Arhívum | április 2016

Anyák napjára

Saját kezűleg elkészíthető anyák napi dekorációs ötletek

Facebook

Garnitúrák helyett

A hálószoba és a nappali bútorozásakor automatikusan felvetődik a garnitúra kérdése. Minden nagyobb bútorgyártó cégnél kapható egy-egy családból szinte az egész lakást lefedő bútorkészlet, azonos színnel, mintázattal, kárpittal. Ez biztonságos választást jelent az egységes látvány eléréséhez. Azonban merjünk kockáztatni és a tökéletesen passzoló darabok helyett válogassunk egymást kiegészítő és egymáshoz illő bútorokat. A klasszikus stílus ettől még nem veszik el!
A nappaliban a szekrények és asztalok tartoznak egy csoportba, a kárpitos bútorok (kanapé, fotel, puff) pedig egy másikba, általában ezek együtt alkotják a berendezést. Legyen változatosabb a textúra, ha a színek hasonlóak. Például egy bézs szövettel bevont kanapé mellé remekül illik egy pár barna bőr fotel. A fából készült sötét szekrényeket jól kiegészíti egy fekete fémből készült asztalka. Ha megtartunk minden ülőbútort szövettel bevontnak, legyen különböző, de egymás mellett kellemes összhangot adó színe a kanapénak és a foteleknek. Erre elegáns megoldás az inverz kárpitozás: a bútor vonalait emeljük ki egy elütő színű díszszegéssel. Ennek színét kapja a másik bútor, ahol a szegés az első alapszíne lesz.
A hálószobában sem kell feltétlenül megegyeznie a bútorok anyagának és színének. A fából készült ágy mellé állíthatunk például tükörrel borított éjjeliszekrényt, sőt, akár két teljesen különböző éjjeliszekrényt is a két oldalra. Az a fontos, hogy kiegészítsék egymást. A fésülködőasztalhoz kerülhet teljesen elütő színű szék, vagy ülőke. A gardróbszekrényt tervezhetjük a falhoz hasonló, vagy azzal azonos színűre, így beleolvad, ezzel egy karakteres ágy a középpontba kerülhet.
Ugyanezt az elvet alkalmazhatjuk az ebédlőasztal és a hozzá tartozó székek esetén is.
A fentiek lehetőséget nyújtanak a szeretteinktől örökölt, vagy a bolhapiacon vásárolt bútorok felhasználására is. A különböző anyagok, színek, textúrák izgalmas és egyedi látványt alkotnak. Kérje lakberendező segítségét a tökéletes összhang megteremtéséhez!

Facebook

Vas lépcsők

A kültéri vas lépcsők bája. Feketében a legszebb?

Facebook

Színpárok 14.

Színpárok: barna-lila

Facebook

Mediterrán stílus

A mediterrán stílus töretlen népszerűségnek örvend hazánkban. Erről általában Olaszország, azon belül is Toscana jut először az emberek eszébe. A főbb jegyek ugyan eltérhetnek a régió országaiban, mégis egy egységes kép él az enteriőrökről a köztudatban. A stílus maga kissé rusztikus és vidékies, melegséget sugárzó összhatással.
A színek az igazán meghatározók a kialakításkor. A meleg földszínek adják a paletta nagy részét: terrakotta, narancssárgák, különféle barnák, napsárga, tompa piros és bordó. Kiegészítőként megjelenik a piszkos fehér, a visszafogottabb türkiz, a fekete és a sötétzöld. Az anyagok közül válasszuk az égetett agyagot, mázas kerámiákat, fekete kovácsoltvasat, természetes köveket, meleg barna faanyagokat.
A padló általában mázas csempével, vagy természetes kővel burkolt. A meleg klíma alatt jóleső hűvösséget biztosít a ház belsejében. Nálunk ez télen nem túl komfortos, de megoldást kínál rá több kisebb, a stílushoz illő, szövött szőnyeg leterítése, ha hűvösebbre fordul az idő.
A falak legtöbbször vakoltak és festettek. A foltos, napszítta hatású, akár velencei vakolatú vastag falak szintén sokat segítenek a nyári forróság kívül tartásában. A nyílászárók fából készülnek. A zsalugáter nem csak funkcionális kiegészítő, hanem dekoratív látványt is nyújt. A függönyök könnyűek, beengedik a lágy szellőt, de kívül tartják a rovarok nagy részét. A tetőcserepek harmonizálnak az egész házzal. Télen ott is szükség van kandallóra.
A kert kiegészíti a látványt. Az étkezés általában a szabadban zajlik, lugasok vagy fák árnyékában. A vizes elemek (tó, csobogó, szökőkút) elviselhetőbbé teszik a meleget.
Népszerűsége miatt nálunk is rengeteg, a stílushoz illő termék kapható: burkolatok, készre kevert falfestékek, dekorációs kiegészítők, textilek, bútorok. Kérje lakberendező segítségét mediterrán stílusú otthona létrehozásához!

Facebook

Vitrázsfüggöny

A tradicionális vitrázsfüggöny újragondolva

Facebook

Festékpaletta 5.

Növények életteli zöldjei csokorba szedve

Facebook

A bejárat

A vendégfogadás már a házunk bejáratánál elkezdődik, nem csak akkor, amikor az emberek belépnek otthonunkba. Éppen ezért fontos, hogy a bejárat környezete és az odavezető út is szép, hívogató és tiszta legyen.
A bejárati ajtó legyen dekoratív! Ha élénk színűre festjük kiváló fókuszpont lehet. Törekedjünk a hibátlan kinézetre: a lepattogzott festék, alig működő kilincs, koszos üvegablak nem vonzó látvány. Természetesen a vintage, rusztikus és vidéki stílusok kivételek, ezekhez jól illik a kissé kopottas faajtó.
A lábtörlő is fontos részét képezi az összhatásnak, ne hanyagoljuk el. Legyen ez is dekoratív, színben illeszkedő és nem szakadt, vagy rongyos. Időnként ezt is tisztítsuk ki.
A házhoz vezető utat és lépcsőt rendszeresen takarítsuk. Az utóbbinál ügyeljünk a biztonságra is: a fokok legyenek épek, ne mozogjanak, ahogy a korlát sem, valamint nedves időben se váljanak csúszóssá.
A szimmetria mindig beválik, ezzel a trükkel nagyon egyszerű vonzó látványt elérni. A bejárati ajtó a középpont. A cél, hogy mindkét oldalát azonos módon dekoráljuk. Ez még akkor is célravezető, ha a bejárat nem szemben helyezkedik el az odavezető úttal, hanem el kell fordulni a belépéshez. Legegyszerűbb megoldás, ha valamilyen cserepes növényt teszünk az ajtó két oldalára. Ennek a párosnak a stílusa illeszkedjen a ház stílusához. Körültekintő színválasztással kiegészíthetjük a már meglévő adottságokat.
Egy ötletes házszámmal is különlegessé tehetjük a megjelenést. Ha van hely az ajtó közelében, kialakíthatunk egy kicsi leülős részt is. Az évszakonkénti dekorációval pedig biztos a siker.
A megfelelő világítás is fontos! Ne csak az ajtó előtti területet, hanem az utat és a lépcsőt is világítsuk ki a balesetek elkerülése végett. A mozgásérzékelős világítás talán a legjobb megoldás erre.
Kérje lakberendező segítségét az elegáns és hívogató kültér kialakításához!

Facebook

Variációk 6.

Variációk egy témára: repülés

Facebook

Cipőtálca

A fagyok elmúltak, a tavaszi esőzések nyomában a föld sáros lesz, a városban is vizes az utca. Mindez természetesen a csizmáinkon, cipőinken is meglátszik: a koszt bevisszük a verandára, előszobába. Kevesen tehetik meg, hogy kialakítanak egy úgynevezett sárszobát, ahol minden sáros holmit ott hagyhatnak és nem számít, koszos lesz-e a padló. Ahol nincs zárt folyosó, vagy kicsi az előszoba ez nagyobb problémát jelent.
Az általános megoldás egy plusz lábtörlő az előtérben, amire a cipőket helyezik. Ennek hátránya, hogy az nagyon hamar elkoszolódik, amennyiben pedig gumiból van, a sáros víz megáll a felületén és naponta le kell tisztítani.
Erre kínál megoldást a cipőtartó tálca, ami boltban is kapható, de magunk is elkészíthetjük, hogy egyedi és az enteriőrbe illeszkedő legyen. Nem kell hozzá más, csak egy magasabb peremű tálca. Ez lehet fém, műanyag, fa (lécekből könnyű saját kezűleg készíteni egyet), a stílustól függően. Ha csak egyszerűen beletennénk a cipőket, azok a koszos vízben állnának. Ezért töltsük meg a tálcát olyan anyaggal, amin keresztül le tud folyni a víz a tálca aljára, így a lábbelik talpa ki tud száradni. Ez lehet például apró folyami kavics, fehér murva, nagyobb díszkavicsok (fekete, fehér, szürke), de akár üvegből készült dekor kavics is. Ezeket néhány hetente át is tudjuk mosni.
Dekoratív, ám kevésbé tartós megoldás a parafa dugó. Helyezzük őket szorosan egymás mellé. A tetejüket és alsó felületüket lelakkozva megnövelhetjük az élettartamukat. Tehetünk a tálcába kültéren használatos műanyag vagy fém rácsot is. A lyukakat ez esetben is megtölthetjük apró kaviccsal, így stabilabb is lesz, vagy letakarhatjuk olyan műfűvel, ami vízáteresztő. Pár erős sörtéjű, nyél nélküli háztartási kefe, sörtével felfelé elhelyezve, látványos és praktikus is.
Kreatívabb megoldás, ha tálca helyett újra hasznosítunk erre alkalmas tárgyakat: például egy fiókot, régi szerszámosládát a fedele nélkül, kisebb bőröndöt, stb. Lényeges a szélesség, hogy a legnagyobb cipő/csizma is kényelmesen elférjen benne. Kerekeket, vagy lábakat is szerelhetünk ezek aljára az érdekesebb összhatás kedvéért.
Kérje lakberendező segítségét az apróbb problémák ötletes és stílusos megoldásához is!

Facebook