Kék

A színek közül a kék a legnépszerűbb, a legtöbb ember ezt vallja kedvenc színének. Ez az egyik alapszín. Komplementere a narancssárga.
Élettani hatásait tekintve a kék szín csökkenti a vérnyomást és a pulzusszámot, megnyugtat, meditálásra késztet, hűsít, csökkenti az étvágyat. Az égre, vízre, levegőre asszociálunk általa, ezért a könnyedség érzését nyújtja. A szimbolikában többek között az intelligenciát, hűséget, reményt, igazságot, tisztaságot és a mennyet jelenti. Segíti a kreativitást, tisztánlátást.
A kék hideg szín. A lakberendezésben világos árnyalatai növelik a térérzetet, légiessé teszik a helyiséget. Sötét árnyalatai komolyságot, stabilitást, értéket sugallnak. Északi fekvésű helyiségbe a melegebb árnyalatait használjuk, mert a közvetlen napfény hiánya miatt túl ridegnek tűnhet a szoba. Viszont ha a tájolás megfelelő, ideális szín lehet hálószobába, nappaliba, fürdőszobába, előszobába is. Mivel nem ételszín, étkezőbe, konyhába csak mértékkel használjuk. Fehérrel, bézzsel, homokszínnel és barnával kombinálva klasszikus, elegáns belső teret kaphatunk. Ez az a szín, amit nem lehet túlzásba vinni. Lehet kék a fal, vagy a bútorok/kiegészítők, de akár mindkettő is, ha összeválogatunk több árnyalatot.
A feng shui a kék világosabb árnyalatait a fa elemhez, a sötét árnyalatait a víz elemhez köti. A Jin, azaz a női oldal színe. Az 5. csakrához (torok) tartozik.
Az üzleti életben is gyakran használják. A sötétkék öltönyt viselő embereket általában megbízhatóbbnak gondolják. A nagy múltú cégek logóiban ez a leggyakoribb szín.
A kék különböző árnyalatait nem könnyű párosítani, mert a zöldes és lilás tónusai ütik egymást. Hangulatos kék enteriőr létrehozásához kérje színtanácsadó segítségét.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük