Tömeggyártású bútor egyedivé tétele

A lakásfelújítók, új házat berendező tulajdonosok nem mindig engedhetik meg maguknak az egyedi, stílusra szabottan készült bútorokat. Meg kell elégedniük a nagyobb áruházakban kapható, sok esetben lapra szerelt termékekkel. Azonban kis fantáziával és kézügyességgel ezekből is lehet egyedinek tűnő darabokat varázsolni, melyek otthonuk díszei lehetnek.
Az egyik legegyszerűbb megoldás a fogantyúk cseréje a fiókos, ajtós szekrényeken. A kétfuratos fogantyúk mindig szabvány furattávolsággal készülnek (a legkisebb 64 mm). Ha nem tetszik a bútorhoz járó elem, vásároljunk olyat, mely jobban megfelel az ízlésünknek és egyszerűen csak csavarozzuk fel a régi helyére. A gombfogantyú helyett feltehetünk kétfuratos változatot is, csak pár plusz lyukat kell készítenünk hozzá.
Bármilyen felületű bútort le lehet festeni megfelelő alapozók és festékek segítségével. Némi előkészületet igényel a művelet: a bútor alá tegyünk kartonpapírt, vagy régi lepedőt, melyet utána kidobhatunk. A festeni nem kívánt részeket maszkoljuk ki erre való ragasztószalaggal. A festést mindig jól szellőző helyiségben végezzük. Az alapozón kívül általában két réteget kell felvinni, majd a legfelső, védő réteget, ami lehet lakk és viasz is.
A kárpitozott bútoroknál már szakember segítsége is szükségessé válhat. Egy szék ülőkéjét legtöbbször könnyű eltávolítani a vázról. Kedvenc textilünk és egy erre való tűzőgép segítségével magunk is boldogulunk az áthúzással. Kanapé, vagy fotel esetén kalkuláció kérdése, hogy olcsóbb-e áthúzatni (munka+anyag költség), vagy célszerű inkább egy egyedi darabra költeni. Ha gombozott támlájú a bútor, a gombok kicseréltetése más színűre elegendő változást jelent és a költsége is viszonylag csekély. A kanapéhoz járó standard díszpárnákat könnyű és pénztárca kímélő megoldás lecserélni, akár saját készítésű darabokra is. Ötletek itt: http://blog.classicinteriors.hu/?p=4541.
Maradék tapéta segítségével a szekrények könnyen átváltoztathatók. Akár a belsejébe, akár az ajtókra/fiókokra ragasztjuk fel, látványos lesz az eredmény. Asztallapot is felújíthatunk vele – tegyünk rá egy üveglapot védelemként. Üvegezett ajtóknál az üveg mögé, de akár annak helyére is tehetünk dekoratív textilt, ami teljesen megváltoztatja majd a bútor hangulatát.
Ha a lapra szerelt szekrényekből amúgy is több darabra lenne szükségünk, vásároljunk különböző színűeket, majd összekeverve állítsuk őket össze, például cseréljük meg az ajtókat, vagy fiókokat. Gyerekszobában különösen játékos látvány érhető így el.
A teljesen sima, egyszerű ajtókat dobjuk fel díszlécezéssel, így sokkal klasszikusabb lesz az összhatás. A gérbe vágott keskeny díszlécet (barkács áruházakban szálban kapható) fessük/pácoljuk le a kívánt színre, majd szögbelövővel, vagy erős ragasztóval rögzítsük a helyére. Aranyozással, ezüstözéssel még különlegesebb lesz.
Kérje lakberendező segítségét a költséghatékony átalakítási ötletekhez is!

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük