Cipőtálca

A fagyok elmúltak, a tavaszi esőzések nyomában a föld sáros lesz, a városban is vizes az utca. Mindez természetesen a csizmáinkon, cipőinken is meglátszik: a koszt bevisszük a verandára, előszobába. Kevesen tehetik meg, hogy kialakítanak egy úgynevezett sárszobát, ahol minden sáros holmit ott hagyhatnak és nem számít, koszos lesz-e a padló. Ahol nincs zárt folyosó, vagy kicsi az előszoba ez nagyobb problémát jelent.
Az általános megoldás egy plusz lábtörlő az előtérben, amire a cipőket helyezik. Ennek hátránya, hogy az nagyon hamar elkoszolódik, amennyiben pedig gumiból van, a sáros víz megáll a felületén és naponta le kell tisztítani.
Erre kínál megoldást a cipőtartó tálca, ami boltban is kapható, de magunk is elkészíthetjük, hogy egyedi és az enteriőrbe illeszkedő legyen. Nem kell hozzá más, csak egy magasabb peremű tálca. Ez lehet fém, műanyag, fa (lécekből könnyű saját kezűleg készíteni egyet), a stílustól függően. Ha csak egyszerűen beletennénk a cipőket, azok a koszos vízben állnának. Ezért töltsük meg a tálcát olyan anyaggal, amin keresztül le tud folyni a víz a tálca aljára, így a lábbelik talpa ki tud száradni. Ez lehet például apró folyami kavics, fehér murva, nagyobb díszkavicsok (fekete, fehér, szürke), de akár üvegből készült dekor kavics is. Ezeket néhány hetente át is tudjuk mosni.
Dekoratív, ám kevésbé tartós megoldás a parafa dugó. Helyezzük őket szorosan egymás mellé. A tetejüket és alsó felületüket lelakkozva megnövelhetjük az élettartamukat. Tehetünk a tálcába kültéren használatos műanyag vagy fém rácsot is. A lyukakat ez esetben is megtölthetjük apró kaviccsal, így stabilabb is lesz, vagy letakarhatjuk olyan műfűvel, ami vízáteresztő. Pár erős sörtéjű, nyél nélküli háztartási kefe, sörtével felfelé elhelyezve, látványos és praktikus is.
Kreatívabb megoldás, ha tálca helyett újra hasznosítunk erre alkalmas tárgyakat: például egy fiókot, régi szerszámosládát a fedele nélkül, kisebb bőröndöt, stb. Lényeges a szélesség, hogy a legnagyobb cipő/csizma is kényelmesen elférjen benne. Kerekeket, vagy lábakat is szerelhetünk ezek aljára az érdekesebb összhatás kedvéért.
Kérje lakberendező segítségét az apróbb problémák ötletes és stílusos megoldásához is!

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük