Arhívum | november 2018

Ókori Egyiptom

Ókori egyiptomi ülőbútorok

Facebook

Páraelszívó

Miből készüljön a konyhai páraelszívó burkolata: rézből, fából, kőből?

Facebook

Politúr

Antik bútorok esetén gyakran találkozunk politúrozott felülettel. Ez egy magas fényű, kemény bevonat, melyen keresztül látszik a fa mintázata. A XVII. század végétől alkalmazták az 1920-30-as évekig, a mesterséges lakkok megjelenéséig.
A sellak állati eredetű gyanta, a Laccifer lacca nevű, fákon élősködő tetű váladéka. Ennek szeszes oldata a politúr. Színe a sárgától a barnáig terjed.
A politúrozáshoz megfelelően elő kell készíteni a bútor felületét. A fát több lépésben csiszolják, egyre finomabb csiszolópapírt használva. A kívánt szín eléréséhez pácolják a felületet, majd következik a növényi olajjal történő beeresztés. Ez utóbbi kiemeli a fa rajzolatát. Az alapozás során tömítik a fa pórusait. Habkőpor és 7%-os politúr segítségével tükörsima felületet hoznak létre. Száradás után úgynevezett politúr labdával és 7%-os politúrral megtörténik az első ráfényezés. Átcsiszolás után jön a második ráfényezés, 5%-os politúrral. A készre fényezés 2%-os politúrral és fényező labdával (pl.: lenvászon, ipari vatta, nyersgyapjú) történik. A felfényezés tulajdonképpen az olaj eltávolítása a politúrrétegek közül. Ez adja meg a bútor végső fényét.
A politúr egy nagyon tartós, nemes, de drága és kényes felület. A közvetlen napfény és hő (például fűtőtest mellett) árt neki. Megfelelő ápolást igényel: csak alkohol- és oldószermentes tisztítószer használható, valamint kerülni kell a viasz és szilikon tartalmú szereket is. Vizes ronggyal tisztítani nem szabad. Portalanítását puha ronggyal végezzük. A sérült politúr javítása időigényes feladat, bízzuk hozzáértő szakemberre.
Kérje lakberendező segítségét antik bútorainak megfelelő elhelyezéséhez, akár modernebb környezetben is.

Facebook

Black Friday

Egy kis fekete a Black Friday alkalmából

Facebook

Falvédő

A hideg és a koszolódás ellen tegyünk párnázott falvédőt a gyerekágyhoz

Facebook

Biedermeier

A biedermeier stílus 1815-1850 között volt népszerű Közép-Európában, elsősorban Németországban és a Monarchiában. A szóösszetétel jelentése a kissé pejoratív értelmezésű „derék Meier úr”. A polgári enteriőrökre volt jellemző.
A biedermeier otthonok berendezésekor a takarékosság, a célszerűség és a kényelem voltak a legfontosabb szempontok. Az otthonok világosak, tágasak, derűsek, a falak általában fehérek, vagy világos színű, virágos/csíkos papírtapétával borítottak voltak. A bútorok barna színűek, de nem túl sötétek. Jellegzetesség volt a tisztaszoba, ami el volt zárva a hétköznapi élettől. Vendégek fogadását, a reprezentációt szolgálta – szintén a takarékosság jegyében. Itt kapott helyet az egyik fő bútordarab, a vitrin. Lehetett egy-, vagy kétajtós. Nem ennek a kornak a találmánya, de nagyon népszerű volt ekkor. Ebben tartották a családi ereklyéket, értékesebb dísztárgyakat.
Az asztalosipar fellendült. A bútorok vonalvezetése a korábbi stílusokhoz képest leegyszerűsödött, kevesebb, de hangsúlyos díszítőelemet használtak. A merev egyenesek helyett megjelentek a kissé ívesebb formák. A székek lába általában négyzetes keresztmetszetű volt, támlájuk áttört. Az ülőke lószőrrel tömött. A kárpit csíkos, vagy virágmintás, amit összehangoltak a függönyök és drapériák anyagával. Nagy divatja volt a kombinált daraboknak, melyek több funkciót is elláttak. Például: könyvtárlétrává alakítható szék, kihúzható/elforgatható asztal, rejtett fiókok. A bútoroknak csak a külső (látható) oldalát furnérozták, belül megmaradt az alapfa, legtöbbször fenyő. A furnér anyaga a világosabb fafajták közül került ki: cseresznye, jávor, körte, kőris stb. A pamlag sokféle formában volt jelen az enteriőrökben, mint a kényelem megtestesítője.
Sok eredeti bútor maradt fenn ebből a korból. Az örökölt antik darabok nagy része biedermeier. Sokaknak okoz problémát ezek elhelyezése mai (modern) környezetben, nem csak a formaviláguk, de színük miatt is, pedig még mindig remekül mutathatnak. Kérje lakberendező segítségét örökségének méltó megőrzéséhez.

Facebook

Kilincs

Nem könnyű feladat megtalálni a klasszikus ajtónkhoz illő kilincset…

Facebook

Előtetők

Dekoratív előtetők, hogy ne ázzunk meg, amíg nyitjuk-zárjuk a bejárati ajtót

Facebook

Bogyós ágak

Az őszi-téli dekoráció szerves részét képezik a bogyós ágak. A termések élénk színe remekül mutat a sötétzöld levelek és barna ágak között. Ismerjük meg a leggyakoribbakat.
Közönséges magyal (Ilex aquifolium): örökzöld cserje. Levele fényes, sötétzöld, hullámos szélű és szúrós. Bogyója élénkpiros, ami az ember számára mérgező.
Fehér hóbogyó (Symphoricarpos albus): lombhullató bokor. Levelei oválisak, különböző méretűek. Termése fürtökben helyezkedik el. Minden puha, fehér bogyóban két mag van.
Közönséges fagyal (Ligustrum vulgare): levelével díszítő cserje. Hosszúkás levelei a tél közepe felé hullanak csak le. Termése fénylő kékesfekete, fürtökben helyezkedik el.
Fehér fagyöngy (Viscum album): fákon élő, félélősködő, örökzöld növény. Levele zöldessárga, tojásdad alakú. Fehér termése álbogyó, mely enyhén áttetsző és ragadós.
Közönséges tűztövis (Pyracantha coccinea): örökzöld, tövises cserje. Levele fényes, lándzsás, ép szélű. Termése piros (van narancssárga és sárga változata is) és a bogyók nagy csomókban helyezkednek el.
A fentieken kívül számos más bogyós ágat is felhasználhatunk a díszítéshez (kínai lilabogyó, tiszafa, csipkebogyó stb.). A lakás meleg levegőjének köszönhetően ezek hamar kiszáradhatnak, de általában még ekkor is megtartják színüket.
Kérje lakberendező segítségét otthonának szezonális dekorálásához is.

Facebook

Nagy előszoba

A túl nagy előszoba berendezése is gondot okozhat. Középen elhelyezett asztallal és dekoratív csillárral jól kitölthető a tér.

Facebook