Archívum

Fukszia

A fukszia színt 1859-ben szabadalmaztatták egy anilin alapú festék formájában. Később átnevezték magentára, tehát a két szín egy és ugyanaz. Ez egy nagyon élénk, közepesen sötét, lilás vörös árnyalat. Eredetileg a virágról kapta a nevét, az átnevezést pedig egy 1859-es győztes csata színhelyének köszönheti. Mivel erőteljes és energetizáló szín, a lakberendezésben visszafogottan alkalmazzuk, inkább csak fókuszpontok és színfoltok létrehozására. Jó alternatíva lehet a vörös használata helyett.

Festékpaletta 19.

Nyarat idéző színpaletták

Püspöklila

A püspöklila egy nagyon élénk, domináns árnyalat, mely vörösből sokkal többet tartalmaz, mint kékből. Nevét az egyházi méltóság hivatalos formaruhájának színéről kapta.

Festékpaletta 15.

Lila színpaletták három évszakból

Mályva

A mályva szín a lilának egy olyan visszafogott, halványabb árnyalata, mely sok szürkét és egy kevés rózsaszínt tartalmaz

Színpárok 34.

Színpárok: lila-sárga

A 2018-as év színe

A Pantone cég minden decemberben kihirdeti a következő év színét, ami hatással van a lakberendezésre is. 2018-ban az év divatszíne a 18-3838 számú Ultra Violet, amit magyarul ultraibolyaként ismerünk.
Ha tudományosan nézzük, ez tulajdonképpen nem szín, hanem egy rövid hullámhossz tartomány, ami a látható fénytartományon kívül esik. A Pantone által megadott szín egy hűvös, élénk, közepesen sötét árnyalat, mely kékből tartalmaz többet. Nyugodtan használhatjuk nagyobb felületen is, de élénksége miatt semleges színekkel (fekete, fehér, barna, szürke, bézs) ellensúlyozzuk. Nem ételszín, így konyhában, étkezőben mértékkel, inkább csak a kiegészítőkön alkalmazzuk. Évek óta kedvelt színnek minősül, nem csak a lakberendezésben.
A lila szín a történelem során és a szimbolikában is mindig valamilyen különleges, titokzatos dolgot jelölt, vagy jelentett. Például a francia királyi házban a gyász színe volt. A mesék világában a varázslók, tündérek öltözékének kedvelt színe. A gyerekek körében is igen népszerű.
Kérje lakberendező segítségét, hogy otthonában stílusosan jelenjen meg a 2018-as év színe.

Színpárok 31.

Színpárok: lila-rózsaszín

Színpárok 29.

Színpárok: kék-lila

Színpárok 22.

Színpárok: piros-lila