Muranoi üveg

Murano, az üveggyártásáról híres település, másfél kilométerre fekszik Velencétől és öt szigeten terül el. A velencei üvegfúvó műhelyeket 1291-ben kilakoltatták a városból a gyakori tűzesetek miatt, ekkor költöztek Muranoba.
A környék üveggyártása már a X. századtól híres volt. Az üvegművesek első szabálykönyve 1271-ben kelt és folyamatosan frissítették. A benne lévő szabályozás kiterjedt az üvegművesség minden részletére: eszközökre, helyiségekre, inasokra és mesterekre egyaránt. Az üvegkészítés titkát szigorúan őrizték, hiszen a Velencei Köztársaság jelentős exportcikke volt. Éppen ezért az itt dolgozók nem hagyhatták el a Köztársaságot. Azt, aki elárulta az üvegkészítés titkát bármely kívülállónak, halállal büntették. Cserébe több kiváltságot is kaptak az üvegfúvók, például nemesi családokba házasodhattak be.
Nem csak a kiváló minőség tette őket híressé, de a különleges üvegkészítési technikák is. A leghíresebbek a kristályüveg, a zománcozott üveg (smalto), az aranyozott üveg (aventurin), a sokszínű üveg (millefiori), a tejüveg (lattimo), valamint drágakövek üvegből készült utánzatai. Eleinte csak használati tárgyakat készítettek (vázák, tálak, levélnehezékek, stb.). A XVIII. században kibővítették a termékpalettát egyéb lakberendezési tárgyakkal, például tükör- és csillárkészítéssel. 1854-től egy újonnan alapított műhely üvegcsempéket kezdett gyártani az épületek üvegmozaikjainak helyreállításához. A századfordulótól kezdve a turizmus fellendülésével ismét bővült a termékek sora. Szobrokat és egyéb dísztárgyakat, üveg ékszereket és szuveníreket is kezdtek gyártani. A munkamenet már nem szigorúan titkos, olyannyira, hogy az utcán, a turisták szórakoztatásának részeként készítik az üvegművesek a termékeiket. Továbbra is fontos exportcikk maradt a muranoi üveg. Új, a mai kornak megfelelő használati tárgyak is megjelentek a kínálatban: ajtó kilincsek, elektromos csillárok, lámpaernyők, csapok fogantyúi, stb. A minőség még mindig elsőrangú.
Egy-egy nagyobb muranoi üveg tárgy, például egy csillár könnyen a helyiség fókuszpontja lehet. Ha Ön is szeretné otthonát különlegesebbé tenni egy ilyen dísz- vagy használati tárggyal, kérje lakberendező tanácsát a tervezéshez.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük