Mediterrán stílus

A mediterrán stílus töretlen népszerűségnek örvend hazánkban. Erről általában Olaszország, azon belül is Toscana jut először az emberek eszébe. A főbb jegyek ugyan eltérhetnek a régió országaiban, mégis egy egységes kép él az enteriőrökről a köztudatban. A stílus maga kissé rusztikus és vidékies, melegséget sugárzó összhatással.
A színek az igazán meghatározók a kialakításkor. A meleg földszínek adják a paletta nagy részét: terrakotta, narancssárgák, különféle barnák, napsárga, tompa piros és bordó. Kiegészítőként megjelenik a piszkos fehér, a visszafogottabb türkiz, a fekete és a sötétzöld. Az anyagok közül válasszuk az égetett agyagot, mázas kerámiákat, fekete kovácsoltvasat, természetes köveket, meleg barna faanyagokat.
A padló általában mázas csempével, vagy természetes kővel burkolt. A meleg klíma alatt jóleső hűvösséget biztosít a ház belsejében. Nálunk ez télen nem túl komfortos, de megoldást kínál rá több kisebb, a stílushoz illő, szövött szőnyeg leterítése, ha hűvösebbre fordul az idő.
A falak legtöbbször vakoltak és festettek. A foltos, napszítta hatású, akár velencei vakolatú vastag falak szintén sokat segítenek a nyári forróság kívül tartásában. A nyílászárók fából készülnek. A zsalugáter nem csak funkcionális kiegészítő, hanem dekoratív látványt is nyújt. A függönyök könnyűek, beengedik a lágy szellőt, de kívül tartják a rovarok nagy részét. A tetőcserepek harmonizálnak az egész házzal. Télen ott is szükség van kandallóra.
A kert kiegészíti a látványt. Az étkezés általában a szabadban zajlik, lugasok vagy fák árnyékában. A vizes elemek (tó, csobogó, szökőkút) elviselhetőbbé teszik a meleget.
Népszerűsége miatt nálunk is rengeteg, a stílushoz illő termék kapható: burkolatok, készre kevert falfestékek, dekorációs kiegészítők, textilek, bútorok. Kérje lakberendező segítségét mediterrán stílusú otthona létrehozásához!

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük