Arhívum | június 2015

Angol honlap

Elindult a Classic Interiors angol nyelvű honlapja is.
http://www.classicinteriors.hu/index.php/en/

Facebook

Természetes textilek

A textilek kiválasztásakor színükön és mintájukon túl az anyagukra is oda kell figyelnünk. A kívánt funkció (kárpit, szőnyeg, függöny, dekorációs textil) szerint kell kiválasztani őket. A természetes alapanyagokból készült textilek két fő csoportra oszthatók: állati és növényi eredetűek.
A birkagyapjúból készült fonalból szőtt textilek tartósak, melegek, vastagok és kissé szúrósak. Tisztításuk csak alacsony hőfokon lehetséges, közvetlen napfénynek ne tegyük ki. Könnyen színezhetők, mintázatuk általában szövött minta.
A selyemhernyó gubóját letekerve egyetlen hosszú selyemszál nyerhető, amit szövetté szőve, selyem anyag állítható elő. Színezése bonyolultabb eljárás. A szálak néhol csomósabbak, így egy sajátos, csak a selyemre jellemző mintázat alakul ki benne. Könnyű, puha tapintású, nagy szakítószilárdságú anyag, mely viszonylag jól ellenáll a vegyszereknek is.
A kasmírgyapjút a kasmír kecske pehelyszőréből állítják elő, amit először kézzel válogatnak át. Különösen puha, meleg, de mégis könnyű anyag.
Egyéb állatok, melyek természetes szálakat biztosítanak: vikunya, láma, alpaka, angóranyúl, pók (selyem).
A növényi eredetű textilek közé tartozik a pamut. A gyapotnövény magjait burkoló szálból készítik a pamutszálat és ezt szövik anyaggá. Könnyen fehéríthető, ill. színezhető. A napfény hamar károsítja. Közepes hőfokon tisztítható. Szövéssel, nyomással és festéssel is mintázható.
A lenvászon, ahogy azt a neve is mutatja, a len növény rostjaiból, hosszú feldolgozási folyamat során készül. Kicsit merev, világos bézs színű szövetet kapunk. Nehezen vasalható, magas hőfokon tisztítható, könnyen festhető. Gyakran keverik pamuttal a jobb kezelhetőség miatt.
Más növények is adnak olyan alapanyagot, melyből erős szövetek készülhetnek. Ilyen például a tengerifű (szizál), a kender, a juta, a kókusz.
A megfelelő textilek kiválasztásához kérje lakberendező segítségét.

Facebook

Orvosi rendelők

Orvosi intézmények klasszikus stílusjegyeket hordozó belső terei – oldottabb a légkör

Facebook

Lenvendula

A levendula vonzásában

Facebook

Öblös ablakfülke

Új ház építésekor lehetőségünk van valamilyen különleges részletet is terveztetni, amitől házunk egyedi lesz és túlmutat a „sima kocka” formán. Igazán klasszikus stílusjegy az úgynevezett „bay window”, azaz a kiugró, általában íves ablakfülke. Nem csak kellemes látványt nyújt, de hasznos területet is biztosít.
Méretétől függően többféle funkciót is adhatunk ennek a térnek. Kényelmesen elfér itt egy reggeliző asztalka, két vagy akár négy székkel. Az ablak felőli oldalán paddal is helyettesíthetjük a székeket. Egy nagyobb méretű ablakfülkét akár ebédlőként is használhatunk, hat-nyolc székkel.
Hálószobában vagy nappaliban kialakíthatunk az „öbölben” egy beszélgető sarkot, két fotellal, lerakó asztallal. Ha a kanapé mérete megengedi, állítsuk be azt az ablakfülkébe, ezzel hangsúlyt is adva a területnek.
Az ablakfülkébe méretre készített paddal, méretre szabott szivacs ülőkével és egy nagy halom párnával kényelmes, megnyugtató, csendes olvasósarkot alakíthatunk ki. Az aljában alakítsunk ki plusz tárolókat. Rakjunk a közvetlen közelébe egy asztalkát lámpával, hogy este is használható legyen.
Otthoni irodának is tökéletes hely az ablakfülke. Egy antik stílusú íróasztal különösen jól mutat itt, de a padhoz hasonlóan méretre készített és beépített íróasztalt is használhatunk.
A hangszeren játszó családtagok örülni fognak egy ilyen központi helynek a gyakorláshoz és a kisebb házi előadásokhoz. Zongora, hárfa, vagy akár a dobfelszerelés is elfér az ablakfülkében, így összhangba kerülnek a ház klasszikus stílusával is.
Az árnyékolás sem okozhat gondot, bár a szokatlan forma sokakat megijeszthet. Függönnyel, spalettával, római rolóval is könnyedén megoldható a beáramló fény szabályozása.
Ha Ön is szeretne karaktert adni új otthonának, már a tervezés legelején egyeztessen az építésszel egy öblös ablakfülke létrehozásához. A tökéletes helykihasználásához kérje lakberendező segítségét.

Facebook

Belfast mosogató

Belfast vagy butler mosogató: kényelmes és elegáns, bármilyen stílushoz illik

Facebook

Thomas Kinkade 2.

Válogatás Thomas Kinkade nyári tájképeiből

Facebook

Történelmi színek

Kis költségvetésű lakásfelújításnál, ahol csak falfestésre, tapétázásra, esetleg egy-két bútor cseréjére van lehetőség, még fontosabb szerepet kaphatnak a színek. Erejüket gyakran alábecsülik, az emberek egy része fél is tőlük. Attól tartanak, hogy egy erősebb szín hamar unalmassá válhat, így a biztonságos fehér, vagy a pasztell árnyalatok mellett döntenek. A kívánt stílust pedig túlzott mennyiségű dísztárggyal próbálják elérni.
A klasszikus történelmi stílusoknál viszonylag könnyű dolgunk van. Mindegyik korszakra jellemzőek voltak olyan színárnyalatok, melyek meghatározták az akkori enteriőrök hangulatát. Természetesen a szivárvány minden színét használták a régi időkben is, mégis mindig volt olyan árnyalat, ami a saját korában a legnépszerűbbek közé tartozott. Ha ezeket a színeket használjuk mi is a lakásfelújítás során, kis erőfeszítéssel érhetünk el sikert. A színkód alapján kevertetett festék ugyan drágább, mint a készen kaphatóak, de megéri áldozni rá a hatás érdekében. Tapéta esetén a minta is ugyanilyen fontos lehet.
Néhány kiragadott példa: az empire stílusra jellemző volt az ébenfekete, arany és aranysárga színek használata. A viktoriánus lakásbelsőknél gyakori szín volt a borvörös, az olívzöld és a meleg sötétbarnák. Az 50-es évekről elsősorban a rágógumi-rózsaszín, vajsárga és a világos türkizkék jut eszünkbe. Az Edward-kor stílusát a magnólia, a kékesszürke és a törtfehér jellemzi.
A falak mellett ne féljünk színesre festeni a mennyezetet, a nyílászárókat, vagy akár a díszléceket is. Merítsünk ihletet az adott kor otthonait ábrázoló képekből. A máig fennmaradt épületeket általában a történelmi hűségnek megfelelő színekkel restaurálták, így saját magunk is láthatjuk az összhatást. Legyünk merészek, mert a festés a legegyszerűbb és a legolcsóbb módja az átalakításnak, így ha tévedünk is, az könnyen orvosolható.
Amennyiben kétségei vannak a megfelelő színhasználattal kapcsolatban, kérje színtanácsadó/lakberendező segítségét!

Facebook

Kertkapuk

A jó kertkapu előtt azt érezzük, hogy azon átlépve majd egy mesevilágba érkezünk. Még akkor is, ha csak a saját veteményeskertünkbe vezet.

Facebook

Kutya/macska ajtó

Biztosítsuk kedvenceinknek a szabad ki-be járást a kertbe

Facebook