Archívum

Tóp

A tóp egy semleges szín, mely félúton van a barna és a sötétszürke között. Világosabb és sötétebb árnyalatai is népszerűek a lakberendezésben, mivel természetes alapot biztosít, ugyanakkor mélységet is ad a térnek. A francia taupe szó vakondot jelent, ennek színéről kapta a nevét.

Saját munka 33.

Pályázatra terveztem: modern farmház stílus egy vidéki kis faluban épülő családi házban

Krémszín

A krémszínt fehér és kevés sárga összekeveréséből kapjuk. A lakberendezésben gyakran használják tiszta fehér helyett, amikor az túl harsány vagy steril benyomást keltene. Klasszikus stílusok esetén régies hatást érhetünk el vele, ami az antik tárgyakhoz tökéletesen illik. Nevét azon tehenek tejéről kapta, melyeket sárga virágokban gazdag réten legeltetnek.

Festékpaletta 22.

Természetes, semleges színek palettái

Ekrü

Az ekrü kedvelt szín a lakberendezésben, mivel semleges, világos és természetes. Nevét a francia „écru” szó után kapta, melynek jelentése nyers, fehérítetlen. Ez a nyers lenvászon és selyem textilek színe. Tartalmaz barnát, sárgát és egy kevés szürkét. A hasonló árnyalatok között ez inkább férfiasnak számít. Alapszínnek és hangsúlyos színnek egyaránt kiváló.

Modern farmház stílus

Hazánkban is megjelent az úgynevezett modern farmház stílus, mely külföldön már évek óta töretlen népszerűségnek örvend. Nem mindig egyértelmű, miben is különbözik ez a hagyományos farmház stílustól.
Az eredeti, klasszikus változat legfőbb jegyei a natúr színpaletta, vintage kiegészítők, kevert bútortípusok a vidéki stílushoz illeszkedően, melyek nagy része antik vagy régiség, természetes faanyagok és rusztikus hangulat. Ezzel szemben a modern változat keveri a fenti elemeket az egyenes/egyszerű vonalakkal, ipari jellegű kiegészítőkkel, sokkal több fehér színt használ és jóval letisztultabb megjelenést kíván elérni. Sokkal kevésbé rusztikus. A faanyagok nem feltétlenül régiek, csak természetes színűek. A terek mindkét esetben tágasak, egybenyitottak, a belmagasság nagy. Megmarad a látszó gerendázat is. A használt fém kiegészítők gyakran feketék, de a galvanizált fém és a rozsdamentes acél is megjelenik. A bútorok újonnan készültek, megidézve a régiek stílusát és formáját, de sokkal egyszerűbb módon. Az összhatás rendezett, levegős és világos. A praktikusságé a vezető szerep.
A klasszikus farmház stílus több színt használ, melyek ugyan visszafogottak, de bátran vegyíthetők. A modern ezzel szemben a semleges színeket hozza összhangba és csak ritkán használ tényleges színt a palettában. Ha mégis, akkor az már általában jóval erőteljesebb (pl.: mustársárga, tintakék, fűzöld) és fókuszpontként funkcionál. A szürke és fehér árnyalatok dominálnak, mely most nagy divat, ettől is modernebbnek hat az enteriőr.
Kérje lakberendező segítségét otthonának új stílusjegyekkel történő átalakításához.

Pezsgőszín

A pezsgőszín egy elegáns, semleges, pasztell árnyalat, mely a bézshez áll a legközelebb. Tartalmaz sárgát és narancssárgát. Matt felületen használva vintage hatást, fényesebb felületeken alkalmazva luxus érzetet kelthetünk vele. Nevét az italról kapta.

Festékpaletta 19.

Nyarat idéző színpaletták

Magnólia

A magnólia szín kifejezetten falfestékként lett népszerű. Nevét a virágról kapta – halvány krémszín, nagyon enyhe rózsaszínes beütéssel. UK standard RGB 244 233 216

Famintázatok

A nem tömörfából készült, hanem csak famintázatú termékek (pl.: laminált padló és munkapult, kerámia járólap) esetén a gyártók az elnevezéssel próbálják segíteni a vásárlót abban, hogy az melyik valódi faanyagra hasonlít(ana) leginkább. A fantázianév általában két tagból áll: az egyik az igazi fa neve (pl.: tölgy), a másik legtöbbször a színre vonatkozik (pl.: mokka), de lehet utalás az eredetre (pl.: amerikai), vagy a felületre (pl.: rusztikus) is. Azonban szinte minden gyártónál más-más kinézete van még az azonos fafajtára utaló termékeknek is. Így a vásárló helyzete nem könnyű, ha szeretne egységességre törekedni és például a konyhájába azonos mintázatú laminált padlót és munkapultot választani.
A teljesség igénye nélkül lássunk néhány gyakori, mérsékelt égövi fafajtát és rövid jellemzésüket (nyers, kezeletlen felületre).
Tölgy: Színe sárgásbarna. Mintázata erőteljes, szinte férfias megjelenést ad a készterméknek. Magas csersav tartalma miatt nagyon tartós. Ez a leggyakrabban használt bútoripari faanyag.
Fenyő: Színe a fajtától függően a sárgásfehértől a vörösesbarnáig terjed. Mintázata markáns, jellegzetes, az erezetet sűrűn tarkítják csomók. Olcsó, könnyen megmunkálható, jól pácolható.
Bükk: Színe vöröses fehér (gőzölve hússzínű). Mintázata homogén, finom szövetű, erezete szinte alig látható. Jól esztergálható, gőzölve jól hajlítható.
Juhar: Színe fehér, néha sárgás árnyalattal. Mintázata egyenletes, világos színe miatt finom rajzolatú. Szálkamentesen hasítható, jól fehéríthető és pácolható.
Cseresznye: Színe vörösesbarna, ami idővel mélyül. Erezete dekoratív, a tölgyénél finomabb rajzolatú. Csiszolással könnyen fényezhető.
Dió: Színe szürkésbarna. Erezetét a lakkozás mutatja meg a legszebben. Jól faragható. A diógyökér mintázata dús, sokszínű és erőteljes. Egzotikumnak számít, ezért drága.
Amennyiben az azonos rajzolat és szín a fontos a fautánzatú termékek kiválasztásánál, javasolt egy mintát vinni az üzletbe, akár meglévő bútorból (például egy polcot), akár a kiválasztott másik termékmintát, hogy össze tudjuk hasonlítani őket.
A tökéletes összhang eléréséhez kérje lakberendező segítségét.