Izzók

Lámpa vásárláskor mindig külön kell megvenni hozzá az izzókat. A gyártó a termékéhez megfelelő izzó bizonyos paramétereit feltünteti annak dobozán. Vannak azonban olyan tulajdonságok is, melyek kiválasztása a mi kezünkben van. Klasszikus enteriőrbe ahhoz illő világítás kerül, így oda kell figyelni ezek kiegészítőire is.
A menetes foglalatnak két fő típusa az E27 (27 mm-es átmérő) és az E14 (14 mm-es átmérő). Értelem szerűen egy adott lámpába csak az egyik féle tehető be.
Az izzó teljesítménye Wattban van megadva. A gyártó jelzi a dobozon, hogy maximálisan mekkora teljesítményű izzó használható a lámpához. A hagyományos izzók általában 40-100 W, a kompakt fénycsövek 5-20 W, a LED fényforrások pedig 0,5-15 W teljesítményűek.
A fényáram (Lumen) érték nincs megszabva, nekünk kell róla döntenünk. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy milyen „erős” az izzó fénye. A magasabb érték nagyobb fényerőt jelent.
A színhőmérséklet is olvasható minden izzó dobozán. Kelvinben van megadva. A nappali természetes fény 5000 K körül van, ami kifejezetten hideg fénynek minősül. Az otthonunkba ennél jóval melegebb fényforrást válasszunk, különben nagyon rideg lesz az összhatás. A meleg fehér fény 2700-3000 K, a természetes fehér 3500-4000 K, a hideg fehér pedig 4500 K feletti tartományba esik.
Az izzó alakja is fontos szempont. Bura nélküli klasszikus csillárba például célszerű gyertya alakú izzókat választani. Átlátszó és opálos fehér kivitelben is kaphatók. Az átlátszatlan, zárt burájú lámpákba tehetünk csavart, energiatakarékos kompakt izzókat is. Ezeknek felkapcsolástól számítva kb. 30-60 másodpercre van szükségük, hogy teljes fényerővel világítsanak. Ha nyitott burás a lámpa, olyan formájú izzót válasszunk, hogy az ne lógjon ki a burából. Klasszikus típusú izzók is kaphatók már LED-es kivitelben. Ezek élettartama a legnagyobb.
Külön kategória az úgynevezett Edison izzó. Felkapcsolva az izzószál tökéletesen látható az üvegen belül. Ennek fényereje kicsi, inkább hangulatvilágításra alkalmas. A fény színe narancsos sárga.
A szaküzletekben mindig tudnak segíteni, de ezt is nyugodtan rábízhatja lakberendezőjére.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük