színt percek alatt kikevernek nekünk. Kérjük a lehető legkisebb mennyiséget (általában 1 liter), ami bőven elegendő arra, hogy otthon kipróbáljuk az áhított színt. Így meggyőződhetünk róla, hogy a nyomtatott minta hűen tükrözte-e a színről alkotott elképzelésünket és valóban erre a hatásra törekedtünk-e.
Kérje lakberendező-színtanácsadó segítségét a falfesték kiválasztásához, hiszen ő profi a színek összehangolásában.