Arhívum | szeptember 2017

Napórák

Jellegzetes klasszikus kerti dekorációs elem a napóra

Facebook

Saját munka 14.

Pályázatra terveztem: 56 nm-es tetőtéri lakás fiatal házaspár és 5 éves kislányuk számára
További képek itt: https://classicinteriors.hu/hu/referenciak/20-referencia/53-referencia12

Facebook

Ablakok takarása

Családi házas övezetben gyakori probléma, hogy a konyha, vagy a fürdőszoba ablaka a szomszéd ház kertje felé néz, így könnyen beláthatnak kívülről. Lássunk néhány ötletet, hogyan tarthatjuk távol a kíváncsi tekinteteket magánéletünktől.
Kézenfekvő megoldás a függöny. Vizes helyiségben, általában kicsi ablakra ez nem biztos, hogy ennyire egyszerű. A vitrázsfüggöny csak az ablak alsó felét takarja. Állva kilátunk felette, de az élettérbe már nem enged kívülről bepillantást. Nem sötétíti el a helyiséget és nagyon sokféle anyagból kivitelezhető (csipke, fényáteresztő textil, antik konyharuha, zsákvászon, stb.). Vitrázsrúd segítségével fúrás nélkül is rögzíthetjük az ablak keretéhez.
A pliszé roló sokféle textillel rendelhető, nagy minta és színválasztékban, akár sötétítő funkcióval is. Előnye, hogy mindkét irányban eltolható, ezért szabadon választhatunk, hogy az ablak mekkora részét takarja. Ha nincs rá szükség, egyszerűen feltoljuk, mint egy átlagos rolót.
Az ablakfólia jó választás, ha nem szeretnénk textilt a helyiségbe. Öntapadós, ezért könnyű felhelyezni. Készen kapható és egyedi mintával rendelhető változatai is vannak. Hátránya, hogy a kilátást is gátolja. Ez is alkalmazható csak az ablak alsó részén, így a vitrázsfüggönyhöz hasonlóan kilátunk felette. Üvegfesték és csipkeszerű stencil segítségével saját kezűleg is festhetünk mintát az alsó üvegtáblákra.
Különleges megoldás a könnyű, fém lánc felrakása függöny helyett. A karnis kis akasztóiba a függöny csipeszek helyet a láncok szemeit akasztjuk bele. Könnyen méretre vágatható, ha előre lemérjük, milyen hosszúakra van szükség az ablak takarásához. A fényt átengedi majd, a kilátást pedig korlátozottan gátolja (sűrűségtől is függ). Vitrázsrúdra is ráhúzhatók kisebb gyűrűk segítségével. Általában térelválasztáshoz használják, de ablakhoz is tökéletes. Fém helyett üveggyöngy füzért, esetleg kristályokat is választhatunk.
A belső spaletta ötletes és egyedi válasz a problémára. Amikor nincs szükség takarásra, egyszerűen csak nyitva hagyjuk. A külső spalettával ellentétben nem kell kinyitni hozzá az ablakot, ami különösen télen lehet fontos szempont. Ez is takarhatja csak az ablak alsó felét, így csukott állapotban is elegendő fény jut a helyiségbe.
Kérje lakberendező segítségét a hasonló problémák megoldásához.

Facebook

Őszi piknik

Készüljünk egy szép őszi piknikre meleg takarókkal, szezonális gyümölcsökkel és forró teával

Facebook

Tükörrel borítva

Amikor a tükör nem a falon van: különleges, elegáns, fénnyel teli

Facebook

Franciaerkély

A franciaerkély egy olyan plusz része a lakásnak, amit nehéz jól kihasználni. Még kilépni sem nagyon lehet rá, tulajdonképpen csak egy erkély korlát az ajtó (franciaablak) előtt.
Egyszerű megoldás cserepes virágokkal és balkonládákkal felöltöztetni ezt a részt, hogy meglegyen a kert illúziója. Ezt kibővíthetjük még egy, az ablak köré, a külső falra felerősített fa ráccsal. A kúszónövények szeretni fogják. Ezzel bekeretezzük az ablakot és még több zöldet csempészünk a látványba. A földre állított cserepeknél figyelni kell azok méretére, hogy be lehessen csukni tőlük az ablakot. Sokszor erre a kis helyre is csak egy méretre gyártott láda fér el.
Ha szép az idő, kényelmes olvasó sarkot is létrehozhatunk itt, a nyitott ablak mellett. Csak dobjunk le egy kényelmes párnát a földre, egy másikat támasszunk a keretnek. Hűvösebb napokon egészítsük ki ezt egy takaróval és egy csésze forró teával. Félig a szabadban, mégis kényelmesen tudunk belemélyedni kedvenc könyvünkbe.
Az otthoni munkát is kellemesebbé tehetjük azzal, ha egy kisebb asztalt és egy széket állítunk a nyitott ablak elé. Laptop használatához elegendő helyet nyerünk, miközben élvezhetjük a kilátást is.
Reggeli a szabadban. Legalábbis majdnem. Korlátra akasztható tálca és két szék segítségével romantikus reggeli kávézási helyszínt varázsolhatunk. Ne felejtsük el a ládákba ültetett virágokat sem.
Kérje lakberendező segítségét a hasonlóan problémás helyek jó kihasználásához!

Facebook

Őszi teríték

Az évszakhoz illő terítékkel az étkezések is kellemes őszi hangulatban zajlanak

Facebook

Függesztékek

Csodás metszett üveg függesztékek, melyek tökéletesen illenek egy klasszikus enteriőrbe

Facebook

Szecesszió

A szecesszió (jelentése kivonulás) a XIX-XX. század fordulójának művészeti irányzata volt. Franciaországba Art Nouveau, az USA-ban Tiffany Style, Olaszországban Stile Floreale, Németországban Jugendstil, Spanyolországban Modernismo, Angliában pedig eleinte Modern Style, később ott is Art Nouveau volt a stílus neve. Szecessziónak hazánkban és Ausztriában hívták. Jellemző jegyei az organikus formák, növényi és állati motívumok, asszimetria, sokszínűség és kanyargós formák. Bőven bánt a dekorációs elemekkel, és az élet minden területére kihatott, nem csak a művészetekre. A tartalom és a forma közeledését hozta magával, azaz a funkcióból indulva alakították ki a formát.
Az iparművészeti ágak szorosan együttműködtek az építészettel és a belsőépítészettel. Az üvegművesség az ajtók, ablakok díszítésében, használati tárgyak (pl. lámpák, vázák) készítésében járult hozzá a lakberendezéshez. Kiemelkedő képviselője például L.C. Tiffany és R. Lalique. A textilművesek kárpitanyagokat és tapétákat terveztek, készítettek (pl.: W. Morris). A kerámiakészítés területén Zsolnay megalkotta az eozin mázat. Nem csak beltérben, de a házak külső díszítésére is elkezdték használni a kerámiát (pl.: Budapesti Iparművészeti Múzeum). Az ötvösművészek az ékszerek mellett bútorvereteket és dísztárgyakat is készítettek. A festők elvonultak a város zajától, művésztelepeket hoztak létre, ott alkottak (pl.: E. Munch, A. Mucha). Az építészetben megjelent a vasbeton. Az egyedi belső terek kerültek előtérbe. A fémművesség a középületeken is megjelent (pl.: H. Guimard párizsi metrókijárata).
Néhány eredeti bútordarabhoz, kiegészítőhöz még napjainkban is hozzá lehet jutni. A Tiffany lámpákat például még mindig gyártják.
Kérje lakberendező segítségét a szecessziós stílusú otthon kialakításához.

Facebook

Színpárok 28.

Színpárok: pink-piros

Facebook