Légkondicionálás

Az egyre forróbb nyarak miatt előtérbe kerül a légkondicionálás kérdése, aki csak teheti, beszerelteti otthonába. Klasszikus stílusú enteriőröknél azonban nem csak a funkció, hanem a látvány is számít.
Tervezéskor az egyik legfontosabb szempont, hogy a beltéri egységet úgy helyezzük el, hogy a hideg levegő ne közvetlenül ránk irányuljon. Ha hely szűke miatt ez mégsem megoldható, mindenképpen olyan készüléket vásároljunk, melynek lamellái mindkét irányban állíthatóak. Azaz hálószobában ne az ágy, dolgozó szobában ne az íróasztal, konyhában ne a fő munkaterület, nappaliban ne a kanapé legyen a „célpont”. A megfelelő teljesítményű légkondicionáló úgy is tökéletesen lehűti az adott helyiséget, hogy az egészségünk nincs veszélyben.
Az álmennyezetbe építhető modellekből csak a rácsos elem látszik. Ezt egy klasszikus stílusú, díszlécekkel vagy gipsz stukkóval dekorált álmennyezeti megoldással tökéletesen be lehet olvasztani a környezetbe. Ehhez azonban megfelelő belmagasság is szükséges.
A fali beltéri egységek „eltüntetésére” is van néhány megoldás. Az egyik a megfelelő festékkel történő festés. Mivel tisztításkor és karbantartáskor a klíma burkolatát leszedik, a festést is alkotó elemenként kell elvégezni, hogy ilyen esetekben ne sérüljön a felület. Kaphatók színes modellek is.
Az ablak mellett elhelyezett egységet használaton kívül eltakarhatjuk a függönnyel is. Szereljünk fel hosszabb karnist, ami túlnyúlik a beltéri egységen. Amikor bekapcsoljuk, csak elhúzzuk előle a textilt.
Ablak vagy ajtó fölött elhelyezve, azzal azonos színben úgy tűnhet, hogy a nyílászáró részét képezi, mintegy felső osztásként. Ha nem utólag szereltetjük be, hanem éppen építkezünk, a nyílászáró keretét vezessük körbe a beltéri egység körül.
Mennyezetig érő beépített szekrényben is elrejthetjük a klíma egységet. Egyik megoldás, ha a függöny példájára ajtót teszünk elé. Másik megoldás, ha polcos szekrény egyik polc helyére rakjuk, mintha maga is dísztárgy lenne. Ha a szekrény és a beltéri egység azonos színű, még kevésbé fog feltűnni. A berendezés körül mindkét esetben biztosítsuk a megfelelő légáramlást.
A szellőzők mintájára fixen beépítve, rács mögé téve (mint az álmennyezetnél) egy gipszkarton álfal mögé is rejthetjük. Alatta a gipszkartonban alakítsunk ki polcokat, ami funkcionálissá teszi a falat.
Kérje lakberendező segítségét a klímarendszer enteriőrbe illesztéséhez is.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük