Ablakok takarása

Családi házas övezetben gyakori probléma, hogy a konyha, vagy a fürdőszoba ablaka a szomszéd ház kertje felé néz, így könnyen beláthatnak kívülről. Lássunk néhány ötletet, hogyan tarthatjuk távol a kíváncsi tekinteteket magánéletünktől.
Kézenfekvő megoldás a függöny. Vizes helyiségben, általában kicsi ablakra ez nem biztos, hogy ennyire egyszerű. A vitrázsfüggöny csak az ablak alsó felét takarja. Állva kilátunk felette, de az élettérbe már nem enged kívülről bepillantást. Nem sötétíti el a helyiséget és nagyon sokféle anyagból kivitelezhető (csipke, fényáteresztő textil, antik konyharuha, zsákvászon, stb.). Vitrázsrúd segítségével fúrás nélkül is rögzíthetjük az ablak keretéhez.
A pliszé roló sokféle textillel rendelhető, nagy minta és színválasztékban, akár sötétítő funkcióval is. Előnye, hogy mindkét irányban eltolható, ezért szabadon választhatunk, hogy az ablak mekkora részét takarja. Ha nincs rá szükség, egyszerűen feltoljuk, mint egy átlagos rolót.
Az ablakfólia jó választás, ha nem szeretnénk textilt a helyiségbe. Öntapadós, ezért könnyű felhelyezni. Készen kapható és egyedi mintával rendelhető változatai is vannak. Hátránya, hogy a kilátást is gátolja. Ez is alkalmazható csak az ablak alsó részén, így a vitrázsfüggönyhöz hasonlóan kilátunk felette. Üvegfesték és csipkeszerű stencil segítségével saját kezűleg is festhetünk mintát az alsó üvegtáblákra.
Különleges megoldás a könnyű, fém lánc felrakása függöny helyett. A karnis kis akasztóiba a függöny csipeszek helyet a láncok szemeit akasztjuk bele. Könnyen méretre vágatható, ha előre lemérjük, milyen hosszúakra van szükség az ablak takarásához. A fényt átengedi majd, a kilátást pedig korlátozottan gátolja (sűrűségtől is függ). Vitrázsrúdra is ráhúzhatók kisebb gyűrűk segítségével. Általában térelválasztáshoz használják, de ablakhoz is tökéletes. Fém helyett üveggyöngy füzért, esetleg kristályokat is választhatunk.
A belső spaletta ötletes és egyedi válasz a problémára. Amikor nincs szükség takarásra, egyszerűen csak nyitva hagyjuk. A külső spalettával ellentétben nem kell kinyitni hozzá az ablakot, ami különösen télen lehet fontos szempont. Ez is takarhatja csak az ablak alsó felét, így csukott állapotban is elegendő fény jut a helyiségbe.
Kérje lakberendező segítségét a hasonló problémák megoldásához.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük