Természetes tojásfestékek

Közeleg a húsvét, hamarosan itt a tojásfestés ideje. A bolti, mesterséges festékek helyett használjunk inkább természetes színezőanyagokat erre a célra. Számos zöldség és gyümölcs tartalmaz könnyen oldódó, intenzív pigmenteket.
Tegyünk egy lábasba vizet és a festéknek használt anyagot. Forraljuk 30 percig, majd vegyük le a tűzről. Adjunk hozzá sót és 20%-os ecetet. Mikor szobahőmérsékletűre hűlt, tegyük bele a főtt tojásokat. Célszerű fehér héjú fajtát választani, sokkal egyértelműbb árnyalatokat kapunk. A színmélységet bizonyos fokig befolyásolhatjuk azzal, mennyi ideig hagyjuk ázni a lében a tojásokat. Ha kész, vegyük ki és hagyjuk megszáradni őket egy rácson. Ahány színt szeretnénk, annyiszor kell a fenti folyamatot elvégeznünk.
Mivel a természetes anyagok jóval kiszámíthatatlanabbak, mint a vegyi anyagok, készüljünk fel arra, hogy nem mindig a várt eredményt kapjuk. Ugyanabban a festéklében ázó tojások színe sem lesz feltétlenül egyforma. A teljesség igénye nélkül néhány természetes festékanyag és az azokkal elérhető színek:
Spenót, petrezselyem – világoszöld
Kávé – világosbarna
Vöröshagyma héja – halvány narancssárga
Lilakáposzta – világoskék
Áfonya – kék
Cékla, lilahagyma héja – rózsaszín
Sáfrány, kurkuma, sárgarépa – sárga
Vörösbor – halvány lila
Az így elérhető színek sokkal kevésbé intenzívek, mint amit mesterséges festék használatával kapunk és amihez talán inkább hozzá vagyunk szokva. Ezek a pasztell árnyalatok szinte minden klasszikus stílusú enteriőrben jól mutatnak majd.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük