Archívum

Természetes tojásfestékek

Közeleg a húsvét, hamarosan itt a tojásfestés ideje. A bolti, mesterséges festékek helyett használjunk inkább természetes színezőanyagokat erre a célra. Számos zöldség és gyümölcs tartalmaz könnyen oldódó, intenzív pigmenteket.
Tegyünk egy lábasba vizet és a festéknek használt anyagot. Forraljuk 30 percig, majd vegyük le a tűzről. Adjunk hozzá sót és 20%-os ecetet. Mikor szobahőmérsékletűre hűlt, tegyük bele a főtt tojásokat. Célszerű fehér héjú fajtát választani, sokkal egyértelműbb árnyalatokat kapunk. A színmélységet bizonyos fokig befolyásolhatjuk azzal, mennyi ideig hagyjuk ázni a lében a tojásokat. Ha kész, vegyük ki és hagyjuk megszáradni őket egy rácson. Ahány színt szeretnénk, annyiszor kell a fenti folyamatot elvégeznünk.
Mivel a természetes anyagok jóval kiszámíthatatlanabbak, mint a vegyi anyagok, készüljünk fel arra, hogy nem mindig a várt eredményt kapjuk. Ugyanabban a festéklében ázó tojások színe sem lesz feltétlenül egyforma. A teljesség igénye nélkül néhány természetes festékanyag és az azokkal elérhető színek:
Spenót, petrezselyem – világoszöld
Kávé – világosbarna
Vöröshagyma héja – halvány narancssárga
Lilakáposzta – világoskék
Áfonya – kék
Cékla, lilahagyma héja – rózsaszín
Sáfrány, kurkuma, sárgarépa – sárga
Vörösbor – halvány lila
Az így elérhető színek sokkal kevésbé intenzívek, mint amit mesterséges festék használatával kapunk és amihez talán inkább hozzá vagyunk szokva. Ezek a pasztell árnyalatok szinte minden klasszikus stílusú enteriőrben jól mutatnak majd.

Tavaszi teríték

Az évszakhoz illő terítékkel az étkezések is kellemes tavaszi hangulatban zajlanak

Kültéri húsvéti dekor

Saját kezűleg elkészíthető kültéri dekorációs ötletek húsvétra

Húsvéti dekor

Saját kezűleg elkészíthető húsvéti dekorációs ötletek

Húsvéti díszcsomagolás

A nagyobb húsvéti csokoládé tojások, csoki nyulak és csibék a hagyományos húsvéti kosárba kerülnek, mely a „megtalálása” után is lehet például asztalközép, vagy dísz a komódon, függetlenül attól, hogy egy-egy csokoládét már megkóstoltak. Az apróbb csoki tojások, drazsék, cukorkák általában kevésbé dekoratív zacskóban kaphatók, mely a felbontás után nem zárható vissza. Kreatív ötletekkel ezekből is dekorációt varázsolhatunk.
Válasszunk ki egy húsvéti mintás textilt. Egyszerű téglalap formájú darabból varrjunk kicsi zsákot, melynek száját össze lehet húzni egy belevarrt szalaggal. Hasonlóan egy tornazsákhoz. Ha csak egyszínű anyagunk van, filccel, vagy textilfestékkel rajzoljunk rá például egy nyulat. A nylon zacskóból öntsük át a cukorkákat ebbe. Sokkal könnyebben kezelhető és plusz meglepetés lesz, hogy vajon milyen édességet tartalmaz.
Egy menetes tetejű befőttes üveg tökéletes erre a célra. Fessük be egy alkalomhoz illő színnel, a tetejét pedig vonjuk be textillel. Dekorálhatjuk úgy is, hogy ragasztunk rá vattából nyúlfarkat, a tetőre pedig kartonból kivágott füleket.
Narancssárga vastagabb papírból készítsünk tölcséreket – egyszerűen tekerjük fel őket. A tetején megmaradó hosszabb részt hajtsuk vissza, mintha fedél lenne. Ezt a részt szúrjuk át és húzzunk keresztül a lyukon zöld krepp papírból, vagy vastag fonalból vágott szálakat, majd csomózzuk meg. Megtöltés után ragasszuk le a fedelet. Egész répakosarat összeállíthatunk belőle, melyben egy csoki nyuszi trónolhat.
Egyszerű barna papírzacskót összehajtott állapotban a nyílásánál vágjunk ki középen úgy, hogy íves V betűt formázzon a vágás. Megtöltés után közvetlenül a vágás alatt kössük össze egy szép szalaggal. Egyik oldalára ragasszunk vattából farkat. Máris kész a nyúl formájú tasak.
Eldobható fehér műanyag pohárra rajzoljunk filccel szemeket. Alá ragasszunk két, textilből kivágott kört, közéjük pedig kis rózsaszín vatta pamacsot. Filccel rajzoljuk meg a bajuszt a nyúl fej kiegészítéseként. A kartonból, vagy filcből kivágott füleket erősítsük a pohár pereméhez. Miután megtöltöttük édességgel zárjuk le egy éppen bele illő, felfordított befőttes üveg fedővel.
További ötletekhez kérje lakberendezője segítségét.

Tavaszi részletek

A tavasz a részletekben rejlik

Régi képeslapok 12.

Szent Patrik nap régi képeslapokon

Tavaszi dekor

Saját kezűleg elkészíthető tavaszi dekorációs ötletek

Asztalközép 9.

Tavaszi asztalközép ötletek

Rendezett fészer

Hamarosan ismét itt a tavasz, a kerti munkák kezdetének ideje. Lényegesen könnyebb a kezdés és a tervezett ütemezés betartása, ha az ehhez szükséges összes felszerelés rendezetten, egy helyen megtalálható. A ház és a kert mérete, valamint az ott lakók kerthez való viszonya adja meg, kinek mekkora helyre van szüksége.
A legpraktikusabb megoldás egy különálló kerti fészer, ahol még kisebb munkálatok elvégzésére is van hely, ha esős lenne az idő. Állítsunk be egy asztalt, mely elég magas ahhoz, hogy állva is kényelmesen dolgozzunk rajta (átültetés, címkézés, dugványozás, stb.). Zárt tárolóra valószínűleg kevesebb szükség lesz, a nyitott polcrendszer praktikusabb helykihasználást jelent. A kézi szerszámokat (metszőolló, olló, kislapát, stb.) akasszuk fel kampókra, így jobban szellőznek az alapos letisztítás után és karnyújtásnyira lesznek. A zsinórokat, köteleket, vékony drótokat fűzzük fel egy konyhai papírtörlő adagolóra a könnyebb kezelhetőség kedvéért. A nagyobb gépeknek, amilyen a fűnyíró és a kerti grill, készítsünk méretre egy-egy ajtó nélküli szekrényt, ahonnan könnyű ki-betolni, amikor szükség van rájuk. Így a felettük levő tér is szabadon felhasználható, mivel nem akadályozzák, hogy odaférjünk ahhoz a falszakaszhoz. A nagyobb szerszámokat (hólapát, lombseprű, stb.) szintén a falra szerelt kampókra tegyük, hogy rendezettebb legyen az összhatás és így nem is botlunk beléjük. Ha lehetőség van rá, válasszunk olyan fészert, aminek ablaka is van, de a megfelelő világításról mindenképpen gondoskodjunk.
Amennyiben nincs lehetőség külön fészerre, alakítsuk ki a garázsban a kerti szerszámok helyét. Az oldalfalra felakaszthatjuk a seprűt, gereblyét, ásót, stb. Ha elég széles és magas az épület, fejmagasságtól kezdve építsünk be zárt szekrényeket, ahol a cserepeket és egyéb kellékeket tarthatjuk. Az ajtóknak köszönhetően semmi nem esik rá véletlenül a garázsban álló autóra.
Ha csak a pincében, vagy a padláson van elég hely a kerti eszközök tárolására, akkor is követhetjük a fenti ötleteket, csak kicsit fárasztóbb lesz felhozni/levinni, amire éppen szükségünk van. Megfelelő világítás mellett azonban itt is kialakíthatók kellemes munkasarkok. Ahol van üvegház, ott annak egyik szegletében is berendezhetjük a „munkaállomásunkat”. Amennyiben semmilyen más lehetőségünk nincs, a házon belül, a kertbe vezető ajtó mellé tegyünk egy alul zárt, felül polcos szekrényt, így a legszükségesebb dolgok mindig kéznél lesznek a kertbe menet.
A lakberendező a kerttel kapcsolatos rész funkcionális, mégis dekoratív kialakításában is tud segíteni.