Fonott bútor

A fonott bútorok évezredek óta jelen vannak az ember otthonában. A modern időkben többször divatba jöttek, majd ismét eltűntek. Manapság elsősorban kertek, teraszok berendezésével azonosítjuk ezt a típust. Régen az egyszerű földműves otthonában éppúgy megtalálhatók voltak, mint a főúri kastélyokban – természetesen más-más formában.
A fenti egy gyűjtő fogalom, mely növényi alapanyagból, kézi szövési technikával készült termékeket foglal magában. Többféle növényt is felhasználnak erre a célra: fűzfavessző, gyékény, bambusz, szizál (tengerifű), rattan, nád. Mindegyik jól festhető, pácolható, lakkozható, így könnyen felújíthatók a nem túl régi, már megunt darabok is. Alapvetően két típusa létezik a fonott bútoroknak: az egész darab ilyen technikával készült, vagy csak a bútor támlája/ülőlapja fonott, mintegy kitöltve a fa keretet. Az utóbbi éppúgy megtalálható a klasszikus angol és francia bútorok, mint a shakerek által készített egyszerű darabok között. A shabby chic és vidéki stílusok térhódításának köszönhetően ismét népszerű lett ez a típusú berendezés.
Fonott bútor vásárlásakor részesítsük előnyben a természetes anyagból készülteket a műanyag utánzatok helyett. Kérje lakberendező segítségét a megfelelő darabok kiválasztásához.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük