Formális étkezés

A formális étkezéseken való részvétel sokaknak okoz gondot. Ha csak az otthoni baráti vacsorának szeretne fényűzőbb környezetet adni, akkor is hasznos lehet az alábbi rövid összefoglaló:
Az abrosz lehetőség szerint legyen egyszínű, vagy anyagában mintás, célszerűen fehér, vagy krémszínű, keményített és vasalt állapotban. Ez semleges hátteret biztosít az étkészletnek és magának a felszolgált ételnek is. Az asztal szélétől számítva kb. 30 cm-t lógjon le, így kényelmesen alá fér a vendégek lába. Ha futót is helyezünk a közepére, akkor annak színével kell a szalvéták színének is harmonizálnia. Ellenkező esetben a szalvéta is az asztalterítő anyagából készüljön, vagy legalább ugyanolyan színű legyen, de mindenképpen textil. Ezt a tányér közepére, vagy a villáktól balra helyezzük el.
Az úgynevezett ültető tányér várja a vendégeket, amikor helyet foglalnak. Erre rakják rá a különböző fogásokat tartalmazó tányérokat, melyeket minden fogás után leszednek. A desszert előtt az ültető tányért is elviszik. Ha a tányéron van minta, címer, vagy más dísz, az legfelülre kerül, hogy a vendéggel szembe nézzen.
Az összes használandó evőeszközt előre kikészítik az ültető tányér köré. Felhasználási sorrendjük: kívülről befelé. A tányér jobb oldalára kerülnek a kések (előétel, saláta, főétel), élükkel a tányér felé, valamint a leveses kanál. A bal oldalra teszik a villákat, azonos sorrendben. A tányér fölé kerül a desszertes villa, nyelével balra és a fölé a desszertes kanál, nyelével jobbra. A zsemletányér az ültető tányértól balra helyezkedik el, rajta a vajazó késsel.
A poharak az ültető tányér jobb oldalán, a kések felett kapnak helyet. Maximum négy pohár kerülhet ide, négyszög alakban, vagy méret szerint jobbra csökkenő sorrendben. Ezek a vizes-, vörösboros-, fehérboros- és aperitif poharak. Az összeállítás természetesen változhat a felszolgált italoktól függően. A pezsgőspoharat nem készítik ki előre.
Az ültető kártya a desszertes evőeszközök fölé kerül, a só- és borsszóró pedig a villák fölé. Asztaldísznek olyan kompozíciót válasszunk, amely fölött/alatt a szemben ülők akadálytalanul láthatják egymást, így az nem zavarja a beszélgetést. A kényelmes étkezéshez egy ember helyigénye kb. 60 cm – ezt a terítésnél vegyük figyelembe.
Formális, ízléses vendéglátási előkészületekhez kérje stílustanácsadó segítségét.

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük