Otthoni iroda

Az otthoni iroda kialakítása nagy körültekintést igényel. Számos tényezőt kell figyelembe venni ahhoz, hogy se az egészségünk, se a privát szféránk ne sérüljön.
Ha csak egy kis internetezéshez, levelek megírásához, számlák átnézéséhez – ami átlagban napi 1-2 órát venne igénybe a szabadidőnkből – van szükségünk egy külön helyre, akkor arra tökéletesen megfelel egy dolgozósarok is. Ezt kialakíthatjuk valamely más helyiség (nappali, konyha, folyosó stb.) részeként, akár elrejtve, például egy szekrényben.
Otthoni irodára annak van elsősorban szüksége, aki otthonról dolgozik, azaz a nap nagy részét (vagy minden hétvégét) itt töltené. Ekkor már indokolt külön helyiséget létrehozni – természetesen csak ha van rá hely és lehetőség.
Amennyiben olyan munkát végzünk, ami ügyfelek fogadásával jár, akkor az irodát célszerű a bejárati ajtó közelében elhelyezni, melytől nem messze egy kis mosdó is található. Így az ügyfelek nem járnak majd keresztül a privát helyiségeken. Ideális esetben egy melléképületben is kialakíthatjuk az irodát (garázs, fészer stb.), de erre valóban csak keveseknek van lehetősége.
Az íróasztal az egyik legfontosabb bútordarab. A méretét úgy válasszuk meg, hogy maradjon elegendő hely a felületén akkor is, ha már minden szükséges munkaeszközünket kiraktuk. Ideális magassága 70-73 cm, mélysége minimum 60 cm (a felépítményes változatoknál ez a felépítmény méretével növekszik). Ne üljünk háttal az ablaknak, mert a monitorban visszatükröződik a fény, valamint éppen magunk előtt árnyékoljuk le a munkafelületet a természetes fény elől.
Az irodai szék ergonómiája rendkívül fontos az egészségünk szempontjából. Mindenképpen legyen kényelmes, lehetőség szerint állítható magasságú, állítható háttámlás, karfás és görgős változat. Érdemes erre nagyobb összeget szánni. Ügyeljünk rá, hogy jól guruljon a burkolaton, tehát a süppedős szőnyeg valószínűleg nem a legjobb választás. Semmiképpen ne egy felesleges étkező széket használjunk erre a célra!
A számítógép mindennapi munkaeszköznek tekinthető. Más helyigénye van egy laptopnak és más egy asztali PC-nek monitorral. Gondoljuk át, milyen kiegészítőkre lesz szükségünk hozzá: billentyűzet, egér, nyomtató, szkenner stb. Ezeknek mind hely kell, tehát a bútorok megtervezésénél erre is gondoljunk, ne csak a tárolandó dossziék, iratok mennyiségére. A tárolóhelyeket úgy alakítsuk ki, hogy a gyakran használt dolgok karnyújtásnyira legyenek.
A megfelelő világítás elengedhetetlen a hatékony munkavégzéshez. Jó, ha van természetes fény, azaz egy ablak. Központi, szórt fényt adó világítótest mellett egy asztali megvilágítás is szükséges. Ezeket úgy válasszuk ki, hogy fényük ne bántsa a szemünket, a monitorban ne tükröződjenek és minden évszakban/napszakban megfelelő megvilágításunk legyen. Annak, aki sokat ír/rajzol kézzel a munkája során fontos, hogy a domináns kézzel ellentétes oldalról kapja a fényt.
Dugaljakból sosem elég. Vegyük számba, milyen eszközöknek kell elektromos áram és ne hagyjuk ki azokat sem, melyeket csak alkalmanként kell bedugni a konnektorba (mobil készülékek töltése). Ha vonalas telefon, TV készülék is kerül ide, azok csatlakozásait is ki kell építeni.
A foglalkozás nagyban meghatározza, milyen berendezési tárgyakra és irodaszerekre van szükség a munkavégzéshez, hiszen teljesen más igényei vannak például egy könyvelőnek, egy programozónak, vagy egy varrónőnek. Kérje lakberendező segítségét otthoni irodája megtervezéséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük