Archívum

Üveg tárgyak

Az üveg megtöri és szétszórja a fényt, ezért tökéletes választás mind dekorációs elemek, mind kiegészítők esetén – legyen az egy palack gyűjtemény, lámpatest vagy akár fürdőszobai szett. Ne féljünk új funkciót adni egy-egy régi, de dekoratív üveg tárgynak.

Facebook

Famille kerámiák

A Famille rose egyfajta kínai porcelán, melyet a 18. században kezdtek el gyártani és a rózsaszín mázas zománc a meghatározó eleme. A szín valójában a halvány rózsaszíntől a mély rubinvörösig terjedhet. A színfokozatot úgy hozták létre, hogy a színes zománcokat egy üvegszerű, átlátszatlan fehér zománccal (ólomarzenát) keverték össze.
A Famille verte, melyet a Kangxi-korszakban kezdtek el gyártani 1680 körül, a zöld különböző árnyalatait használja. A famille verte zománcot vagy a mázatlan előégetett edényekre festették fel, vagy magas hőfokon kiégetett mázra vitték fel, így különböző megjelenésű árukat készíthettek. Az előégetés nélkül zománcozott áruk alapja általában színes, például sárga, fekete vagy zöld, míg a kiégetett mázra festett áruk alapja általában fehér.
A Famille noire fekete alapszínt használ. Az eredeti famille noire termékek szintén a Kangxi korszakban készültek. Általában rézzöld ólomalapú zománcot festettek fel a máztalan előégetett kerámia száraz, fekete kobalt felületére, majd átlátszó zöld mázat vittek fel, amely szinte irizáló megjelenést kölcsönzött neki.

Facebook

Szt. Patrik-fa

Új dekorációs ötlet hódít: a karácsonyfa mintájára feldíszített műfenyő Szent Patrik napra

Facebook

Szilveszteri dekor

Saját kezűleg elkészíthető dekorációs ötletek szilveszterre

Facebook

Ajtódíszek 9.

Ajtódíszek karácsonyra – akár saját kezűleg is

Facebook

Tulipiere

A tulipiere olyan kézzel készített kerámia edény típus, melyet kifejezetten tulipánok termesztésére használtak. Úgy vannak kialakítva, hogy egy oldalsó „csőrbe” egy hagyma fér el, a nagyobb közbenső rész pedig a víz tárolására szolgál. Bár nem vágott virághoz való vázának készültek, de erre is használhatók. Elsősorban a XVII. században voltak népszerűek, amikor a tulipán mellett egyéb hagymás virágok (pl. jácint, sáfrány) is luxuscikknek számítottak Európában. Éppen ezért alkalmasak voltak tulajdonosuk gazdagságának fitogtatására is.

Facebook

Mézeskalács ház

Háztervek a Húsvéti Nyúlnak 🙂

Facebook

Ajtódíszek 8.

Ajtódíszek Szent Patrik napra – akár saját kezűleg is

Facebook

Dioráma

A dioráma egy üveg/üveg előlapú dobozban vagy üvegbúra alatt lévő háromdimenziós jelenet. Ez lehet makett (pl. hajó, épület, csatamező, életkép) vagy kitömött állatokból, szárított vagy művirágokból, kagylókból és egyéb természeti kincsekből összeállított csendélet. A viktoriánus korban nagy divat volt ezek otthoni elkészítése, amit utána a lakás dekorálására használtak fel.

Facebook

Bejárati dekoráció

Családi ház esetén akkor is érdemes dekorálni a bejárati ajtót és környékét, ha azt nem védi fedett terasz vagy előtető – barátságosabb az első benyomás

Facebook