Tervdokumentáció

Ha valaki lakberendezőt keres az interneten, számos weboldalt, referenciát végignéz. Legtöbb helyen még azt is megtalálja, pontosan mit kap majd a pénzéért: konzultáció, tervdokumentáció, boltlátogatás, látványterv, stb. Ezek nagy része egyértelmű. Azonban sok ember számára a tervdokumentáció egyes elemei (ha egyáltalán van részletes lista) nem mondanak túl sokat. Hasznos információ lehet ezeket nagy vonalakban megismerni.
Alaprajz: amennyiben nincs hivatalos alaprajz, a lakberendező felméri az ingatlant és készít egy méretezett alaprajzot. Ezen szerepelnek többek között a helyiségek méretei, nyílászárók méretei és elhelyezkedésük, belmagasság, falvastagságok, esetleges szintkülönbségek, tájolás. Méretarány 1:50 (lakás) vagy 1:100 (nagyobb családi ház).
Bontási-építési terv: ez egyben, vagy külön-külön is szerepelhet, a tervektől függően. Általában két külön szín jeleníti meg a változtatásokat. A terv tartalmazza az eredeti alaprajzhoz képest történő falbontásokat és szerkezet/fal építéseket, beméretezve. Méretarány 1:50.
Burkolatterv: padlóburkolatok esetén színes alaprajzként megjelenő terv, falburkolat esetén pedig falnézet. Tartalmazza a burkolat típusát, méreteit, eltolást, kiosztást, fuga méretet és színt, távolság méretezést (ha szükséges). Méretarány padlóburkolatnál 1:50, falburkolatnál 1:20.
Berendezési terv: az ingatlan teljes, tervezett berendezéssel ellátott színes alaprajza. Mértezés nincs, szükség szerinti magyarázó szöveg lehetséges. Méretarány 1:50.
Világítási terv: az alaprajzon megjelenített terv, mely magában foglalja a lámpatestek, dugaljak, kapcsolók, elektromos kiállások méretezett helyét (beleértve a kötési magasságot is). Az ehhez kapcsolódó bútorok szintén megjelenítésre kerülnek. Méretarány 1:50.
Egyedi bútorterv: az egyedileg elkészítendő bútor elöl- és oldalnézeti képe (ha kell, több oldalról is), mely tartalmazza az összes méretet. Szükség esetén feltüntetésre kerülhet még az anyaga, fogantyúk adatai, vasalatok típusa és a beépítési adatok is. Méretarány 1:20.
Konszignáció: részletes, táblázatos formátumú lista a betervezett és beszerzendő termékekről (bútorok, burkolatok, textilek, dísztárgyak, lámpák, stb.). Tartalmazza azok pontos megnevezését, méretét, színét, anyagát, mennyiségét, (szükség esetén) fényképét és a gyártót/beszállítót.
Bátran kérjen a lakberendezőtől pontosítást, részletezést, ha a leírásban, vagy a kapott árajánlatban van olyan rész, amit nem ért. Hiszen a jó szakmai kapcsolat egyik alapja a megfelelő kommunikáció.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük