Arhívum | június 2016

Kerti bútorok

Kényelmes kerti ülőbútorok a mű rattanon túl

Facebook

Légkondicionálás

Az egyre forróbb nyarak miatt előtérbe kerül a légkondicionálás kérdése, aki csak teheti, beszerelteti otthonába. Klasszikus stílusú enteriőröknél azonban nem csak a funkció, hanem a látvány is számít.
Tervezéskor az egyik legfontosabb szempont, hogy a beltéri egységet úgy helyezzük el, hogy a hideg levegő ne közvetlenül ránk irányuljon. Ha hely szűke miatt ez mégsem megoldható, mindenképpen olyan készüléket vásároljunk, melynek lamellái mindkét irányban állíthatóak. Azaz hálószobában ne az ágy, dolgozó szobában ne az íróasztal, konyhában ne a fő munkaterület, nappaliban ne a kanapé legyen a „célpont”. A megfelelő teljesítményű légkondicionáló úgy is tökéletesen lehűti az adott helyiséget, hogy az egészségünk nincs veszélyben.
Az álmennyezetbe építhető modellekből csak a rácsos elem látszik. Ezt egy klasszikus stílusú, díszlécekkel vagy gipsz stukkóval dekorált álmennyezeti megoldással tökéletesen be lehet olvasztani a környezetbe. Ehhez azonban megfelelő belmagasság is szükséges.
A fali beltéri egységek „eltüntetésére” is van néhány megoldás. Az egyik a megfelelő festékkel történő festés. Mivel tisztításkor és karbantartáskor a klíma burkolatát leszedik, a festést is alkotó elemenként kell elvégezni, hogy ilyen esetekben ne sérüljön a felület. Kaphatók színes modellek is.
Az ablak mellett elhelyezett egységet használaton kívül eltakarhatjuk a függönnyel is. Szereljünk fel hosszabb karnist, ami túlnyúlik a beltéri egységen. Amikor bekapcsoljuk, csak elhúzzuk előle a textilt.
Ablak vagy ajtó fölött elhelyezve, azzal azonos színben úgy tűnhet, hogy a nyílászáró részét képezi, mintegy felső osztásként. Ha nem utólag szereltetjük be, hanem éppen építkezünk, a nyílászáró keretét vezessük körbe a beltéri egység körül.
Mennyezetig érő beépített szekrényben is elrejthetjük a klíma egységet. Egyik megoldás, ha a függöny példájára ajtót teszünk elé. Másik megoldás, ha polcos szekrény egyik polc helyére rakjuk, mintha maga is dísztárgy lenne. Ha a szekrény és a beltéri egység azonos színű, még kevésbé fog feltűnni. A berendezés körül mindkét esetben biztosítsuk a megfelelő légáramlást.
A szellőzők mintájára fixen beépítve, rács mögé téve (mint az álmennyezetnél) egy gipszkarton álfal mögé is rejthetjük. Alatta a gipszkartonban alakítsunk ki polcokat, ami funkcionálissá teszi a falat.
Kérje lakberendező segítségét a klímarendszer enteriőrbe illesztéséhez is.

Facebook

Vasalatok

Szokványos kivetőpántok helyett használjunk dekoratív, látszó vasalatokat

Facebook

Glamping

Glamour+camping=Glamping  –  kempingezzünk stílusosan!

Facebook

Térképek újrahasznosítása

Még a GPS és a különböző útmutató appok megjelenése előtt nagyjából minden nyaralás azzal kezdődött, hogy beszereztük a célállomás papírból készült térképét. Az utazás alatt a használattól kissé viseltesek lettek, főként, ha több úton is használtuk őket. Majd a fiók mélyén kötöttek ki és talán már el is feledkeztünk róluk. Nem feltétlenül kell azonban az újrahasznosító konténerbe kerülniük. Lássunk néhány példát a felhasználásukra.
Tapétázzuk ki velük a falat! Ugyanúgy felragaszthatók, mint a hagyományos tapéták. Remek fókuszpontot hozhatunk létre, ha egy-egy központi falrészt térképekkel borítunk. Gyerekszobában használhatunk színesebb kiadásokat is, de visszafogottabb hatáshoz a már megsárgult, kevés színnel nyomott példányokat válasszuk. Konyhapulthoz cseppfelfogó üveg mögé téve igazán egyedi látványt kapunk. A lépcső falát, vagy akár a kandalló feletti falrészt is hangsúlyozhatjuk ily módon.
Fából, vagy rétegelt lemezből készült bútorainkat is feldobhatjuk velük. Csak ragasszuk fel a térképeket például a szék háttámlájára, a komód fiókjaira, vagy akár az asztal lapjára. Több réteg lakkal tartóssá tehetjük a felületet. Ha a lakkba kevés umbrabarna festéket keverünk, a felület antik hatású színt kap majd.
Decoupage technikával kisebb használati tárgyakat is díszíthetünk térképekkel. Az unalmas parafa pohár alátéteket feldobhatjuk egy-egy város közlekedési hálózatának színes vonalaival. A sima karton lámpaernyő nem csak látványosabb lesz, de meg is színesíti kicsit a fényt. A konyhaablakban sorakozó fűszernövények terrakotta cserepei is sokkal jobban fognak mutatni így.
A térképeket képkeretbe rakva és a falra akasztva olcsó dekorációhoz juthatunk. Nem csak színek, de akár földrajz szerint is csoportosíthatjuk őket. Egyforma keretekkel klasszikusabb és egységesebb hatást érünk el.
Kérje lakberendező segítségét feleslegesnek gondolt tárgyai látványos újrahasznosításához is.

Facebook

Apák napjára

Saját kezűleg elkészíthető dekorációs ötletek apák napjára (június harmadik vasárnapja)

Facebook

Minikertek 2.

Cserepes mini zöldségeskertek az erkélyen – friss, saját termesztésű alapanyag

Facebook

Festékek

A különböző festékek előállításakor sokféle alapanyagot használtak a történelem során. Két nagy csoportba sorolhatjuk ezeket: mesterséges és természetes alapúak. Utóbbiak esetében megkülönböztetünk ásványi, növényi, állati és gomba eredetűeket. Egyaránt használták őket festményekhez, textilfestéshez, falfestéshez, kerámiákhoz, sőt még sminkeléshez is.
Mesterséges szín a porosz kék is. Berlinben, 1705 körül állították elő először, hamuzsír, vas-szulfát és zsír keverékéből. A Mountbatten rózsaszín a híres tábornokról kapta a nevét 1940 körül, aki álcázó színnek használta, hogy rombolói láthatatlanok legyenek az ellenség számára alkonyatkor és hajnalban. Mályvából, rózsaszínből és világos szürkéből keverték ki. Mesterséges szín például az ólomfehér, kadmium sárga és Tiffany kék is.
A malachit zöldhöz a réz-kabonátot megőrölték, elegyítették zsírral vagy gyantával, majd szemfestékként használták Egyiptomban, kr.e. 2500 körül. A patina festékanyag is volt Görögországban, kr.e 300-tól. A rézről lekaparták a zöld patinát és ezt használták pigmentként. Előállítható még réz ecetben, vagy borban való áztatásával is. Ásványi szín például a galenit (szürkésfekete) és a vörös okker is.
Növényi alapanyagú festék a kurkuma, melyet a növény gyökeréből állítanak elő. Indiában már kr. e. 3000 körül használták, a hindu menyasszonyok ruháját színezték vele. A festő csüllengből készített kék festéket Julius Caesar is említi britanniai hadjáratának leírásában, ahol az ellenség harci arcfestéshez, elrettentésként alkalmazta. Növényi szín még például a festőbuzér vöröse is.
Az állati eredetű festékanyagok száma viszonylag kevesebb. A bíbor színt egy tetű fajból készítették, megszárítva, porrá zúzva az állatokat. I. Montezuma adóként kapott ilyen alapanyagot. A XX. századig a brit egyenruha vörös kabátját ezzel a festékkel színezték. Állati eredetű szín például a Türoszi bíbor is.
Zuzmó fajból állították elő a lakmusz lila színt, szárítással és őrléssel. 1300 körül Firenzében nagyon népszerű volt. Ammónia vagy ecet segítségével számos gombafajból készítenek festékeket, melyek a pasztell sárgától, a rozsdavörösön és barnán át egészen a mélyzöldig felölelik a színskálát.
Ma is több nagy festékgyártó ragaszkodik a természetes pigmenttel színezett falfestékekhez, ahogyan több textilgyártó is csak ilyen textilfestékekkel dolgozik – ezek nem bocsátanak ki káros anyagokat. Kérje lakberendező segítségét kiválasztásukhoz.

Facebook

Asztalközép 5.

Nyári asztalközép ötletek

Facebook

A toalett

Dekoráljuk bátran a toalettet, hiszen ez a helyiség is az otthonunk része

Facebook