Radiátorokhoz

A nem igazán szép és főként a nem túl praktikus helyen lévő radiátorok mindig fejtörést okoznak. Természetesen lecserélhetők más fűtési megoldásra is. Részletek: http://blog.classicinteriors.hu/?p=1168. De ha már ott kell maradniuk, hozzuk ki belőlük a legtöbbet.
Itthon az esetek nagy részében az ablak alatt helyezkedik el a fűtőtest. Különösen kis lakásokban merülhet fel az igény ennek a területnek a hasznosítására is. Egy egyszerű konzolasztal azonnali megoldást hoz. Toljuk a radiátor fölé, így hasznos lerakóhely lesz belőle. Ezzel a módszerrel a teljes fűtőtest szabadon marad. A fűtési szezonban figyeljünk rá, hogy csak olyan tárgyakat tegyünk oda, melyek bírják a meleget.
Egybefüggő, egyedileg gyártott szekrények – beépítve az ablakos fal teljes szélességében – adott elemei tartalmazhatják a radiátort. Ezeket sűrűn perforált ajtókkal lássuk el, hogy a hő szabadon áramolhasson. Ha a többi elem is ugyanilyen mintájú, de csak részben bemart ajtókat kap, még tökéletesebb az összhang.
Szereljünk fel egy lebegő polcot a radiátor és az ablakpárkány közé. De a fűtőtest két oldalán, a falra rögzített konzolokra is tehetjük magát a polcot. Ez megoldást nyújt a túl keskeny ablakpárkány kihasználására is, pl. cserepes virágoknak.
Ha a radiátorok cseréje mindenképpen szükséges, alacsony, de hosszabb fűtőtesteket választva lehetőségünk nyílik ülőpad létrehozására, ami hasznos része például egy étkezősaroknak, vagy olvasó kuckónak.
Amennyiben építés nélkül, egyszerűen csak szeretnénk „eltűntetni” a radiátort, nyugodtan fessük le megfelelő, hőálló festékkel a fal, vagy a bútorok színére.
Ha valaki olyan szerencsés, hogy jó állapotú, régi öntöttvas radiátora van, ne cserélje le modern lapradiátorra, mivel az öntöttvas sokkal intenzívebben adja le a meleget. Újra kaphatók a forgalmazóknál öntöttvas radiátorok, melyek rengeteg színben rendelhetők, így az igazi klasszikus stílushoz ebben sem kell kompromisszumot kötni.
A konvektorokra a fentiek nem vonatkoznak a nyílt láng miatt! Kérje lakberendező segítségét a tervezéshez.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük