Arhívum | november 2016

Falburkolatok

Merész, mégis elegáns falburkolatok

Facebook

Adventi koszorú

A vallási értelemben vett adventi koszorú fenyőágakból készül, kör alakú, négy gyertyával díszített, melyek közül három lila, egy pedig rózsaszín. A karácsony előtti négy vasárnapon gyújtják meg a gyertyákat, minden vasárnap egyel többet, így az utolsón minden gyertya egyszerre ég. Az adventi koszorút ma már jóval szabadabban értelmezzük, sokféle formája létezik már és a gyertyák színe, száma sem feltétlenül felel meg a hagyománynak, sőt nem is fontos maga a gyertyagyújtás, csak a díszítés funkció. Klasszikus stílusú otthonunkhoz válasszunk olyan adventi koszorút, mely szerves részét képezi a karácsonyi dekorációnak és illik az enteriőr színeihez.
Ha a kandalló párkányt szeretnénk díszíteni vele, ne ragaszkodjunk a kör formához. Egy meglévő, több ágú gyertyatartót is feldíszíthetünk adventi koszorúnak. Kötözzünk a vázhoz fenyőágakat. Tűzzünk közéjük bogyós ágakat és díszítsük szalagokkal, karácsonyfadíszekkel.
A koszorú alap helyett használjunk fel egy porcelán tortatálat. Ha még egyedibb megjelenést szeretnénk, tegyünk a tetejére négy kisebb porcelán tálkát, ezekbe helyezzük el a magas gyertyákat. Ügyeljünk rá, hogy stabilan álljon. A tálkákat béleljük ki mohával, köréjük pedig tegyünk például magyal-, vagy tuja ágakat. A tortatálnak és a tálkáknak nem feltétlenül kell azonos színűeknek lenniük, de figyeljünk a harmóniára.
Egy antik ezüst tálca is megfelelő alap lehet. A vastag henger gyertyákat állítsuk fel egymás mellé. Díszíthetjük őket szalagokkal, örökzöldekkel. Szórjunk köréjük diót, mogyorót és egy-két almával, vagy szárított narancs karikával tegyük színesebbé.
Vintage stílushoz helyezzük a gyertyákat kis ón vödrökbe, vagy régi agyag virágcserepekbe. Béleljük ki mohával. Állítsuk őket egy fa korongra és használjunk a fenyőág mellett például fakérget dekorációként. Ennél egyszerűbb és fényesebb hatású megoldás, ha a fehér henger gyertyákat egy-egy befőttes üvegbe tesszük. Csak állítsuk fel egymás mellé és díszítésként számozzuk meg őket.
Kérje lakberendező segítségét az otthona stílusához illő ünnepi dekorációs elemek kiválasztásához.

Facebook

Adventi naptárak

Újra és újra felhasználható, kreatív adventi naptárak

Facebook

Konyhai alaprajzok

Tipikus konyhai elrendezési módok az alaprajzon és a valóságban (párhuzamos, U-alak, L-alak)

Facebook

A gyertya

Az évnek ebben a szakában megnő a gyertyák utáni kereslet. Nem csak a korai sötétség elűzése a cél hangulatos, romantikus megvilágítással, de a közelgő ünnepek fényének emelése is. Vannak azonban különbségek a gyertyák alapanyagai között és a gyártási módszerek is régmúlt időkre nyúlnak vissza.
Az első ismert viasz a méhviasz volt. Napjainkban ismét divat ennek használata. Sokáig ég, de nehezebb vele dolgozni. Merítéssel, öntéssel, vagy viaszlapok összetekerésével készül belőle a gyertya. Méz illatú és színű anyag.
A XIX. század végéig készítettek faggyúból gyertyákat. Ezek olcsóbbak voltak, mint a viasz, ezért főleg a szegények használták. Állati eredete miatt kellemetlen szaga volt és erősen kormozott. Az ókorban kis agyag edényekben állati zsírt és növényi olajakat is égettek mécsesként.
A sztearin természetes zsiradékból származik, az ebből készült gyertya opálos, tejfehér lesz. Megszilárdulva törékeny anyag, gyertyát csak öntéssel lehet belőle készíteni.
A paraffin egy kőolajszármazék, napjainkban ez a leggyakoribb alapanyag. Könnyen megmunkálható, színezhető, öntésre és merítési technikához is megfelelő.
A zselégyertya anyaga tulajdonképpen kocsonyás állagú, átlátszó viasz. Öntési technikához megfelelő. A gyakori buborékosodás elkerülhető, ha forró vízbe mártott üvegbe öntjük.
Bármilyen gyertya elengedhetetlen része a kanóc, ami paraffinnal kezelt, fonott pamut anyag. Ez biztosítja az egyenletes és korommentes égést.
Bármilyen formájú, színű, illatú gyertyát is válasszunk a hangulatvilágításhoz, az az enteriőr részét képezi majd. Kérje lakberendező segítségét egy különleges alkalom hangulatvilágításának megtervezéséhez is.

Facebook

New England stílus

New England stílusú enteriőrök (a természet ihlette natúr színek fehérrel és kékkel kombinálva, hajózással kapcsolatos kiegészítőkkel)

Facebook

Régi képeslapok 11.

Hálaadás régi képeslapokon

Facebook

Ünnepi kültéri világítás

November közepén már elég korán sötétedik, így elkezdhetjük fényfüzérekkel feldíszíteni erkélyünket, házunkat, kertünket. Legegyszerűbb módszer, ha a fényfüzért kifeszítve felerősítjük a korlátra, ereszre, vagy körbe tekerjük vele a fákat, bokrokat, pergolát. Szép látványt fog nyújtani, de lehetünk kreatívabbak is.
Vásároljunk üveg, vagy műanyag ledes világító gömböket, különböző méretben. Ezek nagyon jól illenek például egy urna formájú virágtartóba és a madáritatóba. De elhelyezhetjük őket a kerti út mentén is. Magunk is készíthetünk ilyen gömböket régi lámpaburából. Tegyük bele a fényfüzért, a foglalatnál zárjuk le egy megfelelő méretű konzervdobozzal. Ez utóbbit használhatjuk talpnak, hogy könnyebben megálljon, de felfelé fordítva és egy nagyobb kampót beletekerve csinálhatunk belőle óriás karácsonyfadíszt is.
Használjuk fel a felakasztható vesszőkosarakat, melyekbe nyáron virágokat ültettünk. Béleljük ki először a fényfüzérrel úgy, hogy a réseken átbújtatjuk az izzók nagy részét. A tetejét fedjük be vattával, esetleg töltsük meg üveg gömbdíszekkel. Akasszuk a helyére, ahol nyáron is lógott. Hangulatos látvány lesz.
Akinek van embert, vagy állatot ábrázoló kőszobor a kertjében, azt is feldíszítheti fényfüzérrel. Formáljon belőle egy nagyobb gömböt, áthurkolva azt saját magán, hogy megtartsa a formát. Ezt rakja a szobor kezébe, vagy állat esetén a lábához, mintha azzal játszana.
Készítsünk mű jégcsapokat, amíg nincsenek igaziak. Vágjuk le néhány nylon harisnya szárait. Tömjük ki lazán vattával úgy, hogy a fényfüzért is folyamatosan közé helyezzük. A tetejét varrjuk össze pár öltéssel. Akasszuk fel a tető alá, a bejárati ajtó mellé, vagy a verandára, de lehetőség szerint esőtől védett helyre, mivel a vatta gyorsan megszívja magát vízzel.
Fontos, hogy a biztonság érdekében minden esetben csak kültéri, vízálló fényfüzéreket használjunk! Kérje lakberendező segítségét az ünnepi kivilágítás megtervezéséhez.

Facebook

Vörösréz

Újra divat a vörösréz a lakberendezésben

Facebook

Saját munka 11.

Legutóbbi munkámról előtte-utána képek (panellakás, 67 nm)

Facebook