Függönyözés

A függönyt tekinthetjük az ablak ruhájának. Ugyanúgy kiemelheti vagy elrejtheti a formákat, mint egy ruhadarab. Emellett persze az árnyékolásban, a külvilág kizárásában is fontos szerepet játszik. Hálófülkéknél, alkóvoknál, tárolóknál az ajtó szerepét is átveheti.
A függönyözésnél nem csak a színt és a felhasznált anyagot kell figyelembe venni, hanem a szoba stílusát, a bejövő fény mennyiségét és az ablak méretét, formáját is. A függöny segítségével olyan vizuális trükköket alkalmazhatunk, melyekkel javíthatjuk az ablak és a szoba arányait. Ha nagyon keskeny az ablak, az azon mindkét oldalt túllógó karnissal és az erre felakasztott függönnyel olyan hatást érhetünk el, mintha az ablak a textil mögött még folytatódna, azaz sokkal szélesebb lenne. Túl alacsonyan lévő ablakkeretnél a karnist jóval feljebb helyezzük el és drapériával takarjuk a köztük lévő falrészt, olyan érzést keltve, mintha magasabb lenne az ablak.
Különleges formájú, például félköríves, rombusz alakú, vagy kerek ablakoknál lehetőségünk van a szokatlanságukat kiemelni vagy épp elkendőzni a függönyözés segítségével. A drapéria követheti az ablakkeret vonalát és a függönyszárnyak az ablak mellett érve le a földre megmutathatják a nyílászáró szépségét. Ehhez több anyagra lesz szükség, de klasszikus stílusú enteriőröknél érdemes kihangsúlyozni ezeket az elemeket.
A függöny egyik legfontosabb szerepe a napfény kizárása. Hálószoba esetén készíttessük black-out textilből, mely teljes fénykizárást biztosít alvás idejére, akár napközben is. A fényáteresztő (pl.: voile, organza, csipke) anyagok nappal ugyan megakadályozzák, hogy az utcáról belássanak, de este, mikor felkapcsoljuk a lámpát, már nem védenek a kíváncsi tekintetektől. Ezekhez célszerű sötétítőfüggönyt párosítani, melyek nappal oldalra kötve dekoratív látványt nyújtanak.
A karnis lehet az összkép része, de akár teljesen el is rejthetjük szem elől a díszléc mögé vagy a drapéria alá. A függöny felakasztási módja is sokféle lehet: karikákkal, rejtett csíptetőkkel, bujtató rávarrásával, textilfülekkel, stb.
A függönyözés minden esetben a szoba berendezésének szerves része kell, hogy legyen és összhangban kell lennie annak hangulatával, stílusával. Ha gondot okoz a megfelelő megoldás kiválasztása vagy megtervezése, kérje lakberendező segítségét.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük