Természetes textilek

A textilek kiválasztásakor színükön és mintájukon túl az anyagukra is oda kell figyelnünk. A kívánt funkció (kárpit, szőnyeg, függöny, dekorációs textil) szerint kell kiválasztani őket. A természetes alapanyagokból készült textilek két fő csoportra oszthatók: állati és növényi eredetűek.
A birkagyapjúból készült fonalból szőtt textilek tartósak, melegek, vastagok és kissé szúrósak. Tisztításuk csak alacsony hőfokon lehetséges, közvetlen napfénynek ne tegyük ki. Könnyen színezhetők, mintázatuk általában szövött minta.
A selyemhernyó gubóját letekerve egyetlen hosszú selyemszál nyerhető, amit szövetté szőve, selyem anyag állítható elő. Színezése bonyolultabb eljárás. A szálak néhol csomósabbak, így egy sajátos, csak a selyemre jellemző mintázat alakul ki benne. Könnyű, puha tapintású, nagy szakítószilárdságú anyag, mely viszonylag jól ellenáll a vegyszereknek is.
A kasmírgyapjút a kasmír kecske pehelyszőréből állítják elő, amit először kézzel válogatnak át. Különösen puha, meleg, de mégis könnyű anyag.
Egyéb állatok, melyek természetes szálakat biztosítanak: vikunya, láma, alpaka, angóranyúl, pók (selyem).
A növényi eredetű textilek közé tartozik a pamut. A gyapotnövény magjait burkoló szálból készítik a pamutszálat és ezt szövik anyaggá. Könnyen fehéríthető, ill. színezhető. A napfény hamar károsítja. Közepes hőfokon tisztítható. Szövéssel, nyomással és festéssel is mintázható.
A lenvászon, ahogy azt a neve is mutatja, a len növény rostjaiból, hosszú feldolgozási folyamat során készül. Kicsit merev, világos bézs színű szövetet kapunk. Nehezen vasalható, magas hőfokon tisztítható, könnyen festhető. Gyakran keverik pamuttal a jobb kezelhetőség miatt.
Más növények is adnak olyan alapanyagot, melyből erős szövetek készülhetnek. Ilyen például a tengerifű (szizál), a kender, a juta, a kókusz.
A megfelelő textilek kiválasztásához kérje lakberendező segítségét.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük