Archívum

Alpesi házak

Télen-nyáron bájos, tipikus alpesi házak

Színes ablakok

Legyünk merészek: a szokványos fehér, barna, antracit helyett válasszunk színes ablakkereteket kívülre is

Színes tetők

Amikor nem a ház fala, hanem a tető kap merészebb színt

Provence-i stílus

A provence-i stílus már hosszú évek óta töretlen népszerűségnek örvend világszerte. Talán az fogja meg leginkább az embereket benne, hogy teljes nyugalmat áraszt.
A francia vidéki stílus esszenciáját foglalja magában. A házak általában terméskőből épültek, vakolatlan falaikkal a táj szerves részeivé váltak. Az ablakokon zsalugáterek vannak, hiszen az erős napsütéstől védeni kell a belső tereket. Ez szükségtelenné teszi a nehéz drapériákat és függönyöket, az ablakokra általában csak pamutból készült fényáteresztő függöny kerül. A földszinten ablakok helyett gyakran francia ajtók vannak. A terasz kinti szobaként funkcionál. Mivel itt kedvezően meleg az éghajlat, az étkezések nagy része is itt zajlik. Egy pergola vagy nagyobb fa árnyékában helyezik el az asztalt.
A házat a vastag falak megvédik a túlzott felmelegedéstől. A nyílászárókat nyitva hagyják, így a hűs szellő át tudja járni a belső szobákat is. A falak világosra vannak festve. A közösségi terekben és fürdőszobákban a padló terrakotta vagy kő burkolatú, a hálószobákban pedig öreg fapadló van. A fából készült bútorok és a régi berendezési tárgyak kopott eleganciája adja meg a hangulatot. Fontos tény, hogy ezek mind eredeti, generációkat kiszolgált darabok, azaz nem újonnan lefestett, majd visszakoptatott technikával készültek. A családban öröklődnek vagy a bolhapiacról kerülnek ide. Alapos tisztítás után már mehetnek is a helyükre. A kovácsoltvas kiegészítők, kisbútorok is gyakoriak. Ezek sokszor világos színűek (törtfehér, krémszín, zöld). A konyhában a tálalószekrény, a hatalmas tömörfa asztal és a kőből készült kandalló a legjellemzőbb berendezési elem. Az egész házban minden kézzel készült, természetes, helyi alapanyagokból. A natúr színek uralmát visszafogott árnyalatok törik meg (kékek, zöldek, rózsaszínek, lilák). A dekorációban is a természet nyilvánul meg. A virágok közül a levendula vezeti a sort, de a mezei virágok is kedvelt díszítő elemek.
Kérje lakberendező segítségét a provence-i hangulat megteremtéséhez otthonában.

Szélkakas

Napjaink szeszélyes időjárásához is jól jöhet egy régimódi szélkakas

Hátsó terasz

Ha van helyünk és lehetőségünk egy látványos hátsó terasz kialakítására

Háznév

Kedves dolog nevet adni házunknak

Sárszoba

Sok országban a kertes házaknál megszokott helyiség az úgynevezett sárszoba (mudroom). Hasznos terület, ami segít elkülöníteni a ház belső tereit a kültéri szennyeződésektől.
A sárszoba a ház hátsó kijáratánál kap helyet. Olyan életvitelnél célszerű a kialakítása, melyben fontos szerepet kap például az intenzív kerti munka, állatgondozás, séta a szomszédos földeken vagy erdőkben.
Mivel éppen arra szolgál, hogy a kosztól, sártól itt szabaduljunk meg, fontos, hogy könnyen tisztítható legyen. A padló hidegburkolatú: kerámialappal, téglával vagy természetes kővel fedik. A falakat parapet magasságig szintén burkolják, de legalább lemosható falfestékkel festik le.
Van itt elegendő tárolóhely (akasztók, polcok, fakkok) a levetett koszos ruháknak, csizmáknak, esernyőknek stb. Általában egy nagy mosogatóval is felszerelt, ahol nem csak kezet tudunk mosni, de akár a frissen szedett virágcsokrot is elrendezhetjük. Kutyatartóknál gyakori, hogy ez egy épített mosó medence, ahol a kedvencüket is meg tudják fürdetni a kiadós séta után, mielőtt velük együtt bemegy a házba.
Kezeljük valódi szobaként. Legyen ablaka és megfelelő mesterséges megvilágítás is. Ne hanyagoljuk el a berendezését, a dizájnt, szervesen csatlakozzon a ház többi részéhez.
Ha nincs elegendő helyünk külön sárszobához, össze lehet kapcsolni más helyiséggel. Lehet például a mosókonyha hátsó része. Ha csak egy bejárata van a háznak, az előszoba előtti szélfogó szolgálhat erre a célra. Ha a garázsból is be lehet menni a házba, akkor ott is kialakíthatunk egy külön kis sarkot.
Kérje lakberendező segítségét vidéki házának kialakításához is.

Előtetők

Dekoratív előtetők, hogy ne ázzunk meg, amíg nyitjuk-zárjuk a bejárati ajtót

Tetőformák

Családi ház építésekor rengeteg dolgot el kell eldönteni már akkor, amikor az építésznek elmondjuk, milyen stílusú otthont szeretnénk. Ezek közül az egyik a tetőszerkezet, melynek illeszkednie kell a majdani épület stílusához. Sok típus közül választhatunk és nem árt tudni, melyiknek mi a pontos megnevezése és jellemzője.
Nyeregtető: két azonos hajlású, összemetsződő tetősík és két oromfal (vagy tűzfal) által határolt derékszögű négyszög alaprajzú tető
Kontytető: négy azonos hajlású, összemetsződő tetősíkkal és gerinccel határolt tető
Manzárdtető (francia tető): tört tetősíkokkal vagy tört és íves tetőfelületekkel képzett nyereg, vagy kontytető
Sátortető: több (általában azonos hajlású) tetősíknak tetőcsúcsban való összemetsződésével képzett négyzet alaprajzú tető
Kupolatető: sokszög vagy kör alaprajzú, íves, esetleg tagolt, sátorszerű tető
Ezeken kívül számos más variáció létezik még, de a fentiek biztosan illeszkednek a klasszikus stílusú épületekhez.
A lakberendezőt érdemes már a kezdeti fázisban bevonni, hogy az építésszel együttműködve a legjobb otthont hozhassák létre a megrendelő számára.