Arhívum | július 2018

Villanykapcsolók

A villanyszerelést mindig szakember végezze otthonunkban. A világítás megtervezéséhez azonban szükség van a látszó szerkezetek (kapcsolók, dugaljak) terén minimális ismeretekre, főként, ha nekünk kell azokat beszerezni. A kapcsolók fajtái között könnyű elveszni.
A kapcsoló részei: keret, billentyű, szerkezet
A keret lehet egyes, kettes, hármas stb. attól függően, hogy hány kapcsoló vagy konnektor van egymás mellett. Mindez lehet függőleges vagy vízszintes elrendezésű.
Egypólusú kapcsoló: egy fényforrást kapcsolhatunk vele
Csillár kapcsoló: kétbillentyűs, egy fényforrást lehet vele kétféleképpen kapcsolni
Alternatív kapcsoló: egy fényforrást (csoportot) két helyről lehet fel- és lekapcsolni
Keresztkapcsoló: egy fényforrást (csoportot) három vagy több helyről lehet fel- és lekapcsolni
Fényerő szabályozós kapcsoló: az átfolyó áram nagysága egy szabályozó gomb segítségével állítható, így a kapcsolt fényforrás fényerőssége változtatható
A hagyományos billenőkapcsolók mellett érintőkapcsolók is kaphatók, melyek tökéletesen illenek a modern enteriőrökbe.
Ma már elég széles szín- és anyagválaszték áll rendelkezésre. A keret készülhet a megszokott műanyag mellett fémből, fából, bőrből, üvegből és különféle kőfajtákból is. A falhoz leginkább illő színt választva szinte eltüntethetjük ezeket a szerkezeteket, de a választék segítségével akár kiemelhetjük és az enteriőr díszévé is tehetjük a kapcsolókat.
Kérje lakberendező segítségét a választáshoz.

Facebook

Kőburkolat kívül

Kőburkolat a ház falán – a kevesebb néha több

Facebook

Ágyásszegély

Klasszikus stílusú, dekoratív ágyásszegélyek

Facebook

Fonott bútor

A fonott bútorok évezredek óta jelen vannak az ember otthonában. A modern időkben többször divatba jöttek, majd ismét eltűntek. Manapság elsősorban kertek, teraszok berendezésével azonosítjuk ezt a típust. Régen az egyszerű földműves otthonában éppúgy megtalálhatók voltak, mint a főúri kastélyokban – természetesen más-más formában.
A fenti egy gyűjtő fogalom, mely növényi alapanyagból, kézi szövési technikával készült termékeket foglal magában. Többféle növényt is felhasználnak erre a célra: fűzfavessző, gyékény, bambusz, szizál (tengerifű), rattan, nád. Mindegyik jól festhető, pácolható, lakkozható, így könnyen felújíthatók a nem túl régi, már megunt darabok is. Alapvetően két típusa létezik a fonott bútoroknak: az egész darab ilyen technikával készült, vagy csak a bútor támlája/ülőlapja fonott, mintegy kitöltve a fa keretet. Az utóbbi éppúgy megtalálható a klasszikus angol és francia bútorok, mint a shakerek által készített egyszerű darabok között. A shabby chic és vidéki stílusok térhódításának köszönhetően ismét népszerű lett ez a típusú berendezés.
Fonott bútor vásárlásakor részesítsük előnyben a természetes anyagból készülteket a műanyag utánzatok helyett. Kérje lakberendező segítségét a megfelelő darabok kiválasztásához.

Facebook

Boscolo Hotel

A budapesti Boscolo Hotel a vendég szemével (2016)

Facebook

Frissítők hűtése

Tartsuk hidegen a kerti partira előkészített frissítőket

Facebook

Antik-Vintage-Retro

Az alábbi három fogalom használata mindennapos a lakberendezésben és a kapcsolódó irodalomban. Sokszor mégsem egyértelmű, mikor melyiket kell használni egy tárgy leírására.
Antik: 100 évesnél öregebb bútor, műtárgy, vagy kézműves munka jelzője, mely a stílustól független. Gyűjtők számára a kora mellett fontos még az eredetisége, állapota, készítője és hogy mennyire ritka (többdarabos szett esetén a hiánytalan készlet is). Restaurálás során állíthatják vissza eredeti pompájukat.
Vintage: kor szerint a 100 évesnél fiatalabb, de 15 évesnél idősebb tárgyakra használt jelző, ami azonban sokkal inkább vonatkozik az állapotukra, mint a korukra. Az erősen használt, kopott külsejű bútorok, használati tárgyak összefoglaló neve, mely már egy stílust is jelöl. Az eredeti funkciótól eltérő, újragondolt, újrahasznosított, átalakított/felújított tárgyakat is jelenti. Az új tárgyaknak vintage kinézetet adni már egy külön műfajjá nőtte ki magát. Nem egyenlő a shabby chic stílussal.
Retro: az 50-es évektől a (jelenleg) 80-as évekig tartó időszak mindennapi használati- és dísztárgyaira alkalmazott jelző. Ezek koruk szerint „csak” régiek. Az újonnan készült, de ezen időszak stílusát, formáit visszahozó tárgyakat is illethetjük ezzel a jelzővel. A gyűjtőket általában a nosztalgia, az érzelmi kötődés motiválja, de természetesen fontos az eredetiség és az állapot is. Van a retronak egy olyan pejoratív értelmezése, ami inkább divatjamúltat jelent.
Ha bizonytalan, kérje szakértő segítségét egy adott tárgy kormeghatározásához.

Facebook

Festékpaletta 14.

Frissítő sárga és zöld színpaletták a hőség ellen

Facebook

Lépcsőhöz pad

A lépcsők alkotta holt teret jól ki lehet használni egy beépített paddal, mely nem csak kényelmes ülőhelyet biztosít, de akár fókuszpont is lehet egy nagy, de egyhangú térben

Facebook

Bőröndök

A nyaralás azzal kezdődik, hogy bepakolunk a bőröndbe minden szükséges holmit. Ez a régmúlt időkben sem volt másképp, de a bőröndök kicsit máshogy néztek ki. Nem volt kerekük, kihúzható fogantyújuk és számzáras lakatuk. Sokszor készültek bőrből/műbőrből, melyeknek csak a keretében volt merevítés. A dobozszerű, merev oldalú változatok is népszerűek voltak, amik egy jó nagy aktatáskára hasonlítottak. A régen készült, minőségi darabok gyakran egy egész életet kiszolgáltak. Padlásokon heverve, tárolóként hasznosítva akár több generáción keresztül öröklődtek. Szerencsés esetben oldalukon a megjárt városok matricáival. Ha szeretnénk megőrizni, de ismét használatba venni ezeket az antik darabokat, adjunk nekik új életet azzal, hogy átalakítjuk az igényeinknek megfelelően.
A két egyforma nagyságú részből álló bőröndöt szedjük szét az összekötő zsanéroknál. Valamilyen faanyagból készíttessünk bele asztalossal egy merevítő vázat (ha puha oldalfalú a bőrönd, akkor oda is kell merevítő lap). Szereltessünk bele két polcot úgy, hogy közéjük férjen egy számítógép. Mivel elöl-hátul nyitott lesz, biztosított a megfelelő szellőzés és a kábelek csatlakoztathatósága is. Az aljára erősítsünk fel négy pici lábat. Az eredeti fogantyút, zárakat és más tartozékot hagyjuk rajta, ezek remek díszítőelemek. Az íróasztal mellé állítva jól mutat majd klasszikus, de akár indusztriális enteriőrben is.
Házi kedvenceink is megérdemlik a kényelmes fekhelyet, de a boltban kaphatók elég drágák. Kis fantáziával a régi bőrönd is alkalmas lehet erre a funkcióra. Hajtsuk fel a tetejét derékszögben. Rögzítsük ebben a pozícióban mindkét oldalon, merevítőkkel. Az alsó részre fúrjunk négy lyukat a lábak becsavarásához. Egy méretre vágott vastag szivacsot, vagy egy nagy párnát húzzunk be a kiválasztott (mosható) szövettel. Helyezzük bele a bőrönd alsó felébe úgy, hogy a láb csavarjait mindenképpen takarja. A felső, felnyitott részt is kipárnázhatjuk, de ha szabadon hagyjuk az eredeti bélést, akkor az is nagyon jól mutat majd. Még kedvencünk játékainak is marad hely. Kutyáknak, macskáknak ideális és stílusos fekhely.
Egyedi falipolcokként is új életre kelhetnek a bőröndök. A merev falú bőröndöt csukott állapotban, hosszában vágjuk ketté. Így az egyik felén lesz a fogantyús rész, a másikon pedig a zsanéros. Egy előre felfúrt konzol segítségével tegyük fel a falra úgy, hogy a konzol ne látszódjon. Másik megoldás: a bőröndöt álló helyzetben fúrjuk fel a falra. Így oldalra nyíló „ajtaja” lesz a fali szekrénynek, ami minibárként, vagy gyógyszeres szekrényként is funkcionálhat.
Tegyünk egymásra több bőröndöt (ha nem merevített, akkor mindegyiket ki kell bélelni, pl.: hungarocell téglákkal). A megfelelő magasságot elérve mutatós éjjeliszekrény lesz. Egy darabból is készíthetünk éjjeli szekrényt, ha hosszú lábakat erősítünk a lefektetett bőröndre. A merev falú változat ehhez sokkal praktikusabb választás.
Természetesen „csak” tároló dobozként használva is mutatósak lesznek az antik bőröndök. További ötletekhez kérje lakberendező segítségét.

Facebook