Archívum

Függönyelkötés

Klasszikus függönyelkötési módszerek, hogy minél több fényt engedjünk be otthonunkba

Rolók

Előfordulhat egy szoba berendezése során, hogy nincs hely a nagy, karnisra szerelt, lelógó függönyöknek. Sokszor a helyiség jellegéből adódóan (pl.: konyha, fürdőszoba) nem praktikus a nagyobb mennyiségű textília használata az ablakok takarására. Ilyenkor válasszunk valamilyen roló típust. Ezek könnyen kezelhetők, kevés helyet foglalnak és bármilyen, függönynek alkalmas textilből készülhetnek.
Római roló: Leengedett állapotban az ablak előtt kifeszül az anyag. Felhúzáskor vízszintesen, laponként rétegződik a textil. Speciális szerkezet szükséges hozzá. A merevítőpálcákat bevarrják az anyagba. Oldalfalra és ablakkeretre is rögzíthető.
Osztrák roló: A többi rolóhoz képest jóval anyagigényesebb ez a változat. Leengedett állapotban is megmarad az alján a fodrozódás. A bevarrt zsinórok segítségével tudjuk felhúzni, ekkor az anyag hullámokban gyűlik fel a tartólécnél.
London roló: Hasonlít az osztrák rolóhoz, de ez esetben csak két felhúzó zsinór van az anyagban. Felhúzott állapotban a textil a két zsinór között kiöblösödik, a két szélén pedig enyhén lelóg. Kissé játékosabb, kevésbé formális a megjelenése.
Roletta: Mozgatása szerint lehet rugós, gyöngyláncos és motoros kivitelezésű. A textil felhúzott állapotban feltekeredik a tartószerkezetre. A fényáteresztőtől a blackout változatig bármilyet választhatunk. Az anyag leengedett állapotban tökéletesen sima, így letisztult kontúrt ad az ablaknak.
Sávroló: Lényegét a fényáteresztő és a sötétítő részek váltakozása adja, ami csíkos hatást eredményez. A takarás beállításával szabályozhatjuk a bejövő fény mennyiségét. Bár kifejezetten modern megoldásnak számít, klasszikus enteriőrben is jól hasznosítható változat.
Kérje lakberendező segítségét a megfelelő árnyékoló típus kiválasztásához.

Tetőablak függönyözése

Tetőtérben sokaknak okoz problémát az árnyékolás. Rolettával, ablak fóliával, reluxával persze könnyen megoldható, de aki klasszikus stílusú, dekoratív függönyt szeretne ebbe a helyiségbe is, annak nincs könnyű dolga.
A ferde síkban lévő tetőablakoknál két karnis felhelyezése nyújthat megoldást. A felső, ablaknyílás feletti ugyanazt a funkciót látja el, mint egy átlagos ablak esetében. Az alsó viszont a függöny anyagának megtartásában kap szerepet. Az alsót az ablaknyílás alá helyezzük el. Mindkettő kétoldalt lógjon túl a nyíláson, pont úgy, mint más helyiségekben. Hosszú, földig érő függönynél a textilt egyszerűen berakjuk az alsó karnis mögé. Amikor be van húzva, a rúd akkor is megtartja az anyagot a ferde síkon. Rövid függönynél azonban a textilbe be kell húzni az alsó karnist is, ugyanúgy, mint felül. Mindkét esetben egy, vagy két oldalra elhúzható változatot is készíttethetünk. Természetesen a függöny a karnishoz itt is bármely szokott módon kapcsolódhat (karikákkal, textil fülekkel, bújtatóval, stb.).
Függőleges falon lévő, de majdnem az egész falat elfoglaló ablaknál az okozhat gondot, hogy a ferde tetőrész találkozása miatt nincs elég hely a karnis számára az ablak felett. Ezt még nehezíti, ha maga az ablak sem négyzetes alakú, hanem követi a tető vonalát. Profi függönyös cég segítségét célszerű kérni, hogy a végeredmény szép legyen. A függöny hosszának követnie kell az ablak vonalát. Ez esetben is két karnisra lesz szükség, a ferdeség miatt azonban a rögzítés már nem szabadon választható, hiszen a karikák például lecsúsznának a karnison a gravitáció miatt.
Amennyiben a függőleges részen lévő ablak túl kicsi, vagy nem szimmetrikusan helyezkedik el, egy látványosabb függöny megoldással javíthatunk az összképen. Az egész falrészt befedő, a szoba berendezését kiegészítő textillel a nagyobb nyílászáró érzését kelthetjük és az amúgy hátrányos kinézetű falrészből fókuszpontot varázsolhatunk. A függönyelkötő bojtok és falara szerelhető dekoratív konzolok jó szolgálatot tesznek majd.
Kérje lakberendező segítségét a tetőtéri függönyözés megoldásához is.

Zuhanyfüggöny

Zuhanyfüggönyök kicsit látványosabb kivitelben

Vitrázsfüggöny

A tradicionális vitrázsfüggöny újragondolva

Saját munka 2.

Nemrég elkészült függönyözés: 3 szoba, 3 stílus, 1 lakás:
– Kensington stripe + voile (beige)
– hófehér romantikus csipke
– antik púderszínű ágyterítő új funkciója

Függönyözés

A függönyt tekinthetjük az ablak ruhájának. Ugyanúgy kiemelheti vagy elrejtheti a formákat, mint egy ruhadarab. Emellett persze az árnyékolásban, a külvilág kizárásában is fontos szerepet játszik. Hálófülkéknél, alkóvoknál, tárolóknál az ajtó szerepét is átveheti.
A függönyözésnél nem csak a színt és a felhasznált anyagot kell figyelembe venni, hanem a szoba stílusát, a bejövő fény mennyiségét és az ablak méretét, formáját is. A függöny segítségével olyan vizuális trükköket alkalmazhatunk, melyekkel javíthatjuk az ablak és a szoba arányait. Ha nagyon keskeny az ablak, az azon mindkét oldalt túllógó karnissal és az erre felakasztott függönnyel olyan hatást érhetünk el, mintha az ablak a textil mögött még folytatódna, azaz sokkal szélesebb lenne. Túl alacsonyan lévő ablakkeretnél a karnist jóval feljebb helyezzük el és drapériával takarjuk a köztük lévő falrészt, olyan érzést keltve, mintha magasabb lenne az ablak.
Különleges formájú, például félköríves, rombusz alakú, vagy kerek ablakoknál lehetőségünk van a szokatlanságukat kiemelni vagy épp elkendőzni a függönyözés segítségével. A drapéria követheti az ablakkeret vonalát és a függönyszárnyak az ablak mellett érve le a földre megmutathatják a nyílászáró szépségét. Ehhez több anyagra lesz szükség, de klasszikus stílusú enteriőröknél érdemes kihangsúlyozni ezeket az elemeket.
A függöny egyik legfontosabb szerepe a napfény kizárása. Hálószoba esetén készíttessük black-out textilből, mely teljes fénykizárást biztosít alvás idejére, akár napközben is. A fényáteresztő (pl.: voile, organza, csipke) anyagok nappal ugyan megakadályozzák, hogy az utcáról belássanak, de este, mikor felkapcsoljuk a lámpát, már nem védenek a kíváncsi tekintetektől. Ezekhez célszerű sötétítőfüggönyt párosítani, melyek nappal oldalra kötve dekoratív látványt nyújtanak.
A karnis lehet az összkép része, de akár teljesen el is rejthetjük szem elől a díszléc mögé vagy a drapéria alá. A függöny felakasztási módja is sokféle lehet: karikákkal, rejtett csíptetőkkel, bujtató rávarrásával, textilfülekkel, stb.
A függönyözés minden esetben a szoba berendezésének szerves része kell, hogy legyen és összhangban kell lennie annak hangulatával, stílusával. Ha gondot okoz a megfelelő megoldás kiválasztása vagy megtervezése, kérje lakberendező segítségét.

Római roló

A római roló elegáns árnyékolási megoldás, letisztult kontúrt ad az ablaknak