Tiffany-üveg

Louis Comfort Tiffany (1848-1933) amerikai üvegfestő a Tiffany-üveg feltalálója és a szecesszió egyik kiemelkedő művésze volt. Az 1900-as párizsi világkiállítás hozta meg számára a nemzetközi hírnevet, ahol bemutatta a saját maga készítette irizáló és opálos üveget. Az ólomüveg gyártást forradalmasította: az ólomsínes technika helyett az üvegek széleit sárgaréz szalaggal vonta be. Ezeknek egymáshoz forrasztása során már sokkal lágyabb, ívesebb formákat lehetett létrehozni.
Az általa tervezett és gyártott termékek jellemzője, hogy sok apró üvegdarabból állnak, gazdagon színezettek, részletesek az ábrázolások és követik a szecesszió uralkodó stílusjegyeit. Készített többek között üvegablakokat, lámpákat, ékszereket is.
A színes üvegek előállításánál az olvadt üveghez fémeket adagolnak. Minden fémmel más-más színű üveget kapunk. A krómtól például zöld, a vastól barna, a kobalttól élénk kék, az indiumtól pedig sárga lesz. A fémek különböző oxidjai is más színt eredményezhetnek, ezzel nagyon széles színárnyalati skálán mozoghatunk.
A Tiffany-üveg dísztárgyak vagy lámpák otthonunk fókuszpontjai lehetnek. Bármennyire is szépek, ne essünk túlzásokba, egy-két nagyobb, vagy pár kisebb darabnál többet ne tegyünk egy térbe. Színességükkel és súlyosságukkal uralkodnak környezetükön. Lámpák esetén vegyük figyelembe, hogy a búrán keresztül színes fény fogja megtölteni a teret, amikor bekapcsoljuk. Ugyanez érvényes az ólomüveg ablakokra is: a beeső napfényt megszínezi.
Eredeti Tiffany darabok vásárlásakor kérjük szakértő segítségét az esetleges hamisítványok kiszűréséhez. Ha Ön is szeretné otthonát színesebbé tenni egy ilyen dísz- vagy használati tárggyal, kérje lakberendező tanácsát a tervezéshez.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük