Archívum

Shaker tárgyak

A kézzel készült shaker bútorok és használati tárgyak szépsége magas minőségükben és egyszerűségükben rejlik. Visszafogott, meleg színeik otthonossá teszik a puritán berendezésű lakótereket.

Facebook

Edward-stílus

Az Edward-kori (1901-1910) enteriőrökben a klasszikus és formális berendezés mellett jóval világosabb összhatást, nagyobb kényelmet és letisztultabb vonalakat találunk az azt megelőző Viktoriánus korhoz képest. Főbb színei: magnólia, fehér és törtfehér, krémszín, halvány zöldek, világos szürkéskékek.

Facebook

Dioráma

A dioráma egy üveg/üveg előlapú dobozban vagy üvegbúra alatt lévő háromdimenziós jelenet. Ez lehet makett (pl. hajó, épület, csatamező, életkép) vagy kitömött állatokból, szárított vagy művirágokból, kagylókból és egyéb természeti kincsekből összeállított csendélet. A viktoriánus korban nagy divat volt ezek otthoni elkészítése, amit utána a lakás dekorálására használtak fel.

Facebook

Történelmi lakberendezési stílusok

Történelmi lakberendezési stílusok kialakításához tanulmányozzuk kortárs festők enteriőr festményeit. Mivel sem a fotózás, sem lakberendezési magazinok nem léteztek még, ezek adnak hű képet az adott kor bútorairól, fal- és padlóburkolatairól, dekorációs elemeiről és a terek arányairól.

Facebook

Mézeskalács szegély

Az úgynevezett mézeskalács házak a neogótikus stílus elterjedésekor épültek Amerikában. Jellemzőjük a fából készült, részletesen kidolgozott, faragott szegély, mely a tető vonalánál, valamint az erkélyek és teraszok tetejénél fut végig.

Facebook

Piano nobile

A piano nobile a barokk építészet jellegzetessége. Az első emeletet építészetileg kiemelték: az ott lévő reprezentatív helyiségek (pl.: szalon, bálterem) belmagassága jóval nagyobb, mint a földszinten vagy a felette lévő emeleteken lévőké – ezt az ablakok mérete is mutatja. A bejárat felett gyakran tartozik hozzá erkély, mely sokszor az egész emelet hosszában végigfut.

Facebook

György-stílus

Az angol György-stílus 1714-től 1830-ig tartott, nevét az egymás után uralkodó négy György királyról kapta. Két korszaka a korai és a késő György-stílus, utóbbi a Régensség koraként is ismert. Jellemzői a világos színek (pl.: púder kék, zsályazöld, krémszín), nyitott terek, gazdag díszítettség. Erős a klasszicizmus, a palladianizmus és az ipari forradalom hatása.

Facebook

Reneszánsz

A Reneszánsz stílus három korszakát különböztetjük meg a művészettörténetben:
– Trecento (1300-as évek) – korai reneszánsz. Jelentősebb képviselői: Giotto, Ambrogio Lorenzetti, Antonio Pisanello
– Quattrocento (1400-as évek) – érett reneszánsz. Jelentősebb képviselői: Fra Angelico, Botticelli, Brunelleschi
– Cinquecento (1500-as évek) – késő reneszánsz. Jelentősebb képviselői: Leonardo da Vinci, Raffaello, Michelangelo

Facebook

Klasszikus oszlopfők

A klasszikus görög oszlopokat (dór, ión, korinthoszi) nem csak az építészetben, de a lakberendezésben is szívesen használják

Facebook

TV sorozatok 2.

Kedvelt TV sorozatok korhű környezetben
– Murdoch nyomozó rejtélyei: viktoriánus (Kanada)
– Tudorok: angol reneszánsz
– Doc Martin: angol vidéki stílus

Facebook