Archívum

Júliusi karácsony

Júliusi karácsony. Ez a kifejezés számunkra furcsa lehet, de az angolszász országokban már tradíciónak számít a nyári karácsonyi ünnepség.
Először 1933-ban, egy gyerekeknek szervezett nyári táborban rendeztek ilyet. Majd az 1940-ben mozikba kerülő Karácsony júliusban című film után egyre több helyen gondolták úgy, hogy ez nagyon jó ötlet. A télre való emlékezés segít elviselhetőbbé tenni a forróságot. A nyári időszakban (július 4-e után) nincs egyetlen nagyobb nemzeti vagy vallási ünnep sem, így ezzel megteremthették az alkalmat partik szervezésére és ajándékozásra. A boltok, a karitatív szervezetek, a posta és a média is átvették az ünnepet: a karácsonyról maradt dekorációs készletek ekkor kerülnek kiárusításra, üdvözlőlapokat gyártanak az alkalomra, a televízióban pedig karácsonyi filmeket vetítenek.
Természetesen az igazi, decemberi karácsonyi készülődéshez képest ez az időszak nem kap akkora figyelmet. A dekoráció is jóval visszafogottabb, inkább a humoros és kreatív oldalát mutatja. A hangsúly a vendéglátáson van, többnyire szabadtéri formában. Leginkább a karácsonyi fényfüzérek kapnak szerepet, de műfenyőt is gyakran díszítenek. A tengerparti téma helyettesítheti a klasszikus télapós-hóemberes variációt. A piros-fehér-zöld színeket ekkor is felhasználják, de jóval ötletesebben (például nyári gyümölcsök, színes koktélok formájában). A nyári időszak miatt azonban meghatározó színkombináció a türkiz-fehér-homokszín hármas is. Az ajándékok csomagolása – és kibontása – továbbra is izgalmas feladat.
Legyünk bátrak és ünnepeljük mi is a júliusi karácsonyt, kicsit enyhítve ezzel a hőséget. Kérje lakberendező segítségét a kreatív dekorációhoz.

Fenyőtobozokból

Karácsonyi dekorációs ötletek egyszerű fenyőtobozokból

Cukorbot

A karácsonyi cukorbot (candy cane) az egyik legnépszerűbb csokoládémentes ünnepi édesség. Története 1670-ig nyúlik vissza. A Cologne Katedrális karvezetője hajlított meg cukorpálcikákat bot formájúra, hogy hasonlítsanak a pásztorok botjára. Ezeket osztotta ki a gyerekeknek a betlehemezés alatt. A cukor ekkor még teljesen fehér volt.
A karácsonyi cukorosztás szokása hamar elterjedt Európában. Amerikába 1847-ben került át, mikor egy német emigráns a karácsonyfáját cukorbotokkal díszítette fel. Csak a századfordulón jelent meg a csíkos cukor, fehér alapon piros csíkozással. Ekkor ízesítették először borsmentával is, ami végül a tradicionális ízesítés lett.
A cukorbotokat kézzel készítették, csak 1950-ben fejlesztettek ki egy gépet a Bob’s Candies cégnél, ami a cukorpálcikákat meg is tudta hajlítani. Ez tette lehetővé a tömeggyártást és a cukorbotok világszerte történő árusítását.
Ma már szinte minden színben gyártanak ilyen cukrokat. A karácsonyi készülődés során azonban továbbra is a piros-fehér változat a legkeresettebb. A zöld-fehér és a piros-zöld-fehér csíkozás is népszerű.
Ezt a tradicionális csíkozást sok más karácsonyi terméken és dekoráción is megjelentetik a gyártók, mert népszerűsége miatt nagy a kereslet ezekre. Csak néhány példát említve: különböző formájú karácsonyfadíszek, csomagolópapírok, más formájú édességek, fénydekorációk. Magát a cukorbotot is felhasználják karácsonyfadísznek és dekorációs elemnek az elfogyasztás helyett.
Kérje lakberendező segítségét a stílusos karácsonyi dekorációhoz is.

Képeslap dekor

Használjuk fel dekorációként kedvenc karácsonyi képeslapjainkat

Karácsonyi uborka

Amerikában van egy hagyomány, mely szerint a karácsonyfán elrejtenek a többi közé egy ecetes uborka formájú üvegdíszt is. Az első gyerek, aki karácsony reggelén azt megtalálja, extra ajándékot kap a Mikulástól vagy úgy tartják, hogy egy évig szerencsés lesz.

Citrusos karácsony

Friss citrusos karácsonyi dekoráció ötletek

Karácsonyi gömbök

A készen kapható, üres gömböket dekoráljuk egyedi stílusunknak megfelelően

Ehető dekoráció 2.

Ehető dekorációk karácsonyra

Igazi vagy műfenyő?

Minden karácsony előtt felmerül a kérdés: valódi fenyőfát vagy műfenyőt vegyünk? Néhány gondolat, ami talán segít a döntésben.
Valódi fenyőfa: a tévhittel ellentétben nem irtanak ki egész erdőket a karácsonyfák miatt. Magyarországi termelők foglalkoznak a fenyők nevelésével, kifejezetten erre a célra. Ugyanúgy, mintha búza vagy sárgarépa lenne. Amit eladnak, ahelyett újakat ültetnek, így marad meg a körforgás. Mivel helyben, maximum 200-250 kilométeres körzetben „termesztik”, onnan is szállítják, ezért az ökológiai lábnyoma csekély. A januárban kidobott vágott fenyőket elviszik tűzifának, vagy felaprítják. Értelemszerűen lebomlik. Ha van helye karácsony utánra, a földlabdás, cserepes fenyő jó alternatíva lehet: a kertünket díszítheti még hosszú évekig. Vannak olyan árusító helyek, ahova az ünnepek végével visszavihetők.
Műfenyő: PVC alapanyagból gyártják, többségüket Kínában. A szállítás ezer kilométerekben mérhető, ezért az ökológiai lábnyom elég jelentős. A PVC a környezetre káros hulladék, bár nagyobb energiaráfordítással újrahasznosítható (ez csak elvétve történik meg). Illata természetesen nincs. Előnye, hogy egyszeri költségért hosszú évekre megoldjuk a karácsonyfa kérdését. Megfelelő tárolás esetén elég strapabíró, nem hullajtja a tűleveleit és nem kell locsolni. Mindig tökéletesen formás, több színben, méretben, kivitelben kapható.
Kérje lakberendező segítségét otthonának ünnepi dekorálásához is.

Állati karácsony

Kedvenceink karácsonyi ajándékáról se feledkezzünk meg