Archívum

Karácsonyi gömbök

A készen kapható, üres gömböket dekoráljuk egyedi stílusunknak megfelelően

Ehető dekoráció 2.

Ehető dekorációk karácsonyra

Igazi vagy műfenyő?

Minden karácsony előtt felmerül a kérdés: valódi fenyőfát vagy műfenyőt vegyünk? Néhány gondolat, ami talán segít a döntésben.
Valódi fenyőfa: a tévhittel ellentétben nem irtanak ki egész erdőket a karácsonyfák miatt. Magyarországi termelők foglalkoznak a fenyők nevelésével, kifejezetten erre a célra. Ugyanúgy, mintha búza vagy sárgarépa lenne. Amit eladnak, ahelyett újakat ültetnek, így marad meg a körforgás. Mivel helyben, maximum 200-250 kilométeres körzetben „termesztik”, onnan is szállítják, ezért az ökológiai lábnyoma csekély. A januárban kidobott vágott fenyőket elviszik tűzifának, vagy felaprítják. Értelemszerűen lebomlik. Ha van helye karácsony utánra, a földlabdás, cserepes fenyő jó alternatíva lehet: a kertünket díszítheti még hosszú évekig. Vannak olyan árusító helyek, ahova az ünnepek végével visszavihetők.
Műfenyő: PVC alapanyagból gyártják, többségüket Kínában. A szállítás ezer kilométerekben mérhető, ezért az ökológiai lábnyom elég jelentős. A PVC a környezetre káros hulladék, bár nagyobb energiaráfordítással újrahasznosítható (ez csak elvétve történik meg). Illata természetesen nincs. Előnye, hogy egyszeri költségért hosszú évekre megoldjuk a karácsonyfa kérdését. Megfelelő tárolás esetén elég strapabíró, nem hullajtja a tűleveleit és nem kell locsolni. Mindig tökéletesen formás, több színben, méretben, kivitelben kapható.
Kérje lakberendező segítségét otthonának ünnepi dekorálásához is.

Állati karácsony

Kedvenceink karácsonyi ajándékáról se feledkezzünk meg

Saját munka 24.

Karácsonyi hangulat klasszikus színekben

Épített karácsonyfa

„Épített” karácsonyfák barkácsolást kedvelőknek

Mikulások régen

Antik ábrázolásokon még nem feltétlenül piros/bordó a Mikulás ruhája. Ez a szín csak 1931-től állandósult, a Coca Cola reklámoknak köszönhetően.

Műhó

A téli dekoráció akkor lesz teljes, ha odakint hótakaró borít mindent. Sajnos az időjárást nem lehet befolyásolni, gyakran előfordul, hogy nem havazik. Egy kis kreativitással több lehetőség is adódik a műhavas dekorációra otthonunkban. Igaz, hogy ez beltérben lesz, de megfelelő hangulatot varázsol az ünnepi díszítéshez.
A boltokban készen kapható műhó. Ez úgy néz ki, mint az apró műanyag szilánkok halmaza. Fényes, sokszor prizmaként veri vissza a fényt. Ennél sokkal jobb változat az instant műhó. Ez egy száraz anyag, ami vízzel érintkezve a százszorosára dagad, azonban nem nedves tapintású. Néha vizet kell rá permetezni, hogy megtartsa a műhó kinézetet. A szezon végén csak ki kell szárítani és elrakható a következő évre.
Természetesebb anyagokat is felhasználhatunk a megfelelő látvány eléréséhez. A legegyszerűbb megoldás a nagy szemű tengeri só és a kristálycukor lehet. Ezeket ugyan nem célszerű például a földre szétszórni, de különféle tartókban, feldíszítve nagyon jól mutatnak. Vízzel ne érintkezzenek.
A borotvahab és a szódabikarbóna 1:1 arányú keveréke egy formázható, hűvös tapintású anyagot ad, amiből akár mini hóembert is építhetünk. Elkészítése jó szórakozás lehet a kisgyerekeknek.
A vatta és a vatelin gyakran használt anyag a hó helyettesítésére. Ha szárazabb az időjárás, kültérre is nyugodtan tehető. Leteríthetjük a teraszra, de például körbe rakhatjuk vele a cserepes virágok földjét, vagy formázhatunk belőle „hógolyókat” is.
A fehér textiles kávéfilterből, vagy papír kéztörlőből tépjünk össze és dobjunk bele néhányat a robotgépbe, majd aprítsuk fel. A végeredmény közepesen hosszú szálakból álló, könnyű, szórható anyag lesz. Kicsit talán nehezebb az ünnepek után feltakarítani, de megéri a látvány.
Sok más anyaggal is pótolhatjuk a valódi havat (pl.: fürdősó, műhó spray, hungarocell golyócskák, szappanreszelék). Mindegyik másképp néz ki, más hatása lesz a dekorációra, de a téli hangulat így is elérhető.
Kérje lakberendező segítségét otthonának szezonális dekorálásához is.

Karácsonyfa helyett

Néhány ötlet annak, aki nem tud, vagy nem akar karácsonyfát vásárolni

Szaloncukor

A szaloncukor teljesen átlagos karácsonyfadísz és édesség hazánkban. Igazi hungarikum, de más országokban egyáltalán nem, vagy csak kevéssé ismert.
Ősének a fondant cukrot tekinthetjük, ami túltelített cukoroldatból készült, puha massza volt. Ezt már a XIV. században készítették Franciaországban. Magyarországra csak a XIX. század első felében érkezett meg, de nagyon hamar népszerű lett. A szaloncukrot kezdetben kézzel készítették, selyem- és sztaniolpapírba csomagolták. A papír belsejére aforizmákat nyomtattak.
Az első fondant készítő gépek a XIX. végén jelentek meg. Ezek a Stühmer csokoládégyárban működtek és a Gerbeaud cukrászda számára gyártották a szaloncukrot. Egyedül a papír rojtozása marad sokáig kézi művelet, de később ezt is gépesítették. Az 1891-ben megjelent Kugler féle cukrászati könyvben már 17 féle szaloncukor recept olvasható. Az édességet a vevők egyedi megrendelésére is gyártották. Ekkor a vásárló határozhatta meg az íz mellett a csomagolás színét is.
Bár ma is a karácsonyfák csillogó dísze, nem mindenki szereti a fára felakasztani, hogy ne lógjanak ott az üres papírok, mikor „valahogy elillan” belőlük a csokoládé. Egy szép tálcán, vagy tálban a fa alá téve ugyanolyan mutatós kiegészítő lesz.
Ma már számtalan féle ízesítésű és színű szaloncukor kapható a boltokban, rengeteg gyártó termékei közül válogathatunk. Ízlés kérdése, hogy ki melyiket részesíti előnyben, azonban a minőségre érdemes odafigyelni.