Archívum

Szélkakas

Napjaink szeszélyes időjárásához is jól jöhet egy régimódi szélkakas

Hátsó terasz

Ha van helyünk és lehetőségünk egy látványos hátsó terasz kialakítására

Háznév

Kedves dolog nevet adni házunknak

Sárszoba

Sok országban a kertes házaknál megszokott helyiség az úgynevezett sárszoba (mudroom). Hasznos terület, ami segít elkülöníteni a ház belső tereit a kültéri szennyeződésektől.
A sárszoba a ház hátsó kijáratánál kap helyet. Olyan életvitelnél célszerű a kialakítása, melyben fontos szerepet kap például az intenzív kerti munka, állatgondozás, séta a szomszédos földeken vagy erdőkben.
Mivel éppen arra szolgál, hogy a kosztól, sártól itt szabaduljunk meg, fontos, hogy könnyen tisztítható legyen. A padló hidegburkolatú: kerámialappal, téglával vagy természetes kővel fedik. A falakat parapet magasságig szintén burkolják, de legalább lemosható falfestékkel festik le.
Van itt elegendő tárolóhely (akasztók, polcok, fakkok) a levetett koszos ruháknak, csizmáknak, esernyőknek stb. Általában egy nagy mosogatóval is felszerelt, ahol nem csak kezet tudunk mosni, de akár a frissen szedett virágcsokrot is elrendezhetjük. Kutyatartóknál gyakori, hogy ez egy épített mosó medence, ahol a kedvencüket is meg tudják fürdetni a kiadós séta után, mielőtt velük együtt bemegy a házba.
Kezeljük valódi szobaként. Legyen ablaka és megfelelő mesterséges megvilágítás is. Ne hanyagoljuk el a berendezését, a dizájnt, szervesen csatlakozzon a ház többi részéhez.
Ha nincs elegendő helyünk külön sárszobához, össze lehet kapcsolni más helyiséggel. Lehet például a mosókonyha hátsó része. Ha csak egy bejárata van a háznak, az előszoba előtti szélfogó szolgálhat erre a célra. Ha a garázsból is be lehet menni a házba, akkor ott is kialakíthatunk egy külön kis sarkot.
Kérje lakberendező segítségét vidéki házának kialakításához is.

Előtetők

Dekoratív előtetők, hogy ne ázzunk meg, amíg nyitjuk-zárjuk a bejárati ajtót

Tetőformák

Családi ház építésekor rengeteg dolgot el kell eldönteni már akkor, amikor az építésznek elmondjuk, milyen stílusú otthont szeretnénk. Ezek közül az egyik a tetőszerkezet, melynek illeszkednie kell a majdani épület stílusához. Sok típus közül választhatunk és nem árt tudni, melyiknek mi a pontos megnevezése és jellemzője.
Nyeregtető: két azonos hajlású, összemetsződő tetősík és két oromfal (vagy tűzfal) által határolt derékszögű négyszög alaprajzú tető
Kontytető: négy azonos hajlású, összemetsződő tetősíkkal és gerinccel határolt tető
Manzárdtető (francia tető): tört tetősíkokkal vagy tört és íves tetőfelületekkel képzett nyereg, vagy kontytető
Sátortető: több (általában azonos hajlású) tetősíknak tetőcsúcsban való összemetsződésével képzett négyzet alaprajzú tető
Kupolatető: sokszög vagy kör alaprajzú, íves, esetleg tagolt, sátorszerű tető
Ezeken kívül számos más variáció létezik még, de a fentiek biztosan illeszkednek a klasszikus stílusú épületekhez.
A lakberendezőt érdemes már a kezdeti fázisban bevonni, hogy az építésszel együttműködve a legjobb otthont hozhassák létre a megrendelő számára.

Reneszánsz házak

Jellegzetes reneszánsz kori házak (francia, angol, itáliai)

Esőlánc

Az esővíz levezetéséhez használjunk dekoratív esőláncot, ha nem akarjuk a kiugró tető látványát levezető ereszcsatornával megtörni

Pajtából

Régi pajtából új otthon – érdemes megmenteni

Kőburkolat kívül

Kőburkolat a ház falán – a kevesebb néha több