A klasszikus stílus ezer arca

A „klasszikus stílus” kifejezés értelmezése néha gondot okoz a leendő megrendelőnek, van olyan helyzet, amikor egyenesen elrettenti a szolgáltatás igénybevételétől. A köztudatban ez a meghatározás sokszor egyenlő a bézs-barna színekkel, hatalmas és túldíszített bútorokkal, vagy nehéz drapériákkal. A klasszikus stílusnak azonban rengeteg arca van, melyek mindegyike gond nélkül kiegészíthető bármilyen technikai megoldással, mely a mai kor kényelmét szolgálja.
A történelmi stílusok megnevezés takarja azokat az irányzatokat, melyek egy-egy történelmi korra voltak jellemzőek, nem csak a lakberendezésben, hanem az élet szinte minden területén. Magukba foglalják a zenét, irodalmat, képzőművészeteket, építészetet, kertművészetet, öltözködést, stb. Szorosan összekapcsolódnak, ahogyan azt a történelemkönyvekben látjuk. Ezeket követve nem kell egy az egyben lemásolni például a paloták berendezését a kívánt hatás eléréséhez, hiszen a léptékek is valószínűleg teljesen mások, mint annak idején. A fő jellegzetességek közül elég lehet csak két-három jellemvonást kiemelni, a többi részletet pedig ehhez igazítani úgy, hogy harmonikus legyen az összkép. Néhány példa a teljesség igénye nélkül: ókori római, reneszánsz, barokk, viktoriánus.
Az országok, tájegységek jellegzetességeit felhasználó stílusok szintén klasszikusnak mondhatók. Általában antik tárgyak felhasználásával, régies formák alkalmazásával, jellemző színekkel és anyaghasználattal idézik fel a választott stílust, amit egy modern/minimál enteriőr nem tud visszaadni (természetesen mindenhol léteznek ilyen otthonok is). Az összhatás az igazán fontos. Néhány példa a teljesség igénye nélkül: provence-i, marokkói, (bármilyen) vidéki, tengerparti stílus.
Az általam tematikusnak nevezett stílusok olyan lakberendezési megoldásokat takarnak, melyek valamilyen téma köré épülnek. Ez lehet egy film, egy város, vagy akár most divatos irányzat is. Közös jellemzőjük ekkor is az, hogy klasszikus vonalvezetésű bútorokat, kiegészítőket, dísztárgyakat használnak, ha lehetséges, akkor antik darabokkal együtt. A színek itt is nagy segítséget nyújtanak a végeredmény szempontjából. Néhány példa a teljesség igénye nélkül: shabby chic, steampunk, Párizs, ipari stílus.
A fentiekbe nem sorolható modern klasszikus stílus talán a legelterjedtebb. A nagyobb bútorok, építészeti elemek (holkerléc, rozetta, fali panel, stb.), kárpitozások, padlóburkolók mind klasszikusak, de a színek, kiegészítők, dísztárgyak már modernebb irányzatot képviselnek. Ezek együttese teszi kifinomulttá a végeredményt.
Nem kell megijedni a klasszikus stílus kifejezéstől. Mindenki megtalálhatja közöttük a számára megfelelőt. Kérje lakberendező segítségét a megvalósításhoz.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük