Arhívum | április 2024

Famille kerámiák

A Famille rose egyfajta kínai porcelán, melyet a 18. században kezdtek el gyártani és a rózsaszín mázas zománc a meghatározó eleme. A szín valójában a halvány rózsaszíntől a mély rubinvörösig terjedhet. A színfokozatot úgy hozták létre, hogy a színes zománcokat egy üvegszerű, átlátszatlan fehér zománccal (ólomarzenát) keverték össze.
A Famille verte, melyet a Kangxi-korszakban kezdtek el gyártani 1680 körül, a zöld különböző árnyalatait használja. A famille verte zománcot vagy a mázatlan előégetett edényekre festették fel, vagy magas hőfokon kiégetett mázra vitték fel, így különböző megjelenésű árukat készíthettek. Az előégetés nélkül zománcozott áruk alapja általában színes, például sárga, fekete vagy zöld, míg a kiégetett mázra festett áruk alapja általában fehér.
A Famille noire fekete alapszínt használ. Az eredeti famille noire termékek szintén a Kangxi korszakban készültek. Általában rézzöld ólomalapú zománcot festettek fel a máztalan előégetett kerámia száraz, fekete kobalt felületére, majd átlátszó zöld mázat vittek fel, amely szinte irizáló megjelenést kölcsönzött neki.

Facebook

Festékpaletta 31.

A három alapszín pasztell változatban – a színkör a visszafogott árnyalatokkal is ugyanúgy működik

Facebook