Arhívum | május 2017

Színpárok 25.

Színpárok: piros-narancssárga

Facebook

Tömeggyártású bútor egyedivé tétele

A lakásfelújítók, új házat berendező tulajdonosok nem mindig engedhetik meg maguknak az egyedi, stílusra szabottan készült bútorokat. Meg kell elégedniük a nagyobb áruházakban kapható, sok esetben lapra szerelt termékekkel. Azonban kis fantáziával és kézügyességgel ezekből is lehet egyedinek tűnő darabokat varázsolni, melyek otthonuk díszei lehetnek.
Az egyik legegyszerűbb megoldás a fogantyúk cseréje a fiókos, ajtós szekrényeken. A kétfuratos fogantyúk mindig szabvány furattávolsággal készülnek (a legkisebb 64 mm). Ha nem tetszik a bútorhoz járó elem, vásároljunk olyat, mely jobban megfelel az ízlésünknek és egyszerűen csak csavarozzuk fel a régi helyére. A gombfogantyú helyett feltehetünk kétfuratos változatot is, csak pár plusz lyukat kell készítenünk hozzá.
Bármilyen felületű bútort le lehet festeni megfelelő alapozók és festékek segítségével. Némi előkészületet igényel a művelet: a bútor alá tegyünk kartonpapírt, vagy régi lepedőt, melyet utána kidobhatunk. A festeni nem kívánt részeket maszkoljuk ki erre való ragasztószalaggal. A festést mindig jól szellőző helyiségben végezzük. Az alapozón kívül általában két réteget kell felvinni, majd a legfelső, védő réteget, ami lehet lakk és viasz is.
A kárpitozott bútoroknál már szakember segítsége is szükségessé válhat. Egy szék ülőkéjét legtöbbször könnyű eltávolítani a vázról. Kedvenc textilünk és egy erre való tűzőgép segítségével magunk is boldogulunk az áthúzással. Kanapé, vagy fotel esetén kalkuláció kérdése, hogy olcsóbb-e áthúzatni (munka+anyag költség), vagy célszerű inkább egy egyedi darabra költeni. Ha gombozott támlájú a bútor, a gombok kicseréltetése más színűre elegendő változást jelent és a költsége is viszonylag csekély. A kanapéhoz járó standard díszpárnákat könnyű és pénztárca kímélő megoldás lecserélni, akár saját készítésű darabokra is. Ötletek itt: http://blog.classicinteriors.hu/?p=4541.
Maradék tapéta segítségével a szekrények könnyen átváltoztathatók. Akár a belsejébe, akár az ajtókra/fiókokra ragasztjuk fel, látványos lesz az eredmény. Asztallapot is felújíthatunk vele – tegyünk rá egy üveglapot védelemként. Üvegezett ajtóknál az üveg mögé, de akár annak helyére is tehetünk dekoratív textilt, ami teljesen megváltoztatja majd a bútor hangulatát.
Ha a lapra szerelt szekrényekből amúgy is több darabra lenne szükségünk, vásároljunk különböző színűeket, majd összekeverve állítsuk őket össze, például cseréljük meg az ajtókat, vagy fiókokat. Gyerekszobában különösen játékos látvány érhető így el.
A teljesen sima, egyszerű ajtókat dobjuk fel díszlécezéssel, így sokkal klasszikusabb lesz az összhatás. A gérbe vágott keskeny díszlécet (barkács áruházakban szálban kapható) fessük/pácoljuk le a kívánt színre, majd szögbelövővel, vagy erős ragasztóval rögzítsük a helyére. Aranyozással, ezüstözéssel még különlegesebb lesz.
Kérje lakberendező segítségét a költséghatékony átalakítási ötletekhez is!

Facebook

Párizsban

Párizsi háztetők romantikája

Facebook

Kerti út 2.

Egy kis csavarral a kerti utat is látványossá tehetjük

Facebook

Festékválasztás

Sokan esnek abba a hibába, hogy a falfesték kiválasztásakor megtetszik nekik valamelyik szín egy nagyon pici minta alapján, majd a kész festés után döbbennek rá, hogy tulajdonképpen nem is ezt akarták.
Falfestéket lehetőség szerint sose válasszunk pusztán egy pár négyzetcentiméteres minta alapján. Főként akkor ne, ha az csak egy nyomtatott színskála és nem a festék felhasználásával készült. A színek nagyban függenek a helyiség megvilágításától, a felület festékbeszívó képességétől, a rétegek számától, a környező színektől, stb. Ha tehetjük, mindig vigyünk haza mintát és a kifestendő helyiségben próbáljuk ki azokat. Várjuk meg, amíg a festék megszárad, hogy a végső árnyalatot lássuk. Amennyiben nem akarjuk magát a falat összekenni, fessünk le nagy fehér kartonlapokat (minimum A3 méret) a festékkel. Ragasszuk fel legalább két falra a szobában. Nézzük meg, hogyan változik a szín a nap folyamán. A reggeli fény kicsit sárgásabb, a déli fény mindig a legerősebb, a kora esti pedig kissé narancssárgás. A tájolás is sokat számít, hiszen ettől függ, hogy a helyiség mikor és mennyi ideig kap napfényt. Az északi fekvés kissé a kék felé, a nyugati pedig kissé a narancs felé tolja majd el a fények hatását. Az árnyékok sötétítik, szürkésebbé teszik a színeket. Mindez kihat arra, hogyan látjuk a falfesték színét. Tehát fontos, hogy ne az üzletben, lámpák megvilágítása mellett válasszunk színeket.
A legtöbb olyan festékgyártónál, ahol fix színválaszték van, mindegyikből lehet kapni mintadobozt is. Ezzel könnyítik meg a vásárlók számára a biztos választást. Csekély összegért kikerülhetünk egy nagyobb hibát, amit idő, munka és pénz helyrehozni.
NCS, RAL, Pantone, stb. színskálák alapján a legtöbb nagy festéküzletben és barkácsáruházban bármilyen színt percek alatt kikevernek nekünk. Kérjük a lehető legkisebb mennyiséget (általában 1 liter), ami bőven elegendő arra, hogy otthon kipróbáljuk az áhított színt. Így meggyőződhetünk róla, hogy a nyomtatott minta hűen tükrözte-e a színről alkotott elképzelésünket és valóban erre a hatásra törekedtünk-e.
Kérje lakberendező-színtanácsadó segítségét a falfesték kiválasztásához, hiszen ő profi a színek összehangolásában.

Facebook

Hotel Sacher

A bécsi Hotel Sacher a vendég szemével (2010)

Facebook

DIY függesztékek

Kis fantáziával a háztartásban található felesleges tárgyakból csodás lámpákat készíthetünk

Facebook

Radiátorokhoz

A nem igazán szép és főként a nem túl praktikus helyen lévő radiátorok mindig fejtörést okoznak. Természetesen lecserélhetők más fűtési megoldásra is. Részletek: http://blog.classicinteriors.hu/?p=1168. De ha már ott kell maradniuk, hozzuk ki belőlük a legtöbbet.
Itthon az esetek nagy részében az ablak alatt helyezkedik el a fűtőtest. Különösen kis lakásokban merülhet fel az igény ennek a területnek a hasznosítására is. Egy egyszerű konzolasztal azonnali megoldást hoz. Toljuk a radiátor fölé, így hasznos lerakóhely lesz belőle. Ezzel a módszerrel a teljes fűtőtest szabadon marad. A fűtési szezonban figyeljünk rá, hogy csak olyan tárgyakat tegyünk oda, melyek bírják a meleget.
Egybefüggő, egyedileg gyártott szekrények – beépítve az ablakos fal teljes szélességében – adott elemei tartalmazhatják a radiátort. Ezeket sűrűn perforált ajtókkal lássuk el, hogy a hő szabadon áramolhasson. Ha a többi elem is ugyanilyen mintájú, de csak részben bemart ajtókat kap, még tökéletesebb az összhang.
Szereljünk fel egy lebegő polcot a radiátor és az ablakpárkány közé. De a fűtőtest két oldalán, a falra rögzített konzolokra is tehetjük magát a polcot. Ez megoldást nyújt a túl keskeny ablakpárkány kihasználására is, pl. cserepes virágoknak.
Ha a radiátorok cseréje mindenképpen szükséges, alacsony, de hosszabb fűtőtesteket választva lehetőségünk nyílik ülőpad létrehozására, ami hasznos része például egy étkezősaroknak, vagy olvasó kuckónak.
Amennyiben építés nélkül, egyszerűen csak szeretnénk „eltűntetni” a radiátort, nyugodtan fessük le megfelelő, hőálló festékkel a fal, vagy a bútorok színére.
Ha valaki olyan szerencsés, hogy jó állapotú, régi öntöttvas radiátora van, ne cserélje le modern lapradiátorra, mivel az öntöttvas sokkal intenzívebben adja le a meleget. Újra kaphatók a forgalmazóknál öntöttvas radiátorok, melyek rengeteg színben rendelhetők, így az igazi klasszikus stílushoz ebben sem kell kompromisszumot kötni.
A konvektorokra a fentiek nem vonatkoznak a nyílt láng miatt! Kérje lakberendező segítségét a tervezéshez.

Facebook

Parti dekor

Saját kezűleg elkészíthető dekorációs ötletek születésnapi/névnapi partikhoz

Facebook

Kék a konyhában

A kék nem tartozik az ételszínek közé, ezért a konyhában visszafogottan használjuk

Facebook