Archívum

Mézeskalács ház

Háztervek a Húsvéti Nyúlnak 🙂

Facebook

Kőtojások

Egy kis csillogás és luxus húsvétra is: tojás alakú féldrágakövek

Facebook

Klasszikus húsvét

A klasszikus stílusú otthonok húsvéti dekorálásához megéri antik/vintage darabokat választani a teljes összhang érdekében

Facebook

Húsvét-fa

Új dekorációs ötlet hódít: a karácsonyfa mintájára feldíszített műfenyő Húsvétra

Facebook

Húsvéti teríték

Az ünnephez illő terítékkel az étkezések is kellemes húsvéti hangulatban zajlanak

Facebook

Viktoriánus tojások

Viktoriánus stílusú húsvéti tojások

Facebook

Természetes tojásfestékek

Közeleg a húsvét, hamarosan itt a tojásfestés ideje. A bolti, mesterséges festékek helyett használjunk inkább természetes színezőanyagokat erre a célra. Számos zöldség és gyümölcs tartalmaz könnyen oldódó, intenzív pigmenteket.
Tegyünk egy lábasba vizet és a festéknek használt anyagot. Forraljuk 30 percig, majd vegyük le a tűzről. Adjunk hozzá sót és 20%-os ecetet. Mikor szobahőmérsékletűre hűlt, tegyük bele a főtt tojásokat. Célszerű fehér héjú fajtát választani, sokkal egyértelműbb árnyalatokat kapunk. A színmélységet bizonyos fokig befolyásolhatjuk azzal, mennyi ideig hagyjuk ázni a lében a tojásokat. Ha kész, vegyük ki és hagyjuk megszáradni őket egy rácson. Ahány színt szeretnénk, annyiszor kell a fenti folyamatot elvégeznünk.
Mivel a természetes anyagok jóval kiszámíthatatlanabbak, mint a vegyi anyagok, készüljünk fel arra, hogy nem mindig a várt eredményt kapjuk. Ugyanabban a festéklében ázó tojások színe sem lesz feltétlenül egyforma. A teljesség igénye nélkül néhány természetes festékanyag és az azokkal elérhető színek:
Spenót, petrezselyem – világoszöld
Kávé – világosbarna
Vöröshagyma héja – halvány narancssárga
Lilakáposzta – világoskék
Áfonya – kék
Cékla, lilahagyma héja – rózsaszín
Sáfrány, kurkuma, sárgarépa – sárga
Vörösbor – halvány lila
Az így elérhető színek sokkal kevésbé intenzívek, mint amit mesterséges festék használatával kapunk és amihez talán inkább hozzá vagyunk szokva. Ezek a pasztell árnyalatok szinte minden klasszikus stílusú enteriőrben jól mutatnak majd.

Facebook

Ehető dekoráció 4.

Ehető dekorációk húsvétra

Facebook

Kültéri húsvéti dekor

Saját kezűleg elkészíthető kültéri dekorációs ötletek húsvétra

Facebook

Fabergé tojások

Peter Carl Fabergé (1846-1920), a francia származású, oroszországi ékszerész a cári család számára készített értékes húsvéti tojásairól lett híres. Az első 1885-ben készült, az utolsó pedig 1917-ben. Összesen 71 tojásról tudunk, de ebből csak 62 ismert, a többi valószínűleg magángyűjtők kezében van, vagy megsemmisült a történelem viharaiban.
A sort egy fehér zománccal bevont arany tojás nyitotta, mely egy miniatűr tyúkot rejtett, az pedig egy még kisebb koronát. Ez annyira tetszett a cárnénak, aki ajándékba kapta férjétől, hogy a cár ezután minden évben rendelt egyet húsvétra. Halála után fia, II. Sándor folytatta a hagyományt. Nem csak feleségének, de édesanyjának is ajándékozott egy-egy újabb darabot.
A tojások közös jellemvonása, hogy aranyból készültek, a felületüket drágakövekkel, igazgyöngyökkel, zománcozással díszítették. Fel- vagy szétnyithatók, belsejük pedig meglepetést rejt: mini hintót, táncoló balerinát, a palota kicsinyített mását, arcképet, zenedobozt, stb.
Az ékszerész nem csak a cári családnak, hanem más, vagyonos megrendelőknek is készített hasonló tojásokat, például a Rothschild és a Nobel családnak. Mindegyik ritka minőségű mestermunka, készítésük titka sajnos sírba szállt Fabergével. Azóta sem sikerült senkinek utánoznia.

Facebook