Archívum

Valentin napi dekor

Valentin napi dekorációs ötletek piros és rózsaszín nélkül

Valentin-fa

Új dekorációs ötlet hódít: a karácsonyfa mintájára feldíszített műfenyő Valentin napra

Festmény témák

Egy szép festmény mindig dísze otthonunknak. A színe, a mérete és a stílusa meghatározó lehet az enteriőrben, de összhangban is kell lennie vele. A festmény témáját azonban már csak az egyéni ízlés határozza meg. Művészettörténeti alapokon az alábbi nagyobb témaköröket különböztetjük meg a festészetben (a teljesség igénye nélkül):
Tájkép: témája elsősorban a természeti képződmények (hegyek, vizek, erdők, mezők, égbolt stb.), de ide soroljuk a városképeket, utcarészleteket, épületekről készült műveket is. A XV-XVII. század folyamán a környező tájat gyakran alkalmazták a festmény tényleges témájának (főként portréknak) a háttereként.
Életkép (zsánerkép): témája az udvari, a polgári vagy a paraszti élet mindennapi eseményei. A szereplők kiléte nem mindig ismert.
Csendélet: témája a festő által különféle tárgyakból összeállított dekoratív kompozíció. Ezek lehetnek a természet kincsei (virágok, kagylók, ásványok stb.) vagy ember alkotta tárgyak is (nagyító, könyv, serleg stb.), illetve ezek kombinációja.
Portré: témája egy konkrét személy. Lehet egészalakos ábrázolás és arckép is. A fényképezés előtti időkben ez volt az egyetlen lehetőség egy személy vonásainak megörökítésére. A nemesség mindig is nagy súlyt fektetett a családfa ilyen jellegű megjelenítésére.
Történelmi: témája történelmi események, bibliai történetek vagy mitológiai jelenetek. Általában morális üzenetet közvetít. Bár magának a történetnek egy meghatározott pillanata kerül ábrázolásra, sokszor az előzményekre vagy a következményekre is található utalás a képen.
Kérje lakberendező segítségét az Ön otthonába leginkább illő festmények kiválasztásához is.

Téli dekoráció

Téli dekorációs ötletek a karácsony utáni időszakra

Fenyőtobozokból

Karácsonyi dekorációs ötletek egyszerű fenyőtobozokból

Cukorbot

A karácsonyi cukorbot (candy cane) az egyik legnépszerűbb csokoládémentes ünnepi édesség. Története 1670-ig nyúlik vissza. A Cologne Katedrális karvezetője hajlított meg cukorpálcikákat bot formájúra, hogy hasonlítsanak a pásztorok botjára. Ezeket osztotta ki a gyerekeknek a betlehemezés alatt. A cukor ekkor még teljesen fehér volt.
A karácsonyi cukorosztás szokása hamar elterjedt Európában. Amerikába 1847-ben került át, mikor egy német emigráns a karácsonyfáját cukorbotokkal díszítette fel. Csak a századfordulón jelent meg a csíkos cukor, fehér alapon piros csíkozással. Ekkor ízesítették először borsmentával is, ami végül a tradicionális ízesítés lett.
A cukorbotokat kézzel készítették, csak 1950-ben fejlesztettek ki egy gépet a Bob’s Candies cégnél, ami a cukorpálcikákat meg is tudta hajlítani. Ez tette lehetővé a tömeggyártást és a cukorbotok világszerte történő árusítását.
Ma már szinte minden színben gyártanak ilyen cukrokat. A karácsonyi készülődés során azonban továbbra is a piros-fehér változat a legkeresettebb. A zöld-fehér és a piros-zöld-fehér csíkozás is népszerű.
Ezt a tradicionális csíkozást sok más karácsonyi terméken és dekoráción is megjelentetik a gyártók, mert népszerűsége miatt nagy a kereslet ezekre. Csak néhány példát említve: különböző formájú karácsonyfadíszek, csomagolópapírok, más formájú édességek, fénydekorációk. Magát a cukorbotot is felhasználják karácsonyfadísznek és dekorációs elemnek az elfogyasztás helyett.
Kérje lakberendező segítségét a stílusos karácsonyi dekorációhoz is.

Képeslap dekor

Használjuk fel dekorációként kedvenc karácsonyi képeslapjainkat

Karácsonyi uborka

Amerikában van egy hagyomány, mely szerint a karácsonyfán elrejtenek a többi közé egy ecetes uborka formájú üvegdíszt is. Az első gyerek, aki karácsony reggelén azt megtalálja, extra ajándékot kap a Mikulástól vagy úgy tartják, hogy egy évig szerencsés lesz.

Citrusos karácsony

Friss citrusos karácsonyi dekoráció ötletek

A pulyka

A Hálaadás legfőbb dekorációs motívuma a pulyka