Archívum

Sárszoba

Sok országban a kertes házaknál megszokott helyiség az úgynevezett sárszoba (mudroom). Hasznos terület, ami segít elkülöníteni a ház belső tereit a kültéri szennyeződésektől.
A sárszoba a ház hátsó kijáratánál kap helyet. Olyan életvitelnél célszerű a kialakítása, melyben fontos szerepet kap például az intenzív kerti munka, állatgondozás, séta a szomszédos földeken vagy erdőkben.
Mivel éppen arra szolgál, hogy a kosztól, sártól itt szabaduljunk meg, fontos, hogy könnyen tisztítható legyen. A padló hidegburkolatú: kerámialappal, téglával vagy természetes kővel fedik. A falakat parapet magasságig szintén burkolják, de legalább lemosható falfestékkel festik le.
Van itt elegendő tárolóhely (akasztók, polcok, fakkok) a levetett koszos ruháknak, csizmáknak, esernyőknek stb. Általában egy nagy mosogatóval is felszerelt, ahol nem csak kezet tudunk mosni, de akár a frissen szedett virágcsokrot is elrendezhetjük. Kutyatartóknál gyakori, hogy ez egy épített mosó medence, ahol a kedvencüket is meg tudják fürdetni a kiadós séta után, mielőtt velük együtt bemegy a házba.
Kezeljük valódi szobaként. Legyen ablaka és megfelelő mesterséges megvilágítás is. Ne hanyagoljuk el a berendezését, a dizájnt, szervesen csatlakozzon a ház többi részéhez.
Ha nincs elegendő helyünk külön sárszobához, össze lehet kapcsolni más helyiséggel. Lehet például a mosókonyha hátsó része. Ha csak egy bejárata van a háznak, az előszoba előtti szélfogó szolgálhat erre a célra. Ha a garázsból is be lehet menni a házba, akkor ott is kialakíthatunk egy külön kis sarkot.
Kérje lakberendező segítségét vidéki házának kialakításához is.

Előtetők

Dekoratív előtetők, hogy ne ázzunk meg, amíg nyitjuk-zárjuk a bejárati ajtót

Tetőformák

Családi ház építésekor rengeteg dolgot el kell eldönteni már akkor, amikor az építésznek elmondjuk, milyen stílusú otthont szeretnénk. Ezek közül az egyik a tetőszerkezet, melynek illeszkednie kell a majdani épület stílusához. Sok típus közül választhatunk és nem árt tudni, melyiknek mi a pontos megnevezése és jellemzője.
Nyeregtető: két azonos hajlású, összemetsződő tetősík és két oromfal (vagy tűzfal) által határolt derékszögű négyszög alaprajzú tető
Kontytető: négy azonos hajlású, összemetsződő tetősíkkal és gerinccel határolt tető
Manzárdtető (francia tető): tört tetősíkokkal vagy tört és íves tetőfelületekkel képzett nyereg, vagy kontytető
Sátortető: több (általában azonos hajlású) tetősíknak tetőcsúcsban való összemetsződésével képzett négyzet alaprajzú tető
Kupolatető: sokszög vagy kör alaprajzú, íves, esetleg tagolt, sátorszerű tető
Ezeken kívül számos más variáció létezik még, de a fentiek biztosan illeszkednek a klasszikus stílusú épületekhez.
A lakberendezőt érdemes már a kezdeti fázisban bevonni, hogy az építésszel együttműködve a legjobb otthont hozhassák létre a megrendelő számára.

Reneszánsz házak

Jellegzetes reneszánsz kori házak (francia, angol, itáliai)

Esőlánc

Az esővíz levezetéséhez használjunk dekoratív esőláncot, ha nem akarjuk a kiugró tető látványát levezető ereszcsatornával megtörni

Pajtából

Régi pajtából új otthon – érdemes megmenteni

Kőburkolat kívül

Kőburkolat a ház falán – a kevesebb néha több

Kutyaházak

Klasszikus stílusú kutyaházak a kutya nagy hideg ellen

Emelet elkülönítése

Hogyan szeparáljuk el a ház felső szintjét nyitott lépcső esetén