Archívum

Hátsó terasz

Ha van helyünk és lehetőségünk egy látványos hátsó terasz kialakítására

Igazi vagy műfenyő?

Minden karácsony előtt felmerül a kérdés: valódi fenyőfát vagy műfenyőt vegyünk? Néhány gondolat, ami talán segít a döntésben.
Valódi fenyőfa: a tévhittel ellentétben nem irtanak ki egész erdőket a karácsonyfák miatt. Magyarországi termelők foglalkoznak a fenyők nevelésével, kifejezetten erre a célra. Ugyanúgy, mintha búza vagy sárgarépa lenne. Amit eladnak, ahelyett újakat ültetnek, így marad meg a körforgás. Mivel helyben, maximum 200-250 kilométeres körzetben „termesztik”, onnan is szállítják, ezért az ökológiai lábnyoma csekély. A januárban kidobott vágott fenyőket elviszik tűzifának, vagy felaprítják. Értelemszerűen lebomlik. Ha van helye karácsony utánra, a földlabdás, cserepes fenyő jó alternatíva lehet: a kertünket díszítheti még hosszú évekig. Vannak olyan árusító helyek, ahova az ünnepek végével visszavihetők.
Műfenyő: PVC alapanyagból gyártják, többségüket Kínában. A szállítás ezer kilométerekben mérhető, ezért az ökológiai lábnyom elég jelentős. A PVC a környezetre káros hulladék, bár nagyobb energiaráfordítással újrahasznosítható (ez csak elvétve történik meg). Illata természetesen nincs. Előnye, hogy egyszeri költségért hosszú évekre megoldjuk a karácsonyfa kérdését. Megfelelő tárolás esetén elég strapabíró, nem hullajtja a tűleveleit és nem kell locsolni. Mindig tökéletesen formás, több színben, méretben, kivitelben kapható.
Kérje lakberendező segítségét otthonának ünnepi dekorálásához is.

Őszi színek másképp

Az ősz tipikus, meleg színei a narancs, burgundi, rozsdabarna, napsárga és hasonlók. A dekorációnál is általában ezeket szoktuk előnyben részesíteni. Azonban sokan érzik úgy, hogy ezek a színek nem illenek otthonukhoz, vagy saját egyéniségükhöz és inkább más megoldást keresnek az őszi dekoráció kialakításához. Rengeteg lehetőség létezik a fentieken kívül is.
Tipikus dekorációs elem a tök. A narancssárga és sárga változatok mellett léteznek fehér, sötétzöld, szürkészöld héjúak is. Ezek a színek már sokkal jobban beilleszthetők egy olyan enteriőrbe is, ahol például a fehér dominál, vagy a kiegészítők színe ütne el nagyon a meleg színpalettától (türkiz, púderrózsaszín, levendula lila stb.). A tökök nagyon könnyen befesthetők, így gyakorlatilag bármilyen színben pompázhatnak otthonunkban.
A természetes színekből álló, rusztikusabb enteriőrökbe válasszunk olyan, természet közeli dekorációt, ami hasonló színekből áll, ha nem akarjuk megtörni az egységet. Ilyen lehet például egy csokor búzakalász vázában, egy köteg barna faág vászonszalaggal díszítve, termések (makk, dió, toboz stb.) egy tálban, háncsból készült gömbök.
Ha a termések állnak a dekoráció középpontjában, a gyümölcsök, bogyók között is találunk olyat, melynek színe talán jobban illik otthonunkhoz: Granny Smith alma (zöld), sárgászöld körte, kínai lilabogyó, kínai fagyal (sötétkék bogyók). A krizantémnak és őszirózsának rengeteg változata kapható itthon, ezek közül a fehér virágúak tökéletesen semleges, mégis megkapó dekorációként szolgálhatnak.
Ahogy egyre rövidebbek a nappalok, a hangulati fények ismét szerephez jutnak. A meleg fehér fényfüzérek bármilyen enteriőrt meghitté tudnak varázsolni. Tegyük őket például mutatós üvegvázákba, vagy a kandallót díszítő girland közé, de akár keretezhetjük velük a tükröt is. Gyertyákból számtalan szín és forma variáció létezik, ezeket könnyű összehangolni az enteriőr színeivel. Meleg fényük adja meg a hangulatot.
Kérje lakberendező segítségét otthonának szezonális dekoráláshoz is.

Frissítők hűtése

Tartsuk hidegen a kerti partira előkészített frissítőket

Parketta minták

A parkettázás története a reneszánszig nyúlik vissza. A XVI. század közepétől kezdték el a fa padlóburkoló lapokat V-alakú mintában elhelyezni. A két legrégibb típus a halszálka és a chevron mintázat. Ma is ezek a legnépszerűbbek, de gyakran összekeverik őket.
Állítólag 1539-ben, I. Ferenc francia király számára raktak először halszálka mintás padlót itáliai mesteremberek. Ebben a klasszikus mintában a darabok derékszöget zárnak be egymással úgy, hogy az egyik lap rövid oldala kerül a másik lap hosszú oldalának végéhez. Tulajdonképpen cikkcakk formát rajzolnak ki, de a vonala megtörik.
A chevron mintában (nevét a V-alakú rendfokozati jelzésről kapta) azonban hegyes csúcsok vannak, így jön létre az ék alak. A lapokat gérbe vágják, úgy illesztik össze a végüket, tehát a minta folyamatos lesz. Ma már készen kaphatók ilyen kialakítású padló- és falburkoló lapok.
A fenti két minta nem csak a padlók, hanem a falak díszítésénél is gyakori. Falicsempéből (pl. metrócsempe), padlólapból, sőt vinyl burkolóból is kialakíthatók, nem csak tömörfa parkettából. Klasszikus környezetben éppúgy jól mutatnak, mint modern enteriőrben.
Szerencsére a parketta ismét divatos lett, egyre többen szeretnék megmenteni a felújítandó épület régi, fa padlóburkolatát. Hacsak nincs nagyon rossz állapotban, érdemes is rászánni a pénzt és az időt, hiszen gyönyörű és értékes része lesz az enteriőrnek. Hézagkitöltéssel, csiszolással, lakkozással (esetleg pácolással megváltoztatva a színét) olyan lesz, mint új korában.
Kérje lakberendező segítségét a megfelelő minták kiválasztásához is.

Kutyaházak

Klasszikus stílusú kutyaházak a kutya nagy hideg ellen

Kültéri karácsonyi dekor

Saját kezűleg elkészíthető kültéri dekorációs ötletek karácsonyra

Saját munka 16.

Karácsonyt várva – klasszikus stílusban

Zárt veranda

Egy zárt veranda kincs a fagyos napokon

Albérletben

Albérletben lakók gyakran találkoznak azzal a problémával, hogy szinte semmit nem alakíthatnak a saját ízlésükre. Mivel más tulajdona az ingatlan, általában nem engedik a falfestést, a bútorok átalakítását, falfúrást, padlócserét, vagy hasonló, végleges változtatást. A nagyon alapos takarítást leszámítva, milyen lehetőségei vannak a bérlőnek, ha nem szeretne egy vagyont költeni az ideiglenes lakhelyre, betartaná a szerződésben foglaltakat, ugyanakkor számára kellemes környezetben akar élni?
A fürdőszoba a legkényesebb pont, itt különösen elvárjuk a higiénia érzését, a tiszta és rendezett környezetet. Cseréljük le a zuhanyfüggönyt, ha van. Igazán nem nagy befektetés és az ízlésünknek megfelelő darabot választhatunk. A régit megtarthatjuk, ha úgy érezzük, vita lenne a tulajdonossal annak eltérő ízlésvilága miatt. A padlót is feldobhatjuk kültéri, rácsos, klikkes padlóburkolóval. Mivel a helyiség általában kicsi, nem kell sokat venni. A rácsok között a víz is el tud folyni a padlóösszefolyóba. Kellemes rálépni és szép látványt nyújt. A nem megfelelő világításon talán segít egy izzócsere, ha már a lámpát magát nem cserélhetjük le. A rejtett led csík is működhet, hiszen az bármikor eltávolítható, ha úgy ragasztjuk fel. A kiegészítők a sajátjaink (szappantartó, törölköző, tároló dobozok, stb.), így azokkal bátran variálhatjuk a színeket és a mintákat.
A konyhában komfortosabb hangulatot tudunk teremteni egy könnyen mosható szőnyeggel, és egy függöny cserével. Kicsit nagyobb ráfordított összeget jelent a bútor fogantyúinak cseréje (a régieket tegyük el, mert az a lakáshoz tartozik). A világítást hasonló módon javítsuk fel, mint a fürdőben. A kiegészítők (saját darabjaink: konyharuha, cserepes fűszernövények, dekoratív kávéfőző, stb.) nagyon sokat jelentenek a látvány szempontjából itt is.
Bútorozatlan ingatlan esetén, legalább a szobák üresek, oda a saját bútoraink kerülnek be. Azonban a bútorozottan bérelt lakásban kihívást jelenthetnek még a szobákban lévő holmik is. A belmagassághoz illő, készre varrt függönyöket olcsón meg lehet vásárolni. Elég nagy a választék szín és minta tekintetében is. A régi függönyt egyszerűen hajtsuk össze és rakjuk el a kiköltözésig. Ha kevés a tárolóhely, esetleg rákényszerülhetünk plusz bútor beszerzésére. Nagyon sok internetes adok-veszek csoport van, ahol használt, de nagyon jó állapotú bútort találunk, a boltihoz képest töredék áron. Költözéskor ezeket akár újra el is adhatjuk. Ugyanígy beszerezhető például kilépő szőnyeg az ágy mellé, vagy egy nagyobb a nappali kanapéja elé. Növényekkel, díszpárnákkal, takarókkal még a legsiralmasabb enteriőrbe is élet vihető.
Az erkély korlátjára damillal, vagy gyorskötözővel felerősített, fillérekért kapható gyékény napozó szőnyegek eltakarják a nem túl esztétikus korlátot, mellvédet. Rövid távra egy kevésbé drága műfű is jó választás lehet. Egymásra rakott faládákba kerülhetnek a cserepes virágok, így nem kell falat fúrni a virágtartónak.
Kérje lakberendező segítségét albérletének otthonossá tételéhez is.