Hálaadás

A hálaadás (Thanksgiving) egy észak-amerikai nemzeti ünnep. Kanadában október második hétfőjén, az Egyesült Államokban november negyedik csütörtökjén tartják. A karácsony mellett ez a legnagyobb családi ünnep, az USA-ban egyben a karácsonyi időszak kezdete is. Története 1621-ig nyúlik vissza, amikor az előző évben érkezett telepesek a betakarítások után hálát adtak az éves termésért.
A hálaadásnapi vacsora jellegzetes fogásokból áll: egészben sült pulyka, krumplipüré, áfonyaszósz, zöldbab és sütőtökös pite. Az emberek általában a pénteki napot is kiveszik szabadságnak, így az egész család együtt ünnepel a hosszú hétvégén. A szépen terített asztal nagyon fontos ezen az eseményen. Legtöbbször külön étkészletet tartanak erre az alkalomra, főként meleg színekben. A levesestál sokszor pulyka alakú, a mélytányér helyett tököt formázó csészék kerülnek a tányérokra, az ültető kártyát körtébe/almába szúrva helyezik el az asztalon –, hogy csak néhány példát említsünk.
Az ősz jellegzetes terményeit (például tök, kukorica, diófélék) és színeit (narancs, barnák, mustársárga, bordó, stb.) használják fel a dekorációhoz. Nem csak a benti, de a házhoz tartozó kinti teret is feldíszítik leveles-bogyós ágakkal, cserepes krizantémmal, ajtókoszorúval. Megfelelő színű papírból nagy kokárdákat, pulyka figurákat, hatalmas pomponokat készítenek. Maradék textilekből vagy kartonból kivágják a hálaadás betűit és egy szalagra felragasztva girlanddá formálják, például a kandallópárkányra, vagy a lépcsőkorlátra akasztva. A büféasztalra kerülő édesség és szendvicsfalatkák is lehetnek ötletesek: kekszekből, vagy marcipánból kis pulykákat formálnak, a szendvicseknek pedig fogvájóra tűzött olajbogyós „farktolla” van.
Az enteriőr stílusától függően használhatunk egyéb díszítést is az ősz jellemző színei mellett, például ezüstöt, aranyat, meleg fehéreket vagy krémszínt. A gyertyák és mécsesek fénye megadja a kellemesen meleg összhatást.
Ha Önnek is megtetszett a hálaadás hangulata és szeretné otthonát késő őszi díszbe öltöztetni, kérje lakberendező segítségét a dekorációhoz.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük