Arhívum | január 2018

Színpárok 33.

Színpárok: zöld-piros

Facebook

A klasszikus stílus ezer arca

A „klasszikus stílus” kifejezés értelmezése néha gondot okoz a leendő megrendelőnek, van olyan helyzet, amikor egyenesen elrettenti a szolgáltatás igénybevételétől. A köztudatban ez a meghatározás sokszor egyenlő a bézs-barna színekkel, hatalmas és túldíszített bútorokkal, vagy nehéz drapériákkal. A klasszikus stílusnak azonban rengeteg arca van, melyek mindegyike gond nélkül kiegészíthető bármilyen technikai megoldással, mely a mai kor kényelmét szolgálja.
A történelmi stílusok megnevezés takarja azokat az irányzatokat, melyek egy-egy történelmi korra voltak jellemzőek, nem csak a lakberendezésben, hanem az élet szinte minden területén. Magukba foglalják a zenét, irodalmat, képzőművészeteket, építészetet, kertművészetet, öltözködést, stb. Szorosan összekapcsolódnak, ahogyan azt a történelemkönyvekben látjuk. Ezeket követve nem kell egy az egyben lemásolni például a paloták berendezését a kívánt hatás eléréséhez, hiszen a léptékek is valószínűleg teljesen mások, mint annak idején. A fő jellegzetességek közül elég lehet csak két-három jellemvonást kiemelni, a többi részletet pedig ehhez igazítani úgy, hogy harmonikus legyen az összkép. Néhány példa a teljesség igénye nélkül: ókori római, reneszánsz, barokk, viktoriánus.
Az országok, tájegységek jellegzetességeit felhasználó stílusok szintén klasszikusnak mondhatók. Általában antik tárgyak felhasználásával, régies formák alkalmazásával, jellemző színekkel és anyaghasználattal idézik fel a választott stílust, amit egy modern/minimál enteriőr nem tud visszaadni (természetesen mindenhol léteznek ilyen otthonok is). Az összhatás az igazán fontos. Néhány példa a teljesség igénye nélkül: provence-i, marokkói, (bármilyen) vidéki, tengerparti stílus.
Az általam tematikusnak nevezett stílusok olyan lakberendezési megoldásokat takarnak, melyek valamilyen téma köré épülnek. Ez lehet egy film, egy város, vagy akár most divatos irányzat is. Közös jellemzőjük ekkor is az, hogy klasszikus vonalvezetésű bútorokat, kiegészítőket, dísztárgyakat használnak, ha lehetséges, akkor antik darabokkal együtt. A színek itt is nagy segítséget nyújtanak a végeredmény szempontjából. Néhány példa a teljesség igénye nélkül: shabby chic, steampunk, Párizs, ipari stílus.
A fentiekbe nem sorolható modern klasszikus stílus talán a legelterjedtebb. A nagyobb bútorok, építészeti elemek (holkerléc, rozetta, fali panel, stb.), kárpitozások, padlóburkolók mind klasszikusak, de a színek, kiegészítők, dísztárgyak már modernebb irányzatot képviselnek. Ezek együttese teszi kifinomulttá a végeredményt.
Nem kell megijedni a klasszikus stílus kifejezéstől. Mindenki megtalálhatja közöttük a számára megfelelőt. Kérje lakberendező segítségét a megvalósításhoz.

Facebook

Teleltetés

A télre behozott cserepes növények dekoratív elhelyezése a lakásban

Facebook

Supraporta

Supraporta: ajtó feletti, annak díszítéséhez tartozó keretes festmény, dombormű, vagy faragott panel

Facebook

Tetőablak függönyözése

Tetőtérben sokaknak okoz problémát az árnyékolás. Rolettával, ablak fóliával, reluxával persze könnyen megoldható, de aki klasszikus stílusú, dekoratív függönyt szeretne ebbe a helyiségbe is, annak nincs könnyű dolga.
A ferde síkban lévő tetőablakoknál két karnis felhelyezése nyújthat megoldást. A felső, ablaknyílás feletti ugyanazt a funkciót látja el, mint egy átlagos ablak esetében. Az alsó viszont a függöny anyagának megtartásában kap szerepet. Az alsót az ablaknyílás alá helyezzük el. Mindkettő kétoldalt lógjon túl a nyíláson, pont úgy, mint más helyiségekben. Hosszú, földig érő függönynél a textilt egyszerűen berakjuk az alsó karnis mögé. Amikor be van húzva, a rúd akkor is megtartja az anyagot a ferde síkon. Rövid függönynél azonban a textilbe be kell húzni az alsó karnist is, ugyanúgy, mint felül. Mindkét esetben egy, vagy két oldalra elhúzható változatot is készíttethetünk. Természetesen a függöny a karnishoz itt is bármely szokott módon kapcsolódhat (karikákkal, textil fülekkel, bújtatóval, stb.).
Függőleges falon lévő, de majdnem az egész falat elfoglaló ablaknál az okozhat gondot, hogy a ferde tetőrész találkozása miatt nincs elég hely a karnis számára az ablak felett. Ezt még nehezíti, ha maga az ablak sem négyzetes alakú, hanem követi a tető vonalát. Profi függönyös cég segítségét célszerű kérni, hogy a végeredmény szép legyen. A függöny hosszának követnie kell az ablak vonalát. Ez esetben is két karnisra lesz szükség, a ferdeség miatt azonban a rögzítés már nem szabadon választható, hiszen a karikák például lecsúsznának a karnison a gravitáció miatt.
Amennyiben a függőleges részen lévő ablak túl kicsi, vagy nem szimmetrikusan helyezkedik el, egy látványosabb függöny megoldással javíthatunk az összképen. Az egész falrészt befedő, a szoba berendezését kiegészítő textillel a nagyobb nyílászáró érzését kelthetjük és az amúgy hátrányos kinézetű falrészből fókuszpontot varázsolhatunk. A függönyelkötő bojtok és falara szerelhető dekoratív konzolok jó szolgálatot tesznek majd.
Kérje lakberendező segítségét a tetőtéri függönyözés megoldásához is.

Facebook

Kutyaházak

Klasszikus stílusú kutyaházak a kutya nagy hideg ellen

Facebook

Fenyőbútor

Nem feltétlenül kell lefesteni a régi fenyőbútorokat. Megfelelő környezetben elhelyezve (stílusok, színek) nagyon szépen mutat majd.

Facebook

Muranoi üveg

Murano, az üveggyártásáról híres település, másfél kilométerre fekszik Velencétől és öt szigeten terül el. A velencei üvegfúvó műhelyeket 1291-ben kilakoltatták a városból a gyakori tűzesetek miatt, ekkor költöztek Muranoba.
A környék üveggyártása már a X. századtól híres volt. Az üvegművesek első szabálykönyve 1271-ben kelt és folyamatosan frissítették. A benne lévő szabályozás kiterjedt az üvegművesség minden részletére: eszközökre, helyiségekre, inasokra és mesterekre egyaránt. Az üvegkészítés titkát szigorúan őrizték, hiszen a Velencei Köztársaság jelentős exportcikke volt. Éppen ezért az itt dolgozók nem hagyhatták el a Köztársaságot. Azt, aki elárulta az üvegkészítés titkát bármely kívülállónak, halállal büntették. Cserébe több kiváltságot is kaptak az üvegfúvók, például nemesi családokba házasodhattak be.
Nem csak a kiváló minőség tette őket híressé, de a különleges üvegkészítési technikák is. A leghíresebbek a kristályüveg, a zománcozott üveg (smalto), az aranyozott üveg (aventurin), a sokszínű üveg (millefiori), a tejüveg (lattimo), valamint drágakövek üvegből készült utánzatai. Eleinte csak használati tárgyakat készítettek (vázák, tálak, levélnehezékek, stb.). A XVIII. században kibővítették a termékpalettát egyéb lakberendezési tárgyakkal, például tükör- és csillárkészítéssel. 1854-től egy újonnan alapított műhely üvegcsempéket kezdett gyártani az épületek üvegmozaikjainak helyreállításához. A századfordulótól kezdve a turizmus fellendülésével ismét bővült a termékek sora. Szobrokat és egyéb dísztárgyakat, üveg ékszereket és szuveníreket is kezdtek gyártani. A munkamenet már nem szigorúan titkos, olyannyira, hogy az utcán, a turisták szórakoztatásának részeként készítik az üvegművesek a termékeiket. Továbbra is fontos exportcikk maradt a muranoi üveg. Új, a mai kornak megfelelő használati tárgyak is megjelentek a kínálatban: ajtó kilincsek, elektromos csillárok, lámpaernyők, csapok fogantyúi, stb. A minőség még mindig elsőrangú.
Egy-egy nagyobb muranoi üveg tárgy, például egy csillár könnyen a helyiség fókuszpontja lehet. Ha Ön is szeretné otthonát különlegesebbé tenni egy ilyen dísz- vagy használati tárggyal, kérje lakberendező tanácsát a tervezéshez.

Facebook

Téli piknik

Hangulatos téli piknik – csak bátraknak

Facebook

Emelet elkülönítése

Hogyan szeparáljuk el a ház felső szintjét nyitott lépcső esetén

Facebook