Metrócsempe

A kerámia metrócsempe az 1900-as évek elején tűnt fel az akkor átadott New York-i metró állomásain. Nagyon hamar népszerű lett, így már a háború előtti otthonokban megjelent konyhai és fürdőszobai burkolatként. Könnyen tisztítható, visszaveri a fényt és nem szívja magába a zsíros szennyeződéseket sem. Népszerűsége azóta is töretlen. A több, mint száz év alatt semmit sem változott. Modernebb változatai minimális méretkülönbségükkel és különleges színeikkel tűnnek csak ki.
A leggyakrabban használt méretű a 10×20 cm-es. Egyszerű számolni vele, könnyen kezelhető. Szintén klasszikus méret még a 7,5×15 cm-es. A modern vonalat a 10×30 és a 7,5×30 cm-es modellek képviselik.
A fényes felületű az abszolút hagyományos, eredeti változat. Néhány éve a matt felület jött divatba, majd a népszerű rusztikus/vintage stílusokat is kiszolgálták a repedezett mázas variációval.
Felületi kiképzés szerint két fajta létezik. Fózolt: mind a négy oldala szögben le van csapva, ezáltal térhatású lesz. Sima: lapos, sima felületű, ami csak a méretében különbözik egy hagyományos falburkoló laptól.
A színek közül a fehér volt mindig is a legnépszerűbb – ma sincs ez másként. A klasszikus színek közé tartozik még a krém, a zsályazöld, a sötétzöld és a fekete. Az aktuális trendek itt is visszaköszönnek: türkiz, szürke, limezöld, mályva stb. Biztosan találunk az ízlésünknek megfelelőt.
A metrócsempéhez alkalmazott fuga szélessége 2-5 mm között mozoghat. A fózolthoz szélesebb is tehető. Hagyományosan megegyezik a színe a csempe színével, de népszerű a csempétől eltérő színű fuga használata is. Leggyakoribb a fehér-szürke párosítás, amitől kicsit modernebb, iparibb lesz a hangulata. Egy merész színű fugával (piros, zöld stb.) játékossá tehető a tér.
Már a metrócsempéhez is kaphatók dekorelemek. Magában mintás, vagy színes nyomott mintás elemekkel kombinálhatjuk. Az igazán különleges fém (arany, ezüst színű) dekorelemek általában darabra kaphatók, míg a többi négyzetméterre. Hosszú, keskeny záróelemeket és négyzet alakú fózolt kiegészítő darabokat is találunk a kínálatban.
Számos felrakási variációt megvalósíthatunk. A klasszikus felesben eltolt téglaminta soha nem megy ki a divatból. A halszálka és a dupla kosárfonat is régóta népszerű. A modern megoldás az eltolás nélküli felrakás, amikor a fugák mindenhol egy vonalban futnak.
Mivel tökéletesen tradicionális és egyszerű vonalú csempéről van szó, majdnem minden stílushoz illik, főként a fényes fózolt változata. Éppen ezért könnyű párosítani más burkolatokkal. Talán a fahatású padlólapokkal a legelegánsabb, de nyugodtan rakhatjuk cementlapokhoz, fekete-fehér kövezéshez, bontott téglához, vagy akár csiszolt betonpadlóhoz is.
Kérje lakberendező segítségét a megfelelő burkolatok kiválasztásához.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük