Arhívum | január 2019

Háznév

Kedves dolog nevet adni házunknak

Facebook

Sárszoba

Sok országban a kertes házaknál megszokott helyiség az úgynevezett sárszoba (mudroom). Hasznos terület, ami segít elkülöníteni a ház belső tereit a kültéri szennyeződésektől.
A sárszoba a ház hátsó kijáratánál kap helyet. Olyan életvitelnél célszerű a kialakítása, melyben fontos szerepet kap például az intenzív kerti munka, állatgondozás, séta a szomszédos földeken vagy erdőkben.
Mivel éppen arra szolgál, hogy a kosztól, sártól itt szabaduljunk meg, fontos, hogy könnyen tisztítható legyen. A padló hidegburkolatú: kerámialappal, téglával vagy természetes kővel fedik. A falakat parapet magasságig szintén burkolják, de legalább lemosható falfestékkel festik le.
Van itt elegendő tárolóhely (akasztók, polcok, fakkok) a levetett koszos ruháknak, csizmáknak, esernyőknek stb. Általában egy nagy mosogatóval is felszerelt, ahol nem csak kezet tudunk mosni, de akár a frissen szedett virágcsokrot is elrendezhetjük. Kutyatartóknál gyakori, hogy ez egy épített mosó medence, ahol a kedvencüket is meg tudják fürdetni a kiadós séta után, mielőtt velük együtt bemegy a házba.
Kezeljük valódi szobaként. Legyen ablaka és megfelelő mesterséges megvilágítás is. Ne hanyagoljuk el a berendezését, a dizájnt, szervesen csatlakozzon a ház többi részéhez.
Ha nincs elegendő helyünk külön sárszobához, össze lehet kapcsolni más helyiséggel. Lehet például a mosókonyha hátsó része. Ha csak egy bejárata van a háznak, az előszoba előtti szélfogó szolgálhat erre a célra. Ha a garázsból is be lehet menni a házba, akkor ott is kialakíthatunk egy külön kis sarkot.
Kérje lakberendező segítségét vidéki házának kialakításához is.

Facebook

Saját munka 27.

Régebbi munkám: vízparti nyaraló nappalija (berendezési terv egy vizsgamunkához)

Facebook

Matrac

Ágymatracot soha ne mások véleménye/ajánlása alapján vásároljunk! Mindig próbáljuk ki a különféle típusú matracokat és az alapján válasszunk, hogy nekünk melyik a legkényelmesebb.

Facebook

Otthoni iroda

Az otthoni iroda kialakítása nagy körültekintést igényel. Számos tényezőt kell figyelembe venni ahhoz, hogy se az egészségünk, se a privát szféránk ne sérüljön.
Ha csak egy kis internetezéshez, levelek megírásához, számlák átnézéséhez – ami átlagban napi 1-2 órát venne igénybe a szabadidőnkből – van szükségünk egy külön helyre, akkor arra tökéletesen megfelel egy dolgozósarok is. Ezt kialakíthatjuk valamely más helyiség (nappali, konyha, folyosó stb.) részeként, akár elrejtve, például egy szekrényben.
Otthoni irodára annak van elsősorban szüksége, aki otthonról dolgozik, azaz a nap nagy részét (vagy minden hétvégét) itt töltené. Ekkor már indokolt külön helyiséget létrehozni – természetesen csak ha van rá hely és lehetőség.
Amennyiben olyan munkát végzünk, ami ügyfelek fogadásával jár, akkor az irodát célszerű a bejárati ajtó közelében elhelyezni, melytől nem messze egy kis mosdó is található. Így az ügyfelek nem járnak majd keresztül a privát helyiségeken. Ideális esetben egy melléképületben is kialakíthatjuk az irodát (garázs, fészer stb.), de erre valóban csak keveseknek van lehetősége.
Az íróasztal az egyik legfontosabb bútordarab. A méretét úgy válasszuk meg, hogy maradjon elegendő hely a felületén akkor is, ha már minden szükséges munkaeszközünket kiraktuk. Ideális magassága 70-73 cm, mélysége minimum 60 cm (a felépítményes változatoknál ez a felépítmény méretével növekszik). Ne üljünk háttal az ablaknak, mert a monitorban visszatükröződik a fény, valamint éppen magunk előtt árnyékoljuk le a munkafelületet a természetes fény elől.
Az irodai szék ergonómiája rendkívül fontos az egészségünk szempontjából. Mindenképpen legyen kényelmes, lehetőség szerint állítható magasságú, állítható háttámlás, karfás és görgős változat. Érdemes erre nagyobb összeget szánni. Ügyeljünk rá, hogy jól guruljon a burkolaton, tehát a süppedős szőnyeg valószínűleg nem a legjobb választás. Semmiképpen ne egy felesleges étkező széket használjunk erre a célra!
A számítógép mindennapi munkaeszköznek tekinthető. Más helyigénye van egy laptopnak és más egy asztali PC-nek monitorral. Gondoljuk át, milyen kiegészítőkre lesz szükségünk hozzá: billentyűzet, egér, nyomtató, szkenner stb. Ezeknek mind hely kell, tehát a bútorok megtervezésénél erre is gondoljunk, ne csak a tárolandó dossziék, iratok mennyiségére. A tárolóhelyeket úgy alakítsuk ki, hogy a gyakran használt dolgok karnyújtásnyira legyenek.
A megfelelő világítás elengedhetetlen a hatékony munkavégzéshez. Jó, ha van természetes fény, azaz egy ablak. Központi, szórt fényt adó világítótest mellett egy asztali megvilágítás is szükséges. Ezeket úgy válasszuk ki, hogy fényük ne bántsa a szemünket, a monitorban ne tükröződjenek és minden évszakban/napszakban megfelelő megvilágításunk legyen. Annak, aki sokat ír/rajzol kézzel a munkája során fontos, hogy a domináns kézzel ellentétes oldalról kapja a fényt.
Dugaljakból sosem elég. Vegyük számba, milyen eszközöknek kell elektromos áram és ne hagyjuk ki azokat sem, melyeket csak alkalmanként kell bedugni a konnektorba (mobil készülékek töltése). Ha vonalas telefon, TV készülék is kerül ide, azok csatlakozásait is ki kell építeni.
A foglalkozás nagyban meghatározza, milyen berendezési tárgyakra és irodaszerekre van szükség a munkavégzéshez, hiszen teljesen más igényei vannak például egy könyvelőnek, egy programozónak, vagy egy varrónőnek. Kérje lakberendező segítségét otthoni irodája megtervezéséhez.

Facebook

Bakelitek tárolása

Tárolási ötletek bakelit lemezekhez, ha gyönyörködni is szeretnénk gyűjteményünkben

Facebook

Inspiráció 9.

Merítsünk ihletet a téli finomságok színeiből

Facebook

Metrócsempe

A kerámia metrócsempe az 1900-as évek elején tűnt fel az akkor átadott New York-i metró állomásain. Nagyon hamar népszerű lett, így már a háború előtti otthonokban megjelent konyhai és fürdőszobai burkolatként. Könnyen tisztítható, visszaveri a fényt és nem szívja magába a zsíros szennyeződéseket sem. Népszerűsége azóta is töretlen. A több, mint száz év alatt semmit sem változott. Modernebb változatai minimális méretkülönbségükkel és különleges színeikkel tűnnek csak ki.
A leggyakrabban használt méretű a 10×20 cm-es. Egyszerű számolni vele, könnyen kezelhető. Szintén klasszikus méret még a 7,5×15 cm-es. A modern vonalat a 10×30 és a 7,5×30 cm-es modellek képviselik.
A fényes felületű az abszolút hagyományos, eredeti változat. Néhány éve a matt felület jött divatba, majd a népszerű rusztikus/vintage stílusokat is kiszolgálták a repedezett mázas variációval.
Felületi kiképzés szerint két fajta létezik. Fózolt: mind a négy oldala szögben le van csapva, ezáltal térhatású lesz. Sima: lapos, sima felületű, ami csak a méretében különbözik egy hagyományos falburkoló laptól.
A színek közül a fehér volt mindig is a legnépszerűbb – ma sincs ez másként. A klasszikus színek közé tartozik még a krém, a zsályazöld, a sötétzöld és a fekete. Az aktuális trendek itt is visszaköszönnek: türkiz, szürke, limezöld, mályva stb. Biztosan találunk az ízlésünknek megfelelőt.
A metrócsempéhez alkalmazott fuga szélessége 2-5 mm között mozoghat. A fózolthoz szélesebb is tehető. Hagyományosan megegyezik a színe a csempe színével, de népszerű a csempétől eltérő színű fuga használata is. Leggyakoribb a fehér-szürke párosítás, amitől kicsit modernebb, iparibb lesz a hangulata. Egy merész színű fugával (piros, zöld stb.) játékossá tehető a tér.
Már a metrócsempéhez is kaphatók dekorelemek. Magában mintás, vagy színes nyomott mintás elemekkel kombinálhatjuk. Az igazán különleges fém (arany, ezüst színű) dekorelemek általában darabra kaphatók, míg a többi négyzetméterre. Hosszú, keskeny záróelemeket és négyzet alakú fózolt kiegészítő darabokat is találunk a kínálatban.
Számos felrakási variációt megvalósíthatunk. A klasszikus felesben eltolt téglaminta soha nem megy ki a divatból. A halszálka és a dupla kosárfonat is régóta népszerű. A modern megoldás az eltolás nélküli felrakás, amikor a fugák mindenhol egy vonalban futnak.
Mivel tökéletesen tradicionális és egyszerű vonalú csempéről van szó, majdnem minden stílushoz illik, főként a fényes fózolt változata. Éppen ezért könnyű párosítani más burkolatokkal. Talán a fahatású padlólapokkal a legelegánsabb, de nyugodtan rakhatjuk cementlapokhoz, fekete-fehér kövezéshez, bontott téglához, vagy akár csiszolt betonpadlóhoz is.
Kérje lakberendező segítségét a megfelelő burkolatok kiválasztásához.

Facebook

Saját munka 26.

Kiadásra szánt (bútorozatlanul) belvárosi lakás felújítása
További képek itt: https://classicinteriors.hu/hu/referenciak/20-referencia/62-referencia16

Facebook

Tetőtéri fürdők

Tetőtéri zuhanyzós fürdőszobák – a ferde síkok ellenére is jól kihasználhatók

Facebook