Arhívum | július 2017

Ásványok, féldrágakövek

A különböző kristályok, féldrágakövek, drágakövek mindig elbűvölték az embereket. Csillogásuk, élénk színeik, ritkaságuk vonzóvá teszi őket. Az ezotéria, a horoszkópok, a természetgyógyászat révén előtérbe kerülnek napjainkban is. A lakberendezés világába is betörtek, a feng-shui és a csillagjegy alapú térszemlélet révén.
A különféle kristályok csodás színei fényáteresztő és fényvisszaverő tulajdonságuk miatt teljesednek ki. Sokan szeretnek bele egy-egy ilyen színbe és választanák otthonukba falszínnek, vagy bútorok, kiegészítők színeinek. Azonban ezek a tárgyak – anyaguknak köszönhetően – teljesen másképp verik vissza a fényt, át pedig nem eresztik azt. Ezért nagyon nehéz a csodált féldrágakő színét visszaadni más felületeken. Legközelebb akkor járunk a tökéletes végeredményhez, ha a kristályt közvetlen fénytől messze, egy matt felületre helyezzük el, először egy világosra, majd egy sötétre. Így nézzük hozzá a színkártya mintákat és válasszuk ki azt, amelyik legközelebb áll a valós látványhoz.
A különféle ásványok sok helyen és nagy választékban kaphatók, mind méret, mind megmunkáltság tekintetében. Így könnyű féldrágakövekkel kialakítani a dekorációt, bár áruk viszonylag magas.
A polcra, dohányzó asztalra, kandallópárkányra helyezett dekoratív darabokon túl nyugodtan lehetünk kreatívak a felhasználásukkal. Például erős ragasztóval rögzítsünk kisebb féldrágaköveket a komód gomb fogantyújához, ezzel egyedivé téve annak megjelenését. Díszíthetünk velük tükröt, szalvéta gyűrűt, tároló dobozt, virágcserepet, függöny elkötőt, stb. Vásároljunk medálokat, amin már eleve rajta van a fém rögzítő karikával. A díszpárnákra varrva szép kiegészítőket alkothatunk.
Kérje lakberendező segítségét az Önhöz illő (akár ezoterikus) otthon kialakításához.

Facebook

Színpárok 27.

Színpárok: sárga-barna

Facebook

Zsúrkocsik

Ismét divatos kiegészítő a zsúrkocsi, a megszokottól eltérő funkciókban is

Facebook

Izzók

Lámpa vásárláskor mindig külön kell megvenni hozzá az izzókat. A gyártó a termékéhez megfelelő izzó bizonyos paramétereit feltünteti annak dobozán. Vannak azonban olyan tulajdonságok is, melyek kiválasztása a mi kezünkben van. Klasszikus enteriőrbe ahhoz illő világítás kerül, így oda kell figyelni ezek kiegészítőire is.
A menetes foglalatnak két fő típusa az E27 (27 mm-es átmérő) és az E14 (14 mm-es átmérő). Értelem szerűen egy adott lámpába csak az egyik féle tehető be.
Az izzó teljesítménye Wattban van megadva. A gyártó jelzi a dobozon, hogy maximálisan mekkora teljesítményű izzó használható a lámpához. A hagyományos izzók általában 40-100 W, a kompakt fénycsövek 5-20 W, a LED fényforrások pedig 0,5-15 W teljesítményűek.
A fényáram (Lumen) érték nincs megszabva, nekünk kell róla döntenünk. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy milyen „erős” az izzó fénye. A magasabb érték nagyobb fényerőt jelent.
A színhőmérséklet is olvasható minden izzó dobozán. Kelvinben van megadva. A nappali természetes fény 5000 K körül van, ami kifejezetten hideg fénynek minősül. Az otthonunkba ennél jóval melegebb fényforrást válasszunk, különben nagyon rideg lesz az összhatás. A meleg fehér fény 2700-3000 K, a természetes fehér 3500-4000 K, a hideg fehér pedig 4500 K feletti tartományba esik.
Az izzó alakja is fontos szempont. Bura nélküli klasszikus csillárba például célszerű gyertya alakú izzókat választani. Átlátszó és opálos fehér kivitelben is kaphatók. Az átlátszatlan, zárt burájú lámpákba tehetünk csavart, energiatakarékos kompakt izzókat is. Ezeknek felkapcsolástól számítva kb. 30-60 másodpercre van szükségük, hogy teljes fényerővel világítsanak. Ha nyitott burás a lámpa, olyan formájú izzót válasszunk, hogy az ne lógjon ki a burából. Klasszikus típusú izzók is kaphatók már LED-es kivitelben. Ezek élettartama a legnagyobb.
Külön kategória az úgynevezett Edison izzó. Felkapcsolva az izzószál tökéletesen látható az üvegen belül. Ennek fényereje kicsi, inkább hangulatvilágításra alkalmas. A fény színe narancsos sárga.
A szaküzletekben mindig tudnak segíteni, de ezt is nyugodtan rábízhatja lakberendezőjére.

Facebook

Nyitott veranda

Egy nyitott verandán üldögélni kellemes időtöltés a meleg nyári napokon

Facebook

Fejtámlák

Az ágy fejtámlaformáknak is van külön típus megnevezésük. Például: Belgrave, Cleveland, Portman

Facebook

Amerikai vidéki stílus

Az amerikai vidéki stílusnak sok arca van: farmházak shaker gyökerekkel, tengerparti nyaralók, a déli államok viktoriánus házai, hegyvidéki rönkházak, stb. Vannak azonban olyan közös jellemzőik, melyeket felhasználva megidézhetjük ezek hangulatát.
A házakban a konyha általában egy légtérben van az étkezővel és a nappalival, konyhaszigettel elválasztva. A terek tágasak és átláthatók, a belmagasság viszonylag nagy. Gyakori elem a látható gerendázat és a kandalló. Többszintes háznál az emeleten találhatók a hálók és a fürdők, míg a földszinten a közösségi terek, a vendégmosdó, és a dolgozó szoba. Garázs és/vagy kocsi beálló, elő- és hátsó kert, valamint veranda tartozik a házhoz.
A berendezéshez a természetes anyagok adják meg az alapot: keményfa padló, festett falak, fából készült és fonott bútorok, pamut és zsákvászon textilek, tengerifű és rongyszőnyeg, állatbőrök. A dísztárgyak, kiegészítők gyakran antik darabok, eredeti állapotukban. Lehetnek fémműves termékek (pl. cégtábla, tejeskanna), kézzel készült tárgyak (faragott doboz, ágytakaró), de a természet kincsei is (kagylók, uszadék fa).
Jellemző a nemzeti zászló, mint motívum és színeinek (piros, kék, fehér) felhasználása dekorációs elemként. Ez elég kontrasztos, határozott látványt nyújt, melyet a barna és a bézs árnyalatai oldhatnak. Gyakori kiegészítő szín a fekete. Szintén a zászló az alapja a csíkos és csillagos mintáknak. Az egyedi, kézzel készült, sokszor öröklött tárgyak nagy szerepet játszanak. Jellegzetesek például a patchwork és steppelt takarók, párnák.
A vidékies hangulatot erősítik a létrahátú és a Windsor székek, a hintaszékek, a faburkolatos falak, a puha párnázatú kanapék, az újrahasznosított tárgyak, a természet közeliség.
Kérje lakberendező segítségét a hangulatos country stílus megvalósításához.

Facebook

Nyári részletek

A nyár a részletekben rejlik

Facebook

Kék-fehér porcelánok

Az antik kék-fehér mintás porcelánok tökéletes ihletforrások klasszikus enteriőrökhöz

Facebook

Közös gyerekszoba elválasztása

Nem ritka az olyan eset, hogy egy családban két gyermekre egy szoba jut, azaz nincs mindenkinek saját szobája. 4-5 éves korukig ez nem is szokott problémát okozni, akkor sem, ha különböző neműek. Egy bizonyos kor után azonban már a gyerekek is vágynak saját kuckóra, fiú-lány páros esetén pedig még sürgetőbb megoldani a szétválasztást.
Ha elég nagy a szoba alapterülete, legegyszerűbben néhány szekrény középre állításával oldható meg a leválasztás. A felének az ajtaja az egyik irányba néz, másik fele pedig a másik irányba. Így mindkét gyereknek lesz bőven tároló helye. A szekrények hátulját letapétázhatjuk, akár egyedi poszter tapétával is, a gyerekszoba stílusához igazodva.
Kisebb alapterületnél a térelválasztó lehet például egy függöny. A mennyezetre rögzítsük a karnist és olyan textilt válasszunk, aminek van súlya, hogy ne lengesse a huzat. A lapfüggöny is kiváló erre a célra.
Másik megoldás az egyedi térelválasztó panel, melynek vastagsága csak egy-két centiméter. Mart MDF lapokból készítve átengedi a fényt, de vizuálisan kettéosztja a teret. A padlóhoz és a mennyezethez is rögzítve van. A rögzítés lehet sínes rendszer is, így párhuzamosan eltolhatók egymás mellett, amivel ismét egybe nyitható a két terület.
Amennyiben a szoba valóban nagyon kicsi, a két gyerek ízlésének, hobbijának megfelelően fessük ki két színnel a szobát (megfelezve azt) és mindkét részt külön dekoráljuk. Bár közös marad a szoba, mégis olyan érzésük lesz, hogy az a terület csak az övék. Ha a kétféle falszín helyett meg tudnak egyezni egy közös színben, még könnyebb dolgunk lesz.
Nagy belmagasság esetén egy galériával oldható meg a probléma. Ha csak egy emeletes ágy fér el, akkor is kettéoszthatjuk a szobának azt a részét, vízszintesen más színűre festve a falat az ágy mellett. Az elforgatott/eltolt szintű emeletes ágy még nagyobb szeparációs érzést ad a gyerekeknek.
Kérje lakberendező segítségét a közös gyerekszoba megtervezéséhez.

Facebook