Költözés

A költözés izgalmas esemény, az új élet ígérete, ugyanakkor stresszes időszak is az emberek életében. Csökkenthetjük az ezzel járó kellemetlenségeket, ha már időben elkezdünk felkészülni rá.
Ha valaki nem selejtez rendszeresen, az otthonában sok felesleges dolog felhalmozódhat. Költözés előtt érdemes ezektől megszabadulni, hiszen így nem csak a dobozok számát csökkenthetjük, de az új otthonban sem kell majd foglalkozni velük. Fokozatosan, akár szobáról szobára haladva kezdjünk neki a feladatnak, már jóval a költözés előtt. Készítsünk elő három nagy zsákot, vagy dobozt és szelektáljuk a felesleges tárgyakat aszerint, hogy eladásra, elajándékozásra, vagy kidobásra szánjuk-e őket. Hirdessük meg időben a nem kívánt bútorokat, dísztárgyakat, stb., akár azzal a kikötéssel is, hogy mikortól vihetők el valójában. Kevés az esélye, hogy mindent egyből elkapkodnak, ezért kell előrelátónak lenni. A szeretetszolgálatok örülnek bármilyen ruhaneműnek, ami nem szakadt, vagy régi játékoknak, mesekönyveknek. A törött, használhatatlan dolgok mehetnek a szelektív hulladékgyűjtőbe. A nagyobb daraboktól (bútor, szőnyeg, stb.) lomtalanításkor tudunk megszabadulni. Ha ez éppen nem aktuális, akkor ezeket el kell vitetni, ami viszont szervezést igényel és költsége is van.
Ne hagyjuk az utolsó pillanatra a dobozolást sem. Mindig több holmink van, mint azt gondolnánk. Ami a költözésig nem kell (könyvek, dísztárgyak, nyáron a téli ruhák, karácsonyi dekorációk, stb.), már mehet is a dobozba. Szakítsunk rá időt, hogy mindezeket tisztán pakoljuk el, mert akkor az új lakásban már egyszerűen csak a helyükre kell tenni őket. A dobozokat mindig címkézzük fel! Sokkal könnyebb lesz, ha már eleve abba a helyiségbe pakoltatjuk be, ahol majd kibontjuk őket és így nem kell keresgélni azt, amire előbb van szükségünk az új helyen. A dobozokat gondosan ragasszuk le, egyrészt hogy szállításkor nehogy szétessenek, másrészt, hogy a benne tárolt tárgyak addig se porosodjanak.
A költöztető céget érdemes lefoglalni, amint megtudjuk a pontos dátumot. Általában órabérben dolgoznak. Inkább fizessünk ki egy-két órával többet, mintsem a holmink épsége lássa kárát a kapkodásnak. A bútorok és a nagy háztartási gépek fóliázását a cég emberei végzik, minden más helyes csomagolásáért mi felelünk.
Költözés előtt érdeklődjön ismerőseinél, vagy akár lakberendezőjénél, hogy mire kell odafigyelni, milyen hibákat tud elkerülni ezen időszak alatt.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük