Gyöngyház

A gyöngyház, ami egyes kagylók héjának belső rétege, nem csak az ékszerboltokban, hanem napjaink klasszikus lakberendezésében is előszeretettel használt anyag. A gyöngykagyló képezi a természetes igazgyöngyöt, amit ma már mesterségesen is előállítanak.
A gyöngyház egy selymes fényű, irizáló, könnyen megmunkálható anyag. Színe széles skálán mozog, a fehértől a sötétszürkéig terjed, de mindig kissé tompa, fátyolos. Elsősorban díszítőelemként használták. Kedvelt anyaga volt például a XIV. Lajos udvarában alkotó André Charles Boulle királyi asztalos mesternek, aki az általa készített legtöbb bútoron alkalmazta berakásként.
Még a múlt század elején is divatosnak számított a gyöngyház nyelű evőeszköz készlet. Maga az anyag nem drága, hatása azonban fényűző. Ugyanígy díszítettek például borotvát, hajkefét, tükör- és fénykép keretet, ékszeres dobozkát, tálcát és hasonló tárgyakat. Készültek belőle gombok, bútor fogantyúk, ékszerek, hajtűk, stb. Gyakran párosították teknőchéjjal, féldrágakövekkel, nemesfémekkel, ritka faanyaggal. Jól illik a keleties és vízparti stílusokhoz is.
Mai környezetben is megállja a helyét mint díszítőelem, de akkor is van megoldás, ha csak a színei varázsolnak el minket. Válasszunk gyöngyszínű falfestékeket, a selyemfényű változatok még jobban visszaadják a hangulatát. Arra azonban figyeljünk, hogy a selyemfényű falfestékek alaposabb előkészítő munkát és körültekintőbb felviteli módot követelnek meg. Kaphatók gyöngyházból készült mozaikcsempék is, melyek fürdőkben és konyhai cseppfelfogó felületként is kiválóak.
Kérje lakberendező segítségét az elegáns felhasználáshoz.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük