Archívum

Húsvéti teríték

Az ünnephez illő terítékkel az étkezések is kellemes húsvéti hangulatban zajlanak

Viktoriánus tojások

Viktoriánus stílusú húsvéti tojások

Természetes tojásfestékek

Közeleg a húsvét, hamarosan itt a tojásfestés ideje. A bolti, mesterséges festékek helyett használjunk inkább természetes színezőanyagokat erre a célra. Számos zöldség és gyümölcs tartalmaz könnyen oldódó, intenzív pigmenteket.
Tegyünk egy lábasba vizet és a festéknek használt anyagot. Forraljuk 30 percig, majd vegyük le a tűzről. Adjunk hozzá sót és 20%-os ecetet. Mikor szobahőmérsékletűre hűlt, tegyük bele a főtt tojásokat. Célszerű fehér héjú fajtát választani, sokkal egyértelműbb árnyalatokat kapunk. A színmélységet bizonyos fokig befolyásolhatjuk azzal, mennyi ideig hagyjuk ázni a lében a tojásokat. Ha kész, vegyük ki és hagyjuk megszáradni őket egy rácson. Ahány színt szeretnénk, annyiszor kell a fenti folyamatot elvégeznünk.
Mivel a természetes anyagok jóval kiszámíthatatlanabbak, mint a vegyi anyagok, készüljünk fel arra, hogy nem mindig a várt eredményt kapjuk. Ugyanabban a festéklében ázó tojások színe sem lesz feltétlenül egyforma. A teljesség igénye nélkül néhány természetes festékanyag és az azokkal elérhető színek:
Spenót, petrezselyem – világoszöld
Kávé – világosbarna
Vöröshagyma héja – halvány narancssárga
Lilakáposzta – világoskék
Áfonya – kék
Cékla, lilahagyma héja – rózsaszín
Sáfrány, kurkuma, sárgarépa – sárga
Vörösbor – halvány lila
Az így elérhető színek sokkal kevésbé intenzívek, mint amit mesterséges festék használatával kapunk és amihez talán inkább hozzá vagyunk szokva. Ezek a pasztell árnyalatok szinte minden klasszikus stílusú enteriőrben jól mutatnak majd.

Ehető dekoráció 4.

Ehető dekorációk húsvétra

Kültéri húsvéti dekor

Saját kezűleg elkészíthető kültéri dekorációs ötletek húsvétra

Fabergé tojások

Peter Carl Fabergé (1846-1920), a francia származású, oroszországi ékszerész a cári család számára készített értékes húsvéti tojásairól lett híres. Az első 1885-ben készült, az utolsó pedig 1917-ben. Összesen 71 tojásról tudunk, de ebből csak 62 ismert, a többi valószínűleg magángyűjtők kezében van, vagy megsemmisült a történelem viharaiban.
A sort egy fehér zománccal bevont arany tojás nyitotta, mely egy miniatűr tyúkot rejtett, az pedig egy még kisebb koronát. Ez annyira tetszett a cárnénak, aki ajándékba kapta férjétől, hogy a cár ezután minden évben rendelt egyet húsvétra. Halála után fia, II. Sándor folytatta a hagyományt. Nem csak feleségének, de édesanyjának is ajándékozott egy-egy újabb darabot.
A tojások közös jellemvonása, hogy aranyból készültek, a felületüket drágakövekkel, igazgyöngyökkel, zománcozással díszítették. Fel- vagy szétnyithatók, belsejük pedig meglepetést rejt: mini hintót, táncoló balerinát, a palota kicsinyített mását, arcképet, zenedobozt, stb.
Az ékszerész nem csak a cári családnak, hanem más, vagyonos megrendelőknek is készített hasonló tojásokat, például a Rothschild és a Nobel családnak. Mindegyik ritka minőségű mestermunka, készítésük titka sajnos sírba szállt Fabergével. Azóta sem sikerült senkinek utánoznia.

Húsvéti dekor

Saját kezűleg elkészíthető húsvéti dekorációs ötletek

Húsvéti díszcsomagolás

A nagyobb húsvéti csokoládé tojások, csoki nyulak és csibék a hagyományos húsvéti kosárba kerülnek, mely a „megtalálása” után is lehet például asztalközép, vagy dísz a komódon, függetlenül attól, hogy egy-egy csokoládét már megkóstoltak. Az apróbb csoki tojások, drazsék, cukorkák általában kevésbé dekoratív zacskóban kaphatók, mely a felbontás után nem zárható vissza. Kreatív ötletekkel ezekből is dekorációt varázsolhatunk.
Válasszunk ki egy húsvéti mintás textilt. Egyszerű téglalap formájú darabból varrjunk kicsi zsákot, melynek száját össze lehet húzni egy belevarrt szalaggal. Hasonlóan egy tornazsákhoz. Ha csak egyszínű anyagunk van, filccel, vagy textilfestékkel rajzoljunk rá például egy nyulat. A nylon zacskóból öntsük át a cukorkákat ebbe. Sokkal könnyebben kezelhető és plusz meglepetés lesz, hogy vajon milyen édességet tartalmaz.
Egy menetes tetejű befőttes üveg tökéletes erre a célra. Fessük be egy alkalomhoz illő színnel, a tetejét pedig vonjuk be textillel. Dekorálhatjuk úgy is, hogy ragasztunk rá vattából nyúlfarkat, a tetőre pedig kartonból kivágott füleket.
Narancssárga vastagabb papírból készítsünk tölcséreket – egyszerűen tekerjük fel őket. A tetején megmaradó hosszabb részt hajtsuk vissza, mintha fedél lenne. Ezt a részt szúrjuk át és húzzunk keresztül a lyukon zöld krepp papírból, vagy vastag fonalból vágott szálakat, majd csomózzuk meg. Megtöltés után ragasszuk le a fedelet. Egész répakosarat összeállíthatunk belőle, melyben egy csoki nyuszi trónolhat.
Egyszerű barna papírzacskót összehajtott állapotban a nyílásánál vágjunk ki középen úgy, hogy íves V betűt formázzon a vágás. Megtöltés után közvetlenül a vágás alatt kössük össze egy szép szalaggal. Egyik oldalára ragasszunk vattából farkat. Máris kész a nyúl formájú tasak.
Eldobható fehér műanyag pohárra rajzoljunk filccel szemeket. Alá ragasszunk két, textilből kivágott kört, közéjük pedig kis rózsaszín vatta pamacsot. Filccel rajzoljuk meg a bajuszt a nyúl fej kiegészítéseként. A kartonból, vagy filcből kivágott füleket erősítsük a pohár pereméhez. Miután megtöltöttük édességgel zárjuk le egy éppen bele illő, felfordított befőttes üveg fedővel.
További ötletekhez kérje lakberendezője segítségét.

Asztalközép 4.

Húsvéti asztalközép ötletek

Húsvéti kosár másképp

Ismét húsvétra készülődünk. A hímes tojásoknak megfelelő „fészek” jár, ami illik a klasszikus stílushoz. A szimpla füles kosár helyett azonban keressünk valami egyedi darabot, ami a dekoráció éke lehet.
A rézből/ezüstből készült antik gyümölcsös tál például tökéletesen megfelel a célnak. Ha valódi füvet akarunk tenni bele, előtte béleljük ki egy darab vastag papírral. Elég öblös ahhoz, hogy a tojások gond nélkül megüljenek benne.
Az üveg bólés tál – mérettől függően – szintén jó választás. Ha metszett-, vagy ólomüvegből készült, plusz ragyogást kölcsönöz majd a dekoráció részeként.
A talpas porcelán tortatál elegáns megoldás. Általában keskeny pereme van csak, így a tojások legurulását meg kell akadályozni. Ha nem teszünk alájuk (mű)füvet, bástyázzuk körbe őket például virágfejekkel, de akár a kerek kalács közepére is felhalmozhatjuk a hímes tojásokat.
Rusztikusabb, vagy vintage stílushoz jó megoldás egy nagyobb csatos befőttes üveg használata. Csak töltsük meg kedvünk szerint. A kicsi színes vödör, fatál és virágcserép (akár festve is) szintén illik ebbe a környezetbe.
Ha csak füles kosár van otthon, azt is egyedivé tehetjük. Fessük be a kosarat arany, vagy ezüst színre, díszítsük egy színben hozzá illő nagy selyem masnival és fessük be a tojásokat is csillogó festékkel. Természetesebb megoldás, ha az egész kosarat beborítjuk mohával, ami olyan hatást kelt majd, mintha a szabadban rejtettük volna el a tojásokat.
Számos más otthoni tárgyból is lehet tojás-fészket készíteni. Kérje lakberendező segítségét a klasszikus stílushoz illő központi dekorációs elem megtervezéséhez.